REKORDERKA

Kraljica hitrosti Lindsey bi rekord držala 35 let

Objavljeno 20. januar 2015 08.13 | Posodobljeno 20. januar 2015 08.14 | Piše: D. P.

Ameriška smučarka Lindsey Vonn je dosegla rekordno 63. zmago v svetovnem pokalu.

Lindsey Vonn si je v Cortini d‘Ampezzo dala duška. Foto: Reuters

Američanka Lindsey Vonn je na olimpijski progi v Cortini d´Ampezzo spisala novo veličastno poglavje v smučarski zgodovini. Potem ko je v nedeljo z zmago v smuku izenačila rekord Annemarie Moser-Pröll po številu zmag v svetovnem pokalu (62), je od včeraj na vrhu večne lestvice zmagovalcev povsem sama. Devetindvajsetletna Vonnova se lahko po zmagi na tretjem superveleslalomu sezone pohvali s kar 63 zmagami. Vztrajna plavolaska, ki ji nobena poškodba ne požene strahu v kosti, je s smučanjem in dosežkom povsem zasenčila tekmice. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Tina Maze se je morala tokrat zadovoljiti s četrtim mestom in novimi 50 točkami. Ilka Štuhec je bila 21.

Daleč pred vsemi

Vonnova je smučala tako dobro, da je v cilju imela kar 85 stotink naskoka pred Avstrijko Anno Fenninger, tretja pa je bila Tina Weirather iz Liechtensteina (+0,92). Mazejeva je na četrtem mestu zaostala za 0,99 sekunde. Korošica je izboljšala petkov in nedeljski izkupiček, ko je bila 13. in 5., a še vedno je bila njena predstava premalo, da bi se zavihtela na stopničke za zmagovalke. Mesto med prvo trojico je Črnjanka zapravila v srednjem, drsalnem delu. »Zelo sem zadovoljna z nastopom. Vsi ti dnevi, ko so bile mehke podlage, sem imela težave pri iskanju pravih občutkov,« se je Tina Maze pridušala nad podlago. »Vsak dan v Cortini je bil boljši, lahko bi bilo še bolje, vendar sem zadovoljna. Veliko bolje sem lahko izkoriščala moči, ki jih imam na voljo. Toda če si preveč grob, je takoj vse veliko počasnejše. Vonnova je na teh podlagah razred zase. Ustvarjena je za hitre discipline, ima izjemen občutek in material, ki ga ima na voljo, s tem pa je v smuku nepremagljiva oziroma skoraj nepremagljiva. Linije vožnje niso tako pomembne, kot je prav ta njen občutek,« je Mazejeva pohvalila veliko tekmico.

Lov na nov rekord

Kraljica hitrih disciplin je v Cortini dosegla 33. zmago v smuku, k rekordni beri pa je treba dodati še 20 zmag v superveleslalomu, pet v superkombinaciji, tri v veleslalomu in dve v slalomu (v sezoni 2008/2009 je bila najhitrejša v Leviju in Garmish-Partenkirchnu). Moser-Pröllova je za svojih 62 prvih mest zmagala na 36 smukih, 16 veleslalomih, sedmih kombinacijah in treh slalomih, skupna številka pa je bila nedosegljiva kar 35 let. »Ta rekord je za zgodovino. Nedavno si nisem mislila, da ga bom lahko kdaj dosegla. Tako dolgo je že veljal in je pomemben mejnik ne le zame, ampak tudi za šport. Mislim, da bo nov rekord veljal naslednjih 35 let. Dosegla sem ga na progi, ki jo imam zelo rada in na kateri sem bila prvič med prvo trojico, ter tudi po dolgi odsotnosti zaradi poškodb,« se je 63. zmage veselila Vonnova, ki jo je presenetil tudi njen spremljevalec Tiger Woods z nenapovedanim prihodom v Cortino. Vonnova ima zdaj pred sabo še en izziv oziroma rekord, ki je prav tako v lasti Moser-Pröllove. Legendarna Avstrijka je bila med letoma 1969 in 1980 113-krat na stopničkah, Vonnova pa za zdaj »le« 107-krat. Svetovni pokal smučark se bo nadaljeval že ta konec tedna v St. Moritzu s sobotnim smukom in nedeljskim superveleslalomom. 

Deli s prijatelji