SZS

Križan kot direktor ne kani biti križan

Objavljeno 24. september 2015 09.46 | Posodobljeno 24. september 2015 09.46 | Piše: Marko Uršič

Novi direktor SZS Jožko Križan je teoretično že zastavil delovni koncept.

Nekdanji direktor SZS Jurij Žurej in novi Jožko Križan se smejita, a njuno delo je parajoče za živce. Foto: Leon Vidic/Delo

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je zasadil smreko. Po odstopu Jurija Žureja je izbral novega kandidata za direktorja SZS, Jožka Križana pa je za novo službo v torek potrdil tudi izvršilni odbor zveze. A, pozor; zasajena smreka lahko zraste, lahko pa da jo bo moral Smrekar tudi predčasno posekati. Križan bo svojo funkcijo črno na belem službeno in s polno odgovornostjo prevzel 1. novembra, za zdaj pa je lahko, pred novo tekmovalno sezono, o splošni problematiki poslovanja zimske zveze v Podutiku s frazami odgovarjal le na splošno. »Zavihali bomo rokave, nadaljeval se bo sanacijski program, tako, kot je začrtano. Sam pa bom predvsem dal poudarek izgradnji odnosov, veliko bo komuniciranja, konkretno bomo to s panogami počeli tedensko. Tako bomo poskušali nadomestiti oziroma dopolniti to delovanje, zato da bo ta hiša in z njo potem tudi struktura, ki stoji za njo, s panogami, s klubi, močnejša tudi v poslovnem pomenu in tudi za sliko v javnosti. To, da se na sejah izvršilnega odbora odkrito pogovarjamo in da se izpostavijo tudi kakšne stvari, ki so pereče, samo kaže na to, da ima to okolje, in ta ekipa tu, namen stvari reševati. Ni pa preprosto, še veliko bo dela, tako pri velikih kot manjših panogah. Vse je sicer težka, a dobra popotnica,« je filozofiral nekdanji direktor marketinga pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

»O vplivu starih mačkov v Smučarski zvezi Slovenije, ki so namazani z vsemi žavbami in zaradi katerih je Žurej odšel, moram reči, da stavim na dobro delo in odprte odnose. Menim, da je to adut, s katerim lahko tako sam kot ekipa, ki bo tu nadaljevala delo, lahko kaj naredi. Ti vplivi verjetno ne bodo ugasnili, bomo pa delali za to, da bo njihov domet omejen. Vrata bodo sicer odprta tako klubom kot športnikom in posameznikom, ki bodo imeli konstruktivne predloge, zato da na tem področju storimo kakšne korake naprej,« je Križan razložil o notranji opoziciji.

Zapleteno leto

Nazadnje poslovni vodja alpskega smučanja in zdaj novi direktor Jožko Križan bo seveda na SZS žongliral s številkami, a dolg treh milijonov evrov je seveda cirkuški slon, ki, če se usede, pomendra vsakogar. »Glede na položaj na SZS pred dvema letoma je bil sanacijski program nuja. V tem programu so tudi ukrepi, ki so manj priljubljeni, a treba je biti strikten, in glede na to, da po eni strani želimo športne uspehe, po drugi pa, da to zahteva stroške in da jih je treba uravnotežiti, je pred nami leto, ki ne bo preprosto. Marsikaj bo bolj razjasnjeno v naslednjih tednih, tako pri panogi alpskega smučanja, iz katere prihajam, kot pri drugih. To je izziv, če to leto zvozimo, sem prepričan, da se bo vse tudi nekoliko sprostilo in da bomo nato res lahko dali poudarek vsebinam športnikov, športov in novih produktov,« je še dodal Jožko Križan, ki ga kot direktorja SZS čaka hudimano težak posel. Nekdanji Žurej pa bo na zvezi še pomagal pri finiširanju določenih postopkov, denimo skakalnega središča Gorenja Sava in Pokljuka, saj jih najbolje pozna.

 

Pluti v isto smer

Seveda je zdaj že nekdanji direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej po seji izvršilnega odbora, poleg poslovilnega govora med njo, še kaj dodal o trenutni finančni in funkcionalni kondiciji športne zveze v Podutiku. »Zveza je trenutno, kljub posameznim težavam, likvidna, procesi potekajo normalno, tudi sanacijski načrt. Ta ladja, torej SZS, se mora poenotiti in pluti v isto smer. Ne sme se ukvarjati z ljudmi, ki mečejo polena pod noge, ampak s tem, da zagotovi čim boljše razmere za športnike. V čast mi je, da sem deloval v obdobju, ko je bilo osvojenih osem olimpijskih medalj, prav toliko na svetovnih prvenstvih. V čast mi je tudi bilo, da sem osebno spoznal veliko večino športnikov, ki sem jih prej poznal le bolj od daleč. SZS je organizacija, kot kopica drugih v Sloveniji, ki ima svoje prednosti in slabosti in ki mora pač v tem sistemu v Sloveniji nekako preživeti in športnikom zagotavljati čim boljše razmere. Ponosen sem na to, da sem bil del te zveze, kljub temu da ni bilo vedno lahko. Jožku Križanu želim čim boljše delo, s predsednikom Enzom Smrekarjem pa sva do zdaj zelo korektno sodelovala,« je Jurij Žurej v besedah strnil svoj mandat.

 

Deli s prijatelji