SVETOVNI PRVAK

Kratke noči Filipa Flisarja

Objavljeno 28. januar 2015 12.20 | Posodobljeno 28. januar 2015 12.20 | Piše: Drago Perko

Smučar prostega sloga in velik veseljak Filip Flisar proslavlja naslov svetovnega prvaka.

Sladko in tekoče darilo za Filipa Flisarja Foto: Drago Perko

»Inteligentno z jajci ter obilo znanja!« je predsednik zbora za smučanje prostega sloga Branko Krašovec opisal pot Filipa Flisarja do naslova svetovnega prvaka. Tako nekako je bilo. Dva dni po finalu smučarskega krosa na SP v Kreischbergu je štajerski šmajser prinesel medaljo pokazat še v Ljubljano. Na sedežu Smučarske zveze Slovenije (SZS) so mu pripravili sadno-čokoladno torto v obliki brkov, ki jih nosi, ter ohladili dve steklenici penine. »Noči so kratke, malce smo pa bili veseli. Utrujen sem, a spal bom, ko bom star,« je v svojem slogu začel Flisar. »Kdaj pa bomo slavili, če ne zdaj? Rojstnega dne ne moreš tako praznovati!« je bil jasen in vse povabil v Maribor, kjer bo prava štajerska čaga danes ob 16. uri.

Flisar je pohvalil tudi novega serviserja Tomaža Trdino, ki je »kriv«, da so smuči tekle kot navite. »Bilo je kar stresno, za mojo psiho pa zelo naporno. Zato sem še toliko bolj vesel, da je to za mano,« je odkljukal SP in dal vedeti, da mu po osvojenem kristalnem globusu na svetovnem pokalu leta 2012 zdaj v zbirki manjka le še olimpijska kolajna. Čez tri leta jo bo naskakoval v Južni Koreji. Morda bo takrat sodelovanje s SZS boljše, v tej sezoni je dobil pogodbo v podpis šele decembra, sicer pa je že prej vadil z zasebno ekipo. »Po podpisu smo bili zadovoljni vsi, zveza mi je pomagala z denarjem, jaz pa v zameno nosim ime enega njihovega sponzorja. Vsekakor pa si želim malo večji denarni vložek, da sestavim še boljšo ekipo, v tem imam namreč še rezerve. A to ne pomeni, da naprej ne bom šel samostojno. Ta pot mi zelo ugaja,« je pojasnil Flisar.

Zaradi težav s snegom je odpadla še ena tekma svetovnega pokala, zato mu ne bo treba v nemški Tegernsee. Prihodnji ponedeljek bo prvič na snegu, vikend pa bo izkoristil za počitek. »V dveh dneh se na snegu ne bom naučil nič novega, zato bom za vikend kar počival,« je razkril bližnje načrte. V prihodnosti bi rad tekmoval za svetovni pokal na domačih tleh. »Možnosti so realne, imamo sneg in hribe. Meni bi bilo super, da bi lahko smučal doma, tudi podpora bi bila izjemna. Ne morem pa nikogar prisiliti, da to organizira,« je realen 27-letni Štajerec. Direktor SZS Jurij Žurej je potrdil, da so jih na zadnjem SP spraševali, ali bi Slovenija gostila prvenstvo. Po njegovih besedah organizacija takšnega tekmovanja v Sloveniji za zdaj ni realna, ker ni denarja za to. »Mora pa to biti naš cilj,« je pristavil Žurej.

 

Mama ureja finance

Pomembno aktivno vlogo v Filipovi karieri ima tudi mati Jelka. »Človek nekoga potrebuje, da mu pomaga. Na srečo imam mamo revizorko, ki se dobro razume na finance in vse uredi. Organizirala je tudi avtobus z mojimi zvestimi sponzorji in navijači, ki so dali vetra Avstrijcem, saj so v Kraitschberg prinesli svežino,« je ponosno povedal svetovni prvak.

 

Deli s prijatelji