V FORMI

Letečemu Kranjcu se je odprlo, Fak uživa v najboljši sezoni

Objavljeno 21. januar 2013 13.35 | Posodobljeno 21. januar 2013 13.36 | Piše: Marko Uršič

Zimski konec tedna navrgel drugo in tretje mesto skakalca Roberta Kranjca, tako tudi biatlonec Jakov Fak.

Robert Kranjec.

Sneg se še nekaj časa ne bo poslovil. Če pa je sneg, lahko zimski športniki po njem dričajo. Tudi ta vikend je bil uspešen. Čeh Jan Matura je dobil obe tekmi skakalcev v nekoč olimpijskem Saporu, Robert Kranjec pa je prvi dan priskočil na tretje, naslednji dan pa na drugo mesto. Japonska Okurajama, v močnem vetru in sneženju, je tako skakalnično le opredelila Kranjčevo doslej bledo sezono, kjer ni našel forme in je imel tudi nekaj težav z opremo, čevlji. Mlada garda z Jako Hvalo na čelu je bila v ospredju, zdaj pa je starec Kranjec vrnil udarec. »Moja forma se vzpenja. S tekme v tekmo mi gre bolje in sem zelo vesel. Pred novoletno turnejo sem imel kar nekaj težav, a zdaj so te že pozabljene. Upam, da bom naslednji vikend v Vikersundu že v najboljši formi,« je uvodnega japonskega dne pripomnil član Triglava, po prvi seriji na drugem mestu. Za 31-letnega Kranjca so bile to prve posamične stopničke letos, skupno petnajste v karieri na tekmah svetovnega pokala. Zanimivo, najboljši Avstrijec Wolfgang Loitzl je bil šele 18., Gregor Schlierenzauer na Daljnem vzhodu ni skakal. Tam ni nastopil niti Jaka Hvala, Saporo in Vikersund žrtvuje zaradi nastopa na mladinskem svetovnem prvenstvu v Liberecu.

V nedeljo se je vse ponovilo, triintridesetletni veteran Matura je na Japonskem prišel do prvih zmag v karieri oziroma sploh prvič je stal na stopničkah. Kranjec je za stopničko še oplemenitil tretje mesto, slovenski ekipni uspeh sta s 6. in 9. mestom zaokrožila Jurij Tepeš in Peter Prevc. Kranjec torej stopnjuje formo, začel je s četrtim mestom v Wisli, prvič v Saporu je bil tretji, v nedeljo pa je v težkih razmerah, ko je ob sneženju pihal tudi dokaj močan vzgornik, osvojil drugo mesto, potem ko je bil po polovici sedmi. »Zaradi močnega sneženja smo imeli skakalci zelo zahtevne razmere. Vmes je bilo tudi nekaj sonca, za nameček pa precej vetrovno. Pri prvem skoku sem imel zaradi snega v zaletni smučini nekoliko manjšo zaletno hitrost. Lahko rečem, da je za menoj popoln konec tedna,« je pojasnil leteči Kranjec.

»Tekma je bila zelo težka, prav značilna za Saporo, razmere so se spreminjale. Videli smo, da so razlike med našimi tekmovalci zelo majhne in lahko gremo z optimizmom naprej. Žirija tekmovanja se je zelo trudila, da bi vsem omogočila čim bolj enakovredne razmere. Imeli so tudi vremenoslovce in so res poskušali speljati tekmo čim bolj pošteno za vse skakalce. Koliko pa je ta bila res pravična za vse, pa je težko reči. A mi smo lahko zelo zadovoljni,« je piko na i dodal še glavni trener slovenske vrste Goran Janus. Zdaj v svetovnem pokalu sledi letalnica v norveškem Vikersundu, kjer si je Kranjec lani priletel naslov svetovnega prvaka v poletih.

Drugi kljub padcu

Jakov Fak je v italijanski Anterselvi v zasledovalni tekmi biatloncev za Rusom Antonom Šipulinom osvojil drugo mesto in tako za mesto izboljšal uvrstitev s petkove sprinterske tekme. Letos ima šest stopničk, po dve zmagi, dve drugi in dve tretji mesti. Hrvaški Slovenec je bil na strelišču nenatančen le enkrat, v drugem krogu je med tekom celo padel na ledeni plošči, ki se je naredila na progi v gozdu. A po tekmi je priznal, da njegovo splošno tekaško počutje ni bilo najboljše. Kljub temu se je tudi s tekaškim delom prebil v ospredje, čeprav je bil še pred zadnjim strelskim postankom na osmem mestu. »Resnično se nisem počutil tako kot dan prej in zaradi tega se je vse končalo še toliko lepše. Po padcu sem imel skoraj ves krog pred seboj, glavo sem poskušal umiriti in na strelišču izvleči čim boljši izid. Prve dni sem imel nekaj težav tudi z nadmorsko višino, a očitno se je telo uspešno prilagodilo. Lepo je dosegati takšne rezultate. To je tudi nekaj novega zame, saj gre za mojo najboljšo sezono v svetovnem pokalu. Vedno sem si želel, da mi uspe tudi na tej ravni, ne le na velikih tekmovanjih. Zdaj dokazujem, da lahko kadar koli in tudi dokaj stalno tekmujem na zelo visoki ravni,« je besede razprostrl mladenič iz Gorskega kotarja.

Hrvaški talent ter slovenska načina vadbe in dela so torej v letošnji sezoni pokazali vrhunskost in tudi na svetovnem prvenstvu na Češkem bosta Fak in Teja Gregorin velika aduta za posamično odličje. A drugi slovenski biatlonci ne gredo v korak z Jakovom, kar malce tudi zabrisuje resnično reprezentančno kakovost. Že res trdo slovensko delo in razmere, a če Hrvat Jakov ne bi imel toliko nadarjenosti ... Fak z vrhunskimi izidi sebi vrača za trdo delo.

Deli s prijatelji