EVROPSKI IZZIV

Kopitar bo v Tivoliju preizkušal mlade sile

Objavljeno 04. november 2014 11.58 | Posodobljeno 04. november 2014 11.58 | Piše: Rok Tamše

Od četrtka do sobote bo v Ljubljani prijateljski turnir evropskega izziva v hokeju.

Selektor slovenskih hokejistov Matjaž Kopitar ne tarna zaradi številnih odpovedi. Foto: Reuters

Prvi turnir, ki spada v okvir priprav na svetovno prvenstvo elitne skupine A (maja prihodnje leto v Ostravi in Pragi), selektorju slovenske reprezentance Matjažu Kopitarju ne bo pomagal pri ugotovitvah, kako dihajo številni ključni igralci izbrane vrste. Kar desetnije standardnih mož tokrat ne bo na prijateljskem turnirju evropskega izziva v Tivoliju. »Pa saj se v bistvu v vseh reprezentancah ubadajo s podobnimi problemi. Niti Avstrijci nimajo popolne reprezentance iz različnih razlogov. Kolikor sem obveščen, bodo Belorusi igrali samo z igralci iz domače lige. Mi moramo v prvi vrsti gledati nase. Obnoviti moramo nekaj stvari, na katere so morda predvsem mlajši fantje že pozabili. Na vse moramo gledati pozitivno. Ne glede na to, da je vsaka tekma zase pomembna, moramo vedeti, da je to le eden izmed treh prijateljskih turnirjev v tej sezoni. Zdaj bodo pač mlajši dobili več priložnosti v igri,« je mirno razlagal Kopitar pred včerajšnjim prvim treningom.

Zasedeni, poškodovani, bolni

Poleg Anžeta Kopitarja iz lige NHL bodo tokrat odsotni tudi drugi udarni napadalci – Jan Muršak, Žiga Jeglič in Rok Tičar, ki imajo prav tako obveznosti v svojih klubih, ki nastopajo v ligi KHL. To je bilo jasno že pred tednom dni, ko je Kopitar predstavil seznam izbrancev. Takrat je bilo jasno tudi to, da ne bo niti branilcev Žige Pavlina (Karagandi, druga ruska liga) in Andreja Tavžlja (Neftekamsk, druga ruska liga), ki nista dobila dovoljenja klubskih šefov, ter vratarja Luke Gračnarja (Red Bull Salzburg), za katerim je operacija dlani.

Včeraj pa so tabor risov zasule nove odpovedi. Zaradi bolezni in poškodb ne bo niti Klemna Pretnarja (VSV Beljak), Mihe Verliča (Graz 99ers) in Roka Lebra (Telemach Olimpija), zato so bili v reprezentanco vpoklicani Jakob Milovanovič (Grenoble), Gregor Koblar in Žiga Pešut (oba Telemach Olimpija). Dodatne težave za kakovostnejši trening pred turnirjem povzročajo zamude nekaterih na zbor. Gašper Krošelj, David Rodman (oba Oskarsham) in Aleš Kranjc (Södertälje) se bodo tako na Švedskem med seboj pomerili danes, šele nato se bodo odpravili v Slovenijo. Naknadno se bo izbrani vrsti priključil Robert Sabolič (Sparta Praga), ki ima še drevi v Pragi obračun v ligi prvakov. In kapetan Tomaž Razingar? Še vedno je brez kluba, zato sta se s selektorjem dogovorila, da ga tokrat ne bo v reprezentanci. »Ne bi bilo smiselno, da trenira z nami, odigra tekmo ali dve, potem pa bi bil še naprej brez kluba. Bolje, da to mesto zasede kdo od mlajših, ki igrajo v klubih,« je pojasnil Kopitar.

Urbas nazaj na Švedsko

Posebno dobre volje je na zbor nacionalnega moštva pod Rožnik prispel Jan Urbas. Petindvajsetletni napadalec se po zgolj desetih odigranih tekmah za KAC iz Celovca v ligi EBEL vrača na Švedsko. Pogodbo je namreč podpisal s tamkajšnjim drugoligašem Västerås. »Takoj po tem turnirju se bom priključil novim soigralcem. Mislim, da imam v novem klubu večji izziv kot v Celovcu. Ekipa se želi prebiti v elitno serijo, tako da mi njihova ambicioznost zelo ustreza,« je povedal Urbas, ki je na Švedskem igral že za Malmö in Växjö Lakers, v prejšnji sezoni pa je nosil dres nemškega prvoligaša Münchna.

Deli s prijatelji