PRVA

Kraljica belega cirkusa je zaščitnica gepardov

Objavljeno 18. marec 2014 08.16 | Posodobljeno 18. marec 2014 08.16 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Anna Fenninger

Anna Fenninger je osvojila 16. veliki kristalni globus v ženski konkurenci za Avstrijo.

Po slovenski smučarski šampionki Tini Maze je ženski karavani alpskega smučanja zavladala šest let mlajša Avstrijka. Štiriindvajsetletna Anna Fenninger je najboljša smučarka sezone 2013/14, v kateri je zbrala 1371 točk, debelih tisoč manj kot lani Črnjanka. Anna je bila enajstkrat na stopničkah v treh disciplinah, štirikrat je tudi zmagala. To je 16. veliki kristalni globus za avstrijska dekleta, pred tem so se ga veselile Nicole Hops, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl, Alexandra Meissnitzer, Anita Wachter, Petra Kronberger, Annemarie Moser-Pröll ter Getrud Grabl.

V Avstriji si hitro luzer

»Uvod v sezono je bil slab in težak. Nisem imela prave samozavesti in zaupanja v material,« je priznala v pogovoru v Lenzerheideju. Ni se vdala v usodo, ampak je še naprej trdo vadila, kaj drugega ji tudi preostalo ni. »Vedela sem, da mi mora steči in da bom prišla na svoj račun.« Prelomnica, to poudari tudi sama, je bila zmaga na veleslalomu v Lienzu konec leta. To ji je dalo moči in potrditev, da je na pravi poti. Sicer prisega na veleslalom: »To je bazična disciplina, brez kakovostnega veleslaloma pa ni nič.« Trikratno svetovno mladinsko prvakinjo pa na Lienz veže še en prijeten spomin, tu je 28. decembra 2011 prvič ugnala konkurenco v svetovnem pokalu. »Ko sem v nedeljo stala na najvišji stopnički, sem se spominjala vseh lepih in malo manj lepih trenutkov. Hvaležna sem vsem trenerjem in mojemu fizioterapevtu,« je še strnila misli v najsvetlejšem trenutku kariere. Avstrijci so v teh dneh upravičeno ponosni na Anno, ki pa se zaveda, da je lahko hitro spet na dnu: »Avstrijci imajo radi smučanje. Ko si dober, si takoj junak. Ko ti ne gre, pa si luzer. Tako je to pri nas.« Anna od letos ni več poraženka. Veliko breme ji je padlo z ramen že na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer se je okitila z zlatom v superveleslalomu in srebrom v veleslalomu. »Po vrnitvi z iger nisem več čutila prav nobenega pritiska. Ta sezona je postala popolna po zlati medalji,« je še dodala.

Krhka samo na pogled

Za alpsko smučarko krhka Anna meri 166 centimetrov in tehta 56 kilogramov. Patrick Lang, vodja odnosov z javnostmi pri Mednarodni smučarski zvezi, se je na novinarski konferenci pošalil, da bo imela težave pri dvigovanju in prenašanju velikega kristalnega globusa, ki tehta devet kilogramov. Avstrijka mu ni ostala dolžna in mu je odvrnila, da so jo na to že opozarjali, zato je trenirala tudi za to. Pozneje je priznala, da je pokal resnično težak.

Na vrhu ni pozabila omeniti Marcela Hirscherja. Oba sta se rodila v mestu Hallein iz okolice Salzburga. Marcel je otroštvo preživel v Annabergu, Anna pa slabih 50 kilometrov proč, v Adnetu. »Skupaj sva trenirala. Marcel je bil moja inspiracija,« poudari Anna, ki si še danes rada privošči pogovor z njim, ki se je v Lenzerheideju še tretjič zapored povzpel pa smučarski tron. Tina o podobnem podvigu (še) ne razmišlja. V teh dneh je z mislimi vnovič pri varovanju gepardov. Nad temi divjimi živalmi se je navdušila lani v Namibiji, postala je glasna borka za njihovo zaščito. Ljubezen do živali ji je bila tako rekoč položena v zibelko, saj je odraščala na kmetih.

 

Deli s prijatelji