NA BELIH POLJANAH

Küng kralj skrajšanega smuka v Wengnu, Perko 24.

Objavljeno 18. januar 2014 16.29 | Posodobljeno 18. januar 2014 16.29 | Piše: STA, M. U.

Vremenske razmere prirediteljem niso bile najbolj naklonjene.

Foto: Reuters

WENGEN – Zmagovalec letošnjega skrajšanega smuka za svetovni pokal v Wengnu je domačin Patrick Küng, ki je na tekmovanju za pokal Lauberhorn osvojil smukaški prvenec. Švicarju sta se najbolj približala Avstrijec Hannes Reichelt na drugem in Norvežan Aksel Lund Svindal na tretjem mestu. Najboljši Slovenec je bil Rok Perko na 24. mestu.

Švicar zmagal drugič v svetovnem pokalu

Tridesetletni Švicar je po zmagi na superveleslalomu v Beaver Creeku v tej sezoni osvojil še prvenec na smuku v domačem Wengnu za drugo zmago v svetovnem pokalu. Küngu se je najbolj približal Reichelt, ki je za stotinko prehitel norveškega asa Svindala, a od Švicarja in zmage ga je ločilo šest stotink sekunde. Küng je Švici prismučal deveto zmago na smukih v Wengnu. Švicarji so na večni lestvici na drugem mestu pred Avstrijci, ki so s 15 zmagami absolutni rekorderji smukov na tem prizorišču.

Vremenske razmere niso bile najbolj naklonjene organizatorjem tekmovanj na prostem. Potem ko so zaradi velikih količin novega snega odpovedali ženski smuk v Cortini d'Ampezzo in ga preložili na nedeljo, so imeli težave tudi prireditelji moškega smuka v Wengnu. Smuk so sicer spravili pod streho, vendar pa je bil precej osiromašen. Zaradi močnega južnega vetra fena so v zgornjem delu proge krepko znižali start, ta je bil na polovici proge Lauberhorn in tako nizko kot še nikoli do zdaj.

Na startu smuka, ki se je začel s 15-minutno zamudo, so bili tudi trije Slovenci

Kljub visoki startni številki 37 je priložnost najbolje izkoristil Rok Perko ter se prebil med dobitnike točk. Ob prihodu v cilj je bil 21., z zaostankom sekunde in 21 stotink, nato pa so ga prehiteli še Američan Jared Goldberg, ki se je uvrstil na 12. mesto, ter Avstrijca Otmar Striendinger (19.) in Markus Dürager (22.). Perko, ki je zablestel v pretekli sezoni z drugim mestom na smuku v Val Gardeni, je s 24. mestom dosegel svoj najboljši izid v tej sezoni. Andrej Šporn je startal tik za najboljšimi smukači, a je s startno številko 26 zapravil priložnost, da bi pred smukom v Kitzbühelu, kjer je edinkrat v svetovnem pokalu stal na stopničkah, popravil startno številko. Kranjskogorčan je v cilju prehitel le dva tekmovalca ter nazadnje z zaostankom 1,69 sekunde izpadel iz trideseterice in končal na 39. mestu. Bolje od izkušenejšega kolega je s progo opravil debitant Martin Čater, ki si je nastop zagotovil z dobrim superkombinacijskim smukom, ko je dosegel 23. čas. Čater je na specialnem smuku s startno številko 67 startal med zadnjimi, a si je z dobro vožnjo prismučal 30. mesto z zaostankom 1,51 sekunde za zmagovalcem.

Deli s prijatelji