KARIERA

Kostelić pred koncem

Objavljeno 19. december 2014 10.45 | Posodobljeno 19. december 2014 10.45 | Piše: Drago Perko

Nekdanji prvi smučar sveta je v tej sezoni svetovnega pokala končal le tri tekme. Navdih in moč črpa iz družinske sreče, maja se je oženil, novembra postal očka.

»Tudi po Ivici in Janici Kostelić se bo na Hrvaškem še smučalo,« nam je pred časom odločno dejal hrvaški Tone Vogrinec –– Vedran Pavlek, ki je pomagal spisati hrvaško smučarsko pravljico. Uspehov, medalj in priznanj sta si nabrala za več karier. Zgodba družine Kostelić je takšna, da kar kliče po filmski uprizoritvi. Tudi Celje, Rogla in slovenski sneg bi bila poleg, saj sta Kostelićeva smučala pri nas, ko je bil oče trener rokometašev v mestu ob Savinji. Dejstvo pa je, da uvod v sezono 2014/2015 posebnega spomenika med presežki ne bi dobil.

Ena v smuku

Ivica Kostelić, ki šteje 35 let, je od te sezone pričakoval bistveno več, danes pa ima po sedmih tekmah sezone eno samcato točko. V slalomu? Ne, v smuku. Devetindvajsetega novembra je v Lake Louisu zasedel 30. mesto. V slalomu in veleslalomu se sploh ni uvrstil v drugo vožnjo, saj je odstopil kar štirikrat, kot po tekočem traku. Zadnjič minulo nedeljo v Åreju, ko mu ni pomagala niti številka, ki je bila zanj usodna. Kaj pravi zgodovina? Od leta 1998 (za njim je 337 nastopov) je 26-krat zmagal na tekmah svetovnega pokala, 59-krat je stopil na stopničke za zmagovalce, prvič 25. novembra 2001 v Aspnu. Pa točkovna bera? Pred dvema letoma je imel v tem času, natančneje 21. decembra, 329 točk po zmagi v avstrijskem Flachauu. Leto poprej je imel 19. decembra 179 točk, pred šestimi leti po zmagi v Alta Badii pa 315. Danes je pri eni. »Ameriška turneja ni bila uspešna. Bolje bo. Ali pa ne bo. Nekaj od tega bo že,« je Kostelić modroval po polomu v Severni Ameriki. Sledila je selitev na sever Evrope, kjer pa se zadeve niso popravile. »Ko ti gre, pač gre. Ko pa ne gre, pa ne gre. Takrat potrpežljivo čakaš, da spet steče,« Kostelića po novi ničli ni potrlo.

Mož in očka

Moči in volje mu ne manjka, črpa ju iz družinske sreče, letošnje leto je bilo pestro in polno sprememb. Maja je zaplul v zakonske vode. Po sedmih letih koruzništva sta se vzela z Islandko Elin Arnarsdottir. Svatbe se je udeležilo 150 povabljenih, prejšnji mesec pa je Kostelić postal še očka. »Rodil se je sin!« so besede, s katerimi je Ivo razkril rojstvo prvorojenca. Pri porodu ga ni bilo, saj je vadil v Hintertuxu, dete se je rodilo v Zagrebu.

Deset operacij
 in zakon narave

»Vidimo se v Pjongčangu leta 2018!« je znal povedati po prihodu z olimpijskih iger v Sočiju, kjer se je okitil s srebrom. Domov je srebrno medaljo prinesel v družbi naše smučarske kraljice Tine Maze, ki je imela okoli vratu dve zlati odličji. Kostelić pa je ostal brez najžlahtnejše olimpijske kovine, o kateri sanja že vse življenje (osvojil je štiri srebrne olimpijske medalje). A to bo očitno ostala le želja. Narava terja svoj davek, veliki Ivo se bo slej ko prej upokojil. Četudi brez zlate olimpijske medalje bo ostal v smučarsko zgodovino zapisan z zlatimi črkami. Ne nazadnje je bil in bo ostal svetovni slalomski prvak iz St. Moritza. Čudovita bera bi bila lahko še bogatejša, če ne bi bilo desetih operacij kolena in mučnih okrevanj.

Deli s prijatelji