SVETOVNO PRVENSTVO

Kopitarjevi risi kot všečni poraženci

Objavljeno 15. maj 2013 09.19 | Posodobljeno 14. maj 2013 21.41 | Piše: Rok Tamše

Slovenija je po sedmih porazih v Stockholmu izpadla v drugo ligo svetovnega hokeja.

STOCKHOLM – Imeli so igro za obstanek, a tega niso znali unovčiti. To je ocena nastopa slovenskih hokejistov na 77. svetovnem prvenstvu elitne divizije. Kazen za sedem porazov proti Norveški (1 : 3), Belorusiji (3 : 4), Danski (2 : 3 po podaljšku), Švici (1 : 7), Češki (2 : 4), Švedski (0 : 2) in Kanadi (3 : 4 po podaljšku) je kruta: izpad v divizijo 1 in vnovični boj za napredovanje v druščino najboljših. Ne glede na sedem tekem je o usodi risov odločal zgolj obračun z Dansko, v katerem pa so pogrnili. Vrsta selektorja Matjaža Kopitarja je izpadla kot všečen poraženec; vsi ga na veliko hvalijo, a točke pospravljajo v svoj žep. V švedski prestolnici je bilo vse preveč odvisno od prvega napada, noben branilec denimo ni dosegel nobenega gola od skupno komaj 12, na prvih treh tekmah so Slovenci lahkomiselno zapravili priložnost za obstanek.

Tičar: Čim prej nazaj

»Cilj ni izpolnjen, zato smo zelo razočarani. Na takšni ravni moraš biti ves čas stoodstoten. Ne moremo se zanašati na srečo, a morda bi na začetku turnirja le potrebovali malenkost več. Vseeno menim, da smo odigrali dobro, predvsem v obrambi. Na začetku smo težko dosegali zadetke, potem pa smo proti močnejšim reprezentancam iz tekme v tekmo igrali bolje. Morda bi morali imeti drugačen razpored, da bi proti lažjim tekmecem igrali pozneje. Smo pa pokazali enotnost in močan značaj, tudi ko nam ni šlo. Mislim, da nas je to res naredilo velike. Načrt za prihodnost je enostaven: čim prej se moramo vrniti v elitno divizijo,« je bil jasen Rok Tičar, najučinkovitejši igralec Slovenije s tremi goli in tremi podajami. Poleg kolega iz napada Žiga Jegliča in branilca Sabahudina Kovačeviča je bil po mnenju strokovnega vodstva na tem turnirju najboljši v slovenski vrsti.

Vstajenje Urbasa

Po zadnjem porazu proti mogočni Kanadi, ki je tekmo dobila šele po podaljšku s 4 : 3 (0 : 2, 2 : 1, 1 : 0, 1 : 0), smo lahko pozdravili golgetersko vstajenje 23-letnega Jana Urbasa, za katerega je bila mreža nasprotnikov v Globe Areni zakleta, proti velesili pa je zadel dvakrat: »Na žalost se mi je odprlo malce prepozno. Če bi se to zgodilo že prej, da bi lahko pomagal ekipi pri kakšni zmagi, bi imeli drugačno zgodbo. Smo pa proti Kanadi odigrali zelo dobro, sploh prvo tretjino. V drugo tretjino smo šli malce preveč ležerno, zato smo hitro prejeli kar dva zadetka. Na koncu točka proti Kanadi le veliko pomeni.«

Gračnar živciral Kanadčane

Za slovo od Skandinavije smo videli še drugo odlično predstavo 19-letnega vratarja Luke Gračnarja, ki ga junija čaka izbor v ligi NHL. »S pridom smo izkoristili dejstvo, da so nas Kanadčani na začetku malce podcenjevali. Ko so videli, da z nami ni šale, so pohodili plin. Potem je bilo za nas veliko težje. Po tekmi mi je tudi kanadski vratar Dubnyk čestital za obrambe in mi dejal, da sem ga naredil nervoznega. Ko sem čakal na dopinško kontrolo, mi je eden od Kanadčanov povedal, da smo bili proti njim precej boljši od ostalih nižjerangiranih moštev v naši skupini. Tudi zato mislim, da sta dve osvojeni točki premalo. Glede na prikazano igro bi si zaslužili obstanek med elito.«

Boj za vrnitev v Ukrajini?

Prizorišče svetovnega prvenstva divizije 1, kamor je izpadla tudi Avstrija, bodo določili na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki bo konec tedna. Slišati je, da se za organizacijo resno poteguje Južna Koreja, čeprav bi Evropejci raje videli turnir v Ukrajini. Slovenija, Avstrija in Madžarska prihodnje leto ne morejo organizirati tega dogodka, Japonska ne kaže pretiranega zanimanja za gostiteljstvo SP, ki bo aprila. Še prej, februarja, bo slovenska reprezentanca nastopila na OI v Sočiju.

Deli s prijatelji