HOKEJISTI

Kopitar: Ne gremo na olimpijske, da bi se tam imeli fletno

Objavljeno 07. januar 2014 16.53 | Posodobljeno 07. januar 2014 16.53 | Piše: Rok Tamše

Selektor slovenske hokejske reprezentance je predstavil adute za olimpijski turnir.

Selektor Matjaž Kopitar na olimpijskem turnirju upa na osvojitev kakšne točke. Foto: Reuters

Slovenska hokejska javnost je do včeraj ugibala, ali bo selektor hokejske reprezentance Matjaž Kopitar glede izbora igralcev za nastop na olimpijskem turnirju v Sočiju povsem vztrajal pri zasedbi, ki je lani februarja v danskem Vojensu priigrala zgodovinski uspeh. Ker se je šef s pomočnikom Nikom Zupančičem odločil, da upošteva izključno status igralcev v klubih in stalnost v igri, sta odpadla napadalca Rok Pajić in Gašper Kopitar, namesto njiju pa sta mesto v olimpijskem moštvu dobila Miha Verlič in Anže Kuralt. Seveda sta ekipo, ki v primerjavi s kvalifikacijami šteje tri člane več, torej 25 igralcev, okrepila največja zvezdnika, Anže Kopitar iz NHL in Jan Muršak iz lige KHL, kot osmi branilec pa se je priključil še Matic Podlipnik. Selektor ima možnost sprememb na seznamu še do začetka turnirja, potem pa ne več. Zanimalo nas je, kdo je v rezervi. »Ne bi govoril o rezervah, čeprav jih imam v mislih. Upam, da ne bo odpovedi zaradi bolezni ali poškodb. Doslej smo imeli dve udarni peterki, zdaj pa bi radi sestavili tri in tem dodali še četrto, močno predvsem v defenzivnih nalogah. Če se kdo poškoduje, bomo premikali igralce iz ozadja v močnejše peterke in v skladu s tem se bomo odločili za določenega rezervnega igralca,« je pojasnil Kopitar.

Je imel pri sestavi moštva kaj dvomov?

»Tudi ko sem še sam igral v reprezentanci, se je vselej pojavljalo vprašanje za zadnja dva ali tri igralce, ki so še prišli v poštev. Upam, da bodo nosilci igre zdravi in da se bosta mlajša dva lepo vključila v moštvo. Tako bi pridobili nekaj tudi za prihodnost.« Pojasnil je še, zakaj je odpadel mlajši sin Gašper: »Glede na igralski status, ki ga ima, je bila takšna odločitev samoumevna.« Ob Črnem morju bo seveda nič koliko priložnosti za nabiranje dragocenih izkušenj in okrepitev ugleda slovenskega hokeja. Kaj bo selektor zahteval od igralcev v zahtevnih obračunih z Rusijo, Slovaško in ZDA? »Mislim, da se nam je že v Vojensu zgodilo nekaj velikega, kar pa ne pomeni, da gremo zdaj z letalom na olimpijske igre, da bi se tam 14 dni imeli 'fletno'. Čast in privilegij je zastopati državo na tako velikem tekmovanju. Storili bomo vse, da se optimalno pripravimo, da bomo konkurenčna ekipa, da bomo dali od sebe maksimum, seveda pa imamo tudi svoje skrite želje. Vsaka točka v predtekmovanju bi bila dobrodošla. Nikakor se ne bomo predali že na začetku, čeprav se zavedamo, proti komu igramo,« je bil jasen Kopitar.

Vodja slovenske izbrane vrste se je pred kratkim vrnil iz ZDA, kjer je bil pri sinu Anžetu. To je bila tudi odlična priložnost za stike z ameriškimi novinarji, ki jih slovenska reprezentanca precej zanima že zato, ker je v skupini z njihovim moštvom. »Mislim, da bo kar veliko njihovih novinarjev navijalo za nas. V intervjujih, ki sem jih dal, so nam zaželeli veliko sreče. Moram povedati, da zdaj tudi bolje poznajo našo reprezentanco in naš hokej. Drugače pa naš igralski seznam njim ne pomeni kaj dosti, čeprav se zanimajo za nekatere igralce, saj bi radi imeli kakšno zgodbo več.«

Dva igralca Telemach Olimpije olimpijca

Na olimpijske igre v Soči bodo odpotovali vratarji Robert Kristan (Nitra/Slovaška), Andrej Hočevar (Epinal/Francija), Luka Gračnar (Salzburg/Avstrija), branilci Blaž Gregorc (Pardubice/Češka), Žiga Pavlin (Troja Ljungby/Švedska), Andrej Tavželj (Rouen/Francija), Aleš Kranjc (Köln/Nemčija), Klemen Pretnar (VSV Beljak/Avstrija), Mitja Robar (Krefeld/Nemčija), Sabahudin Kovačevič (Karaganda/Kazahstan) in Matic Podlipnik (Dukla Jihlava/Češka) ter napadalci Žiga Jeglič (Ingolstadt/Nemčija), Rok Tičar (Köln/Nemčija), Robert Sabolič (Ingolstadt/Nemčija), Marcel Rodman (Schweninger/Nemčija), David Rodman (Oskarsham/Švedska), Jan Urbas (München/Nemčija), Jan Muršak (CSKA Moskva/Rusija), Anže Kopitar (Los Angeles Kings/ZDA), Boštjan Goličič (Briancon/Francija), Žiga Pance (Bolzano/Italija), Aleš Mušič (Telemach Olimpija), Miha Verlič (Telemach Olimpija), Anže Kuralt (Epinal/Francija) in Tomaž Razingar (Troja Ljungby/Švedska).

Olimpijski urnik risov

Risi se bodo zbrali 3. februarja na Dnevu slovenskega hokeja v Tivoliju, kjer bodo odigrali tudi kratko ekshibicijsko tekmo s člani jugoslovanske reprezentance, ki je leta 1984 sodelovala na olimpijskih igrah v Sarajevu. Že naslednji dan slovenska olimpijska odprava odpotuje v Soči, kjer bodo hokejisti trenirali od 5. do 13. februarja, ko se bo začel olimpijski turnir. Anže Kopitar bo prispel na prizorišče ZOI 8. februarja neposredno iz ZDA. Slovenci bodo najprej trenirali dvakrat na dan, 8. februarja bodo odigrali trening tekmo z Avstrijo, pozneje bodo trenirali enkrat na dan. V predtekmovalni skupini A se bo Slovenija 13. februarja pomerila z Rusijo, dva dni pozneje s Slovaško, 16. februarja pa še z izbrano vrsto ZDA.

Še brez nakazila iz OKS

Zanimalo nas je, ali je Olimpijski komite Slovenije (OKS-ZŠZ) že nakazal Hokejski zvezi Slovenije (HZS) dodaten denar za priprave na OI, kakor je tik pred novoletnimi prazniki napovedal generalni sekretar OKS Tone Jagodic. Prvi operativec HZS Dejan Kontrec je odgovoril kratko, a nedvoumno: »To je vprašanje za naslednjo novinarsko konferenco.« 

Deli s prijatelji