V FINALE

Kopitar in tovariši srhljivo na 21 tekmah

Objavljeno 03. junij 2014 09.15 | Posodobljeno 03. junij 2014 09.16 | Piše: Rok Tamše

Hokejsko moštvo Los Angeles Kings se je po pravi drami uvrstilo v finale lige NHL.

CHICAGO – Pozabite na filme Alfreda Hitchcocka! Ko gre za režijo srhljivih dram na ledeni ploskvi, so najboljši na svetu igralci moštva Los Angeles Kings z našim Anžetom Kopitarjem na čelu, ki so bili zmagovalci lige NHL pred dvema letoma, zdaj pa so v polfinalu spektakularno izločili kar branilce naslova, Chicago Blackhawks. Da bo mera polna, se je ta podvig zgodil kar v njihovi dvorani. Po rednem delu sedme tekme je bil izid 4 : 4, za četrti gol kraljev je Marianu Gaboriku v 54. minuti podal prav Kopitar. Tako sta ekipi krenili v podaljšek, po šestih minutah igre pa so gostje spretno in srečno zadeli. Z modre črte je ustrelil Alec Martinez, v silni gneči je plošček oplazil še domačega branilca Nicka Leddyja in končal v mreži nemočnega vratarja Coreyja Crawforda, ki je lahko s soigralci le poklapano spremljal veliko slavje kalifornijske ekipe.

»Pravzaprav sploh nisem videl ploščka oziroma nisem videl poti do mreže. Vedel sem, da bom najbrž koga zadel, poskusil sem in na srečo je šel skozi,« je bil po sanjskem razpletu vzhičen Martinez. Fantje iz mesta angelov so tako s 4 : 3 v zmagah prišli do finalnega obračuna za Stanleyjev pokal proti moštvu New York Rangers, ki se bo začel v noči na četrtek po slovenskem času. Tudi tam bodo igrali na štiri zmage.

»Težko je kaj reči takoj po koncu takšnega dvoboja. Globoko v sebi smo seveda vedeli, da smo sposobni zmagati. Vračali smo se, navijači so bili proti nam, Chicago je dobra ekipa. Da narediš nekaj takega, moraš res imeti značaj in to je največ vredno,« je med slavjem razlagal 26-letni Kopitar, ki v tej sezoni po sijajnem 7. mestu s slovensko reprezentanco na olimpijskem turnirju v Sočiju doživlja nov vrhunec v bogati klubski karieri. Kopi, ki je v Kaliforniji že osmo sezono, je v končnici zbral že 24 točk (5 golov, 19 podaj) in je najučinkovitejši igralec v tem delu sezone. Mnogi strokovnjaki se brez zadržkov klanjajo pred njegovimi igrami in hladnokrvno držo tudi v najbolj dramatičnih trenutkih. Ker je v finalu pač možno vse, se lahko zgodi, da bo Hrušičan letos znova na poletne počitnice prišel s stan(et)om, ki smo ga že lahko občudovali predlani. Tokratna uvrstitev Kraljev v finale ima rekordno dimenzijo, saj so prvo moštvo, ki je v vseh treh dvobojih končnice odigralo po sedem tekem in prišlo do zadnjega obračuna. Takšen križev pot so premagali tudi hokejisti Toronta (1993) in Colorada (2002), a so obtičali v konferenčnem finalu. Še pred Chicagom je Los Angeles letos opravil z Anaheimom in San Josejem, tega je premagal celo po zaostanku z 0 : 3 v zmagah, kar je v zgodovini NHL uspelo le še trem ekipam.

»Tolikokrat smo se v tej sezoni že znašli v položaju, ko smo se morali vrniti. Rekli smo si 'zakaj pa ne še danes'. In vse skupaj je ekipni uspeh, prav vsak med nami je dodal svoj kamenček v mozaik,« je dejal Justin Williams, podobno razmišlja trener Darryl Sutter: »Na sedmi tekmi potrebuješ vsakega igralca. Ni prostora za individualce. Seveda bo nekdo odločil tekmo, toda potrebuješ celotno moštvo.« Nadaljevanje zmagovitega niza pa je napovedal vratar Jonathan Quick: »Sijajna skupina smo. Vesel sem, da sem del te ekipe. In nismo še končali. New York ni slaba ekipa in se že veselimo novega izziva.« Moštvo New York Rangers je v drugem polfinalu s 4 : 2 v zmagah premagalo Montreal Canadiens. Kdo bi si upal povedati, v katerem taboru finalistov so bolj lačni lovorike?

Urnik finala za Stanleyjev pokal

Finale lige NHL se bo začel v noči na četrtek po slovenskem času. Prvi gostitelji bodo hokejisti iz Los Angelesa, v Kaliforniji bo tudi druga tekma v soboto, 7. junija. Potem se bo serija preselila v New York, kjer bosta tekmi v ponedeljek, 9., in sredo, 11. junija. Če bo treba vseh sedem tekem, bo sezone NHL konec šele 18. junija. Kralji so leta 2012 v finalu premagali New Jersey Devils s 4 : 2 v zmagah in osvojili doslej edini naslov prvaka NHL. Rangersi so bili prvaki štirikrat, trikrat pred drugo svetovno vojno, nazadnje pa leta 1994.

Deli s prijatelji