BRUSIJO SI KREMPLJE

Kristana jezi, ker
 ne spoštujejo risov

Objavljeno 22. april 2015 11.41 | Posodobljeno 22. april 2015 11.42 | Piše: Marko Uršič

Hokejski reprezentantje si že brusijo kremplje za SP elitne skupine.

Robert Kristan bo tudi na Češkem v svojo rokavico lovilko kot magnet privabljal ploščke. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Hokejska zveza Slovenije je druženje novinarjev in reprezentantov pred svetovnim prvenstvom elitne skupine na Češkem priredila kar v pivnici Union največje ljubljanske pivovarne. Kako prikladno, na Češkem namreč pivo v grla teče v potokih. Slovenska izbrana vrsta se bo za uvod od 2. do 11. maja v ostravski skupini B bodla z Belorusijo, Rusijo, Slovaško, Finsko, Norveško, ZDA in Dansko. Zadnji iz dveh skupin, v A so Švedska, Kanada, Češka, Švica, Latvija, Francija, Nemčija in Avstrija, izpade v razred nižje, Slovenci pa tega seveda ne kanijo doživeti. Še posebno ker sem jim je včeraj pridružil tudi Anže Kopitar, as iz National Hockey League.

A lepo počasi, najprej obstanek, potem pa... Robert Kristan bo, tako kot vedno doslej, na vratih pomemben adut, za SP pa se vrača na Češko, saj je član Pardubic. »Na svetovnem prvenstvu moramo na vsaki tekmi dati maksimum, kakšen pa bo ob tem izkupiček, bomo videli. Na papirju je tekma z Belorusijo sicer nekaj lažji začetek tekmovanja, dejstvo pa je, da bomo za obstanek v elitni skupini minimalno potrebovali dve zmagi. Ta uvodni dvoboj bo zelo pomemben, na roko pa nam gre, da je sestava reprezentance zelo podobna kot na olimpijskih igrah v Sočiju. Torej lahko presenetimo tudi katerega od papirnatih favoritov,« se je 32-letni čuvaj mreže spomnil odličnega sedmega mesta z olimpijade. »Osnovni cilj je seveda obstanek. Nekateri nas že kar uvrščajo tudi v četrtfinale, a smo na stvarnih tleh. Vsi vemo, kako je to potekalo v Sočiju, srečo smo namreč imeli, da smo v kvalifikacijskem dvoboju končnice dobili Avstrijce. Lahko bi se obrnilo tudi drugače. Torej, cilj je obstanek, če se bo izcimilo kaj več, pa bo to presenečenje,« je nadaljeval Lix.

Kuhinja z urnikom

No, naporno bo denimo že na začetku. Možje selektorja Matjaža Kopitarja 2. maja ob 16.15 igrajo z Belorusijo, že naslednjega dne pa četrt čez dvanajsto s sosednjo Rusijo. Enako bo tudi 7. in 8. maja; Finska ob 20.15, Norveška ob 16.15. »Edino mi imamo tako težak razpored. Ne vem, zakaj, a očitno še naprej, ne glede na uspeh na zadnjih olimpijskih igrah, ni nobenega spoštovanja do nas. A nihče glede tega ne more storiti ničesar. Urnik tekmovanja je pač takšen. Upam, da si bomo med tekmami čim bolj opomogli, da bomo imeli dosti moči, da pokažemo maksimum oziroma dobro igro,« tudi Jeseničana moti podcenjevanje risov.

Prihod Anžeta Kopitarja je seveda kakovostni dodatek največjih razsežnosti. »To je velik plus, menim, da v zgodovini še nismo imeli tako konkurenčne reprezentance. S tem imamo tudi večjo odgovornost kot vsa ta pretekla leta v elitni skupini. Za reprezentanti je dolga sezona, to je drugače, kot je bilo med februarskim Sočijem. Upam, da bomo čim bolj spočiti in lačni zmag in da bomo uresničili cilj, ki smo si ga zadali. Upam, da bomo imeli ob tem tudi kanček športne sreče,« je za konec poudaril mož, ki bo imel zaradi opreme najbolj obsežen kožuh med risi.

 

Deli s prijatelji