NOVI OBRAZI

Križanko rešujejo s Križanom

Objavljeno 16. september 2015 09.57 | Posodobljeno 16. september 2015 09.57 | Piše: Marko Uršič

Jurija Žureja bo v torek na položaju direktorja SZS zamenjal Jožko Križan. Zveza naj bi plačala glavnico dolga pri skakalnem centru Gorenja Sava.

Se bo Jožku Križanu smejalo tudi, ko bo direktor SZS? Foto: Društvo za marketing Slovenije

LJUBLJANA – Pred tednom dni smo zapisali mnenje opozicije, da je Smučarska zveza Slovenije po delovanju bolj Smučarska zveza Severne Koreje kot pa kar koli bolj demokratičnega. Ali je predsednik SZS Enzo Smrekar res Kim Džong Un, bo pokazal čas, je pa Primorec že povlekel prvo potezo pri imenovanju novega direktorja zveze. Dozdajšnjemu Juriju Žureju je namreč pred mesecem dni počil film in je odstopil, saj ne more več do konca gledati filma, ki mu ga s podtikanji vrti klubska opozicija Smučarski zvezi Slovenije.

V torek bo seja izvršilnega odbora SZS, ena od točk dnevnega reda pa je predlog imenovanja Jožka Križana za novega direktorja Smučarske zveze Slovenije. Križan je nekdanji dolgoletni direktor trženja Olimpijskega komiteja Slovenije, njegova zadnja funkcija, že na SZS, pa je bila poslovni vodja alpskih disciplin. Izvršilni odbor bo moral torej prihodnji torek večinsko dvigniti roke, pa bo Križan novi zvezni direktor, v sklepu za glasovanje bo tudi podan datum, kdaj bo nekdanji funkcionar OKS dejansko začel novo službo. Smrekar je očitno tudi zaradi pritiska opozicije, naj Žurej čim prej odide, poiskal zamenjavo, saj naj bi stari direktor funkcijo v odstopu opravljal še vse do konca tekmovalne sezone v zimskih športih.

No, na torkovem izvršilnem odboru bodo obravnavali in glasovali tudi o pismu SK Triglav iz Kranja s predlogom delnega prevzema obveznosti pri izgradnji skakalnice. Kaj vse se skriva za tem, pa tudi o predlaganem novem direktorju Jožku Križanu, je pojasnil Jože Javornik, dolgoletni predsednik SK Triglav in zdajšnji predsednik klubskega upravnega odbora. »Super je, da se je zgodilo to, da bo imenovan novi direktor. Osebno ga sicer ne poznam, tako da bi težko ocenil, ali je v redu ali ni. To je stvar predsednika Smrekarja, ki po statutu izbere kandidata. Predsednik se o tem s klubi ni posvetoval, v ponedeljek smo praktično iz medijev izvedeli za tega kandidata. Tega ni vedel nihče od klubov, ne le skakalnih, tudi alpskosmučarskih in drugih ne,« je Javornik ocenil šahovski premik figure Enza Smrekarja.

Pošteno, da plača SZS

O delnem prevzemu dolgov njegovega kluba, to je dolg iz izgradnje skakalnega centra na Gorenji Savi, pa je kranjski skakalni funkcionar dodal: »Podali smo predlog, da glavnico dolga prevzame Smučarska zveza Slovenije, to je 258.000 evrov, klub Triglav pa bi prevzel obresti dolga. Teh je za približno 140.000 evrov. SZS bi glavnico dolga poplačal v štirih letih, mi pa bi denar poskušali zagotoviti s kreditom. Smo dolžnik do splošnega gradbenega podjetja Gorenjc iz Radovljice, izvajalca del, ki je posel in obveznost prevzel po stečaju škofjeloškega Tehnika. Ni pa bilo plačano, ker ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za šport kljub pisni nameri nista izpolnila obveznosti do plačevanja investicije. Celotna investicija je bila vredna dobre štiri milijone evrov, zmanjkalo pa je ravno teh 258.000. SZS bi glavnico poplačal kot največji uporabnik centra, tudi menim, da je pošteno tako, skakalci in kombinatorci so tu brezplačno trenirali enajst let. Če bi morali v tujino, in to v času, ko je bila Planica podrta, bi bili to za SZS enormni stroški. V Kranju pa so imeli vse brezplačno,« je sklenil Jože Javornik.

Deli s prijatelji