PRESENEČENJE

Komedija zmešnjav na SZS: Ulaga odstopil, ni odstopil

Objavljeno 19. oktober 2013 09.58 | Posodobljeno 19. oktober 2013 10.00 | Piše: Marko Uršič

Predsednik Primož Ulaga zanika, da je IO podal odstopno izjavo.

Primož Ulaga vztraja na čelu športne zveze z največjim proračunom v Sloveniji. 
Foto: Mavric Pivk

Že na nedavni predstavitvi vseh zimskih športnikov Smučarske zveze Slovenije, ki jih v novi sezoni kot največji izziv čakajo olimpijske igre v Sočiju, je predsednik SZS Primož Ulaga dajal videz človeka, ki mu na duši leži marsikaj. Redna skupščina zveze 18. septembra, denimo, niti ni obravnavala njegovega predloga, bil je umaknjen, da bi statut SZS spremenili tako, da bi bil kot njen vrhovni mož upravičen do nagrade oziroma denarnega nadomestila. Ali z drugimi besedami povedano, to bi bili profesionalizacija, plačana služba, in okrepitev predsedniške funkcije na Smučarski zvezi Slovenije.

Grenkoba se je torej vlekla od srede septembra, v četrtek pa se je srd, poln do roba, prelil iz čaše. Na seji izvršilnega odbora je namreč Ulaga, kot je najprej sporočila SZS, nepreklicno odstopil s čela zveze z največjim proračunom v Sloveniji, približno dobrega pol ducata milijona evrov, do volilne skupščine 16. januarja pa naj bi ga po sklepu IO zamenjeval podpredsednik Enzo Smrekar. Po prespani noči pa si je nekdanji vrhunski smučarski skakalec premislil, preučil različna dejstva, in zdaj ne kani predsedniško odstopiti. Če vemo, da bodo februarja olimpijske igre, odstop pred koncem skrajšanega, polovičnega mandata, gotovo ne bi pomenil zadostne stabilizacije razmer na SZS. Ta se je po eri Staneta Valanta pozneje s Tomažem Lovšetom in Ulago kot ledolomilec stežka prebijala skozi led administrativnih in osebnih zagat ter boja starega koncepta delovanja in nove izvršilne gospodarske miselnosti. Ker je bil Ulaga trn v peti nekaterim krogom na SZS, bi njegov odstop lahko začasno pomiril zadevo, a krhka finančna realnost bi lahko smučarski ledolomilec za dolgo pustila ujetega v ledu kriznih časov. A kaos je zdaj, po preobratu, popoln. Ulaga je predsedniško izvršilnost dokazal tudi v sporu z nekdanjo direktorico SZS Barbaro Kürner Čad, po njenem odhodu je to postal njegov somišljenik Jurij Žurej, a s predsedniškim (ne)odstopom je tudi položaj novega direktorja prepuščen močnim zimskih vetrovom.

Obremenilno pismo

Smučarsko bazo pa je dodatno zamajalo še pismo poslovnega direktorja SZS Andraža Kopača, ki ga je naslovil na člane IO. Predsednik Ulaga se je znašel na kritičnem prepihu, ker naj bi poskušal zlorabiti svoj položaj, si prisvojiti del pokroviteljskega denarja, omenjalo se je tudi posebno bančno kartico. Tudi o provizijah se je znalo kaj črhniti, in to o provizijah od skakalcev. A Primož zdaj trdi, da še naprej ostaja predsednik. »Nič ne komentiram, čakam na vse izjave iz zapisnika, pa bom potem podal komentar,« nam je Ulaga včeraj dopoldne najprej navrgel, ko smo ga poklicali. »Ostajam na čelu zveze. Tako bo do izredne skupščine, nato naj odločajo tisti, ki so me izbrali za predsednika. Na seji izvršilnega odbora so bile moje odstopne besede vzete iz konteksta. Nisem podpisal ali dal uradne izjave, da se nepreklicno umikam,« pa je pozneje racionalno, po prespanih čustvih, dejal Ulaga. Dodal je, da je bila njegova odločitev sprejeta prehitro, torej so na seji igrali predvsem čustva in afekt. »Očitki so, da sem prejemal honorarje, se pravi nadomestilo za moje delo, a to je od jutra do večera. Sem pa denar sam dobival od sredstev, ki sem jih zagotovil za zvezo. Ta zato ni imela manj sredstev, kvečjemu več kot prej,« pa je še ošvrknil opozicijo na SZS.

