PLANICA 2017

Kranjec, Petek in Trbovc ne izključujejo rekorda

Objavljeno 22. marec 2017 08.22 | Posodobljeno 22. marec 2017 08.24 | Piše: Miha Šimnovec

V Planici danes po 10. uri preizkus letalnice, prvi po zaletišču izkušeni Mitja Mežnar.

Jurij Tepeš, Peter Prevc in Anže Semenič so že večkrat dokazali, da znajo leteti zelo daleč. Foto: Tomi Lombar

PLANICA – Čeprav se je že zdelo, da si bo avstrijski šampion Stefan Kraft na norveški turneji priskakal udobno prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala za miren spanec v Planici, se to začuda ni zgodilo. Ravno nasprotno; poljski as Kamil Stoch je slednjič vendarle odpravil težave, ki jih je imel v zraku, spet prišel do sape in se z nedeljsko zmago v Vikersundu vrnil v (dvo)boj za veliki kristalni globus. Pred zadnjima dvema posamičnima tekmama v sezoni, petkovo (15.00) in nedeljsko (10.00) na letalnici bratov Gorišek za vodilnim Kraftom zaostaja vsega 31 točk, kar res ni veliko. Za nameček se Stochu & Co. nasmiha tudi zgodovinska prva lovorika v pokalu narodov, v katerem imajo Poljaki 263 točk zaloge pred Avstrijci.

Slovenci so ta čas peti, kot najvišje uvrščeni posameznik pa bo zimi pomahal v slovo Domen Prevc, ki je za zdaj šesti. Ob optimalnem razpletu bi lahko napredoval največ do četrtega mesta. Lanski skupni zmagovalec Peter Prevc zaokrožuje elitno deseterico, na dosegu njegovih rok oziroma nog pa je v najboljšem primeru sedmo mesto. Boljše karte ima v posebni razvrstitvi poletov, v kateri je četrti, pri čemer ga od prvouvrščenega Krafta loči 115 točk. To pomeni, da bi si ob idealnem scenariju kljub vsemu še lahko zagotovil četrti zaporedni mali kristalni globus. Med najboljšimi desetimi letalci na smučeh sta v tej sezoni tudi njegov brat Domen (7.) in Jurij Tepeš (8.).

Ob omenjeni trojici bodo v jutrišnjih kvalifikacijah (11.00) slovenske barve branili tudi udeleženci vikersundskega spektakla Jernej Damjan, Nejc Dežman, Anže Lanišek in Anže Semenič, tako imenovani nacionalni paket na začetku startnega seznama pa bodo tvorili Tilen Bartol, Jaka Hvala, Rok Justin, Cene Prevc, Matjaž Pungertar in Miran Zupančič. V Planici, kjer zaradi pomladanskih temperatur sneg hitro kopni, bodo prve letošnje polete opravili že na današnjem preizkusu, ki naj bi se začel po 10. uri. Na seznamu je kar 37 predtekmovalcev iz štirih držav, prvi pa se bo po zaletišču spustil izkušeni Mitja Mežnar, pred sedmimi leti tudi udeleženec olimpijskih iger v Vancouvru.

»Takšnega povpraševanja po opravljanju vloge predskakalcev še nismo imeli, od vseh, ki bodo poleteli na preizkusu, pa bomo za tekmovanje izluščili dvajseterico,« je razkril vodja predtekmovalcev Ivo Zupan, ki si že danes obeta dolge polete, glavni kandidati zanje pa so po njegovem predvsem Žiga Jelar, Andraž Modic in Rok Tarman, ki se je minulo nedeljo izkazal z drugim mestom na preizkušnji za celinski pokal v Čajkovskem.

Med tujci kaže izpostaviti Avstrijca Alexandra Hayböcka, mlajšega brata Michaela, ki je na posamični tekmi v Vikersundu zablestel s tretjim mestom, in Italijana Samuela Costo, ki je pravkar končano sezono za svetovni pokal v nordijski kombinaciji sklenil na 14. mestu. Planica je torej nared za največji slovenski (športni) praznik, na katerem ne izključujejo niti novega svetovnega rekorda, kakor sta na ponedeljkovi novinarski konferenci v Celovcu ob rekonvalescentu Robertu Kranjcu namignila tudi (bodoči) direktor Smučarske zveze Slovenije in njen predstavnik za odnose z javnostmi, Franci Petek in Tomi Trbovc.

 

Deli s prijatelji