NA TRENING

Letos grejo po nekaj več

Objavljeno 21. avgust 2015 11.08 | Posodobljeno 21. avgust 2015 11.09 | Piše: Drago Perko

Slovenski alpski smučarji so za štiri tedne odpotovali na trening v Čile.

Trener Peter Pen, čepi prvi z leve, in varovanci si želijo kakovostnega treninga. Foto: Drago Perko

Ko gredo smučarji na priprave, potem je jasno, da je poletja počasi, a zanesljivo konec. Trener Peter Pen je včeraj zbral fante na sedežu Smučarske zveze Slovenije, kjer jim je v roke segel in srečo zaželel tudi direktor v odstopu Jurij Žurej. Povedal je, da so smučarjem zagotovljene razmere za nemoteno delo. Pen mu je dal hitro vedeti, da ne bo prekoračil predpisanih sredstev. Tudi s pomočjo tekmovalcev, ki si vsak s tisočakom krijejo pot na južno poloblo in nazaj. Dobra vest je vmes prišla tudi iz Čila, kamor je že prispelo 1300 kilogramov opreme, kolikor je bodo potrebovali na pripravah, ki bodo trajale štiri tedne. Peter Pen – 10 let se je kalil v ekipi Janice Kostelić – je s kirurško natančnostjo splaniral priprave, v duhu racionalizacije in vestnega gospodarjenja pa združil moči z malima reprezentancama, kot sta Hrvaška in Češka. »Saj so nam domačini ponudili, da nam kuhajo. A si bomo s Hrvati in Čehi delili stroške kuharja. Z nami gre prijatelj slovenskega smučanja Emerik Hrovat, ki bo za nas pekel tudi kruh,« je povedal Pen. V Čilu bodo vadili Klemen Kosi, Martin Čater, Rok Perko, Štefan Hadalin in Miha Hrobat. Ekipi se bosta na svoje stroške pridružila še Ven Florjančič in Tilen Debelak.

Za ekipo so že trije delovni meseci. Pen jih je zbral maja, potem pa dal v roke Andrei Massiju (z ekipo bo spet ob vrnitvi), ki je s sodelavcem Janom Filipičem pripravil kondicijski kamp. »Ta kamp je nekaj najlepšega, kar se nam je lahko zgodilo! Massi ima energijo, karizmo in izkušnje. Vadilo nas je 10, včasih celo 12, a je z vsakim razvil poseben odnos, nikogar ni zanemaril, vse je obravnaval enako,« je nad Massijem navdušen Rok Perko, ki je že osmič odšel na priprave v Čile. »Ne zanima me več povprečje, ampak mesta od 15 navzgor. Podobno je bilo tudi, ko sem se vračal po zadnji poškodbi,« mu ne manjka odločnosti. »O koncu kariere nisem razmišljal. Je pa res, da danes precej pogrešam dozdajšnjega cimra Andreja Šporna,« se je spomnil kolega, ki okreva po težki poškodbi tetive. Zato pa bodo vse oči uprte v Klemna Kosija, velikega navijača nogometašev Maribora. »Zavedam se tega, tudi od sebe pričakujem precej več. Predvsem pa želim ostati realen. Svojo priložnost vidim tudi v superkombinaciji, ki bo letos štela za posebno točkovanje za mali kristalni globus,« je sklenil Kosi.

Pred odhodom v Čile je reprezentanca vadila na ledeniku Stelvio, tam so po Penovih besedah precej prosto smučali, preizkusili opremo in obnovili abecedo alpskega smučanja. »Želimo vsak dan trenirati, nabirati kilometre na snegu, nekateri pa imajo tudi tekmovalne ambicije,« Pen razkrije drzne načrte za trening v La Parvi, ki bo skoraj en mesec dom Slovencev. Tam bodo imeli v sodelovanju s preostalimi reprezentancami vsak dan na voljo progi za tehnične in hitre discipline. Mariborčanu bo pomagal Gregor Geržina, za smuči sta odgovorna Peter Štrucelj in Rok Javor.

 

Deli s prijatelji