Dokumenti proti Ulagi

»Moje stališče in stališče vsega izvršilnega odbora je, da je Ulaga zaradi osebnih razlogov odstopil z mesta predsednika zveze. Izvršilni odbor je nato sprejel sklep, da potrdi njegov odstop in Enza Smrekarja do izvolitve novega imenuje za vršilca dolžnosti predsednika. Če to ne bi bilo res, kar zdaj trdi Ulaga, bi izvršilni odbor sprejel drugačen sklep. Namreč, da je treba sklicati izredno skupščino in predlagati razrešitev Ulage. To pa zaradi njegovih storjenih dejanj. Na seji so bili predočeni dokumenti, ki ga zelo obremenjujejo. Vse je posneto na magnetogramu,« pa Srečko Medven, član IO, odgovarja Ulagi.

Ulaga ima devet zmag v tekmah za svetovni pokal. S tem je drugi najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov za Primožem Peterko; ta jih je zbral 15. Ulaga je osvojil moštveno srebro na olimpijskih igrah v Calgaryju leta 1988 in bil srebrn tudi na svetovnem prvenstvu v poletih, bilo je istega leta, v Oberstdorfu. Toda, ali bo nekdanji vrhunski športnik in kot funkcionar nordijski direktor, poslovni direktor nordijskih disciplin in direktor trženja SZS boljši od tekmecev tudi tokrat? Zadeva bi lahko celo romala na sodišče.



Rakovec namesto Ulage?

Primož Ulaga je bil predviden za vodjo slovenske delegacije na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Zdaj ali pa tudi ne, zaradi Ulagovega preobrata, naj bi bil to predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec. On in Janez Kocijančič, predstavnik Smučarske zveze Slovenije v Olimpijskem komiteju Slovenije ter seveda njen predsednik in podpredsednik Mednarodne smučarske zveze, se dogovarjata o količini denarja, ki ga bo HZS za udeležbo v Sočiju dobila od OKS oziroma od Mednarodnega olimpijskega komiteja. Za zdaj gre za številko 160.000 evrov. Hkrati bo mednarodna hokejska zveza IIHF HZS plačala še posebej za uvrstitev na olimpijadi od 1. do 12. mesta. HZS je že sklenil, da bo polovica zneska od nagrad odšla igralcem. Če bo hokejska reprezentanca, denimo, uvrščena na 8. mesto, bo dobila 800.000 evrov, polovica zneska bo šla igralcem, približno 18.000 na hokejista. 


IO potrdil zapisnik seje

Na seji Izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije je po razpravi Primož Ulaga podal svoj odstop, s čimer so se člani s sklepom, ki je bil soglasno sprejet, seznanili v njegovi prisotnosti. Nadalje je IO SZS sprejel sklep, da funkcijo predsednika SZS do volilne skupščine opravlja dosedanji podpredsednik Enzo Smrekar, kot to določa 26. člen statuta. Včeraj so člani IO SZS potrdili zapisnik četrtkove seje ter sprožili potrebne upravne postopke za vpis novega zakonitega zastopnika SZS. Na seji je bilo prisotnih 11 od 13 članov IO, snemal pa se je tudi magnetogram, je včeraj sporočil Tomi Trbovc, predstavnik za odnose z javnostmi SZS. 

 

Deli s prijatelji