NAGRADA

Koliko je v Beaver Creeku zaslužila Tina Maze?

Objavljeno 13. februar 2015 17.44 | Posodobljeno 13. februar 2015 18.18 | Piše: P. Pa.

Do zdaj si je s svojimi uvrstitvami na svetovnem prvenstvu iz državnega proračuna zagotovila 17.172 evrov.

Žan Košir.

LJUBLJANA – Slovenska smučarka Tina Maze je na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku na treh tekmah osvojila že tri medalje, dve zlati in eno srebrno. 

Smešno nizke nagrade

Ob vseh njenih uspehih se zato upravičeno vprašamo, ali bo od države dobila kakšno finančno spodbudo, nagrado. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport odgovarjajo, da je vrednost točke za vrhunski šport v letu 2014 znašala 4,77 evra. Na ministrstvu so še pojasnili, da se sicer za leto 2015 obetajo spremembe na tem področju, vendar te še ne bodo zajele športnikov, ki so uvrstitve dosegli v zimskem času.

Za eno zlato kolajno na svetovnem prvenstvu bo Tina dobila 6201 evro, za srebrno 4770 evrov, za bron pa je predvidena nagrada 3816 evrov. Skupno bo za trenutne dosežke iz državnega proračuna torej prejela 17.172 evrov.

Še štiri medalje

Ni pa samo Tina Maze tista, ki razveseljuje slovensko javnost z odličnimi rezultati. V letošnji sezoni sta bila pred njo uspešna na svetovnem prvenstvu Žan Košir, ki je postal svetovni prvak v paralelnem slalomu, in deskar Rok Marguč, ki je osvojil bron. Košir bo tako dobil 4770 evrov, Marguč pa 3816 evrov.

Svetovni prvak v smučarskem krosu je postal Filip Flisar, ki bo prejel 6201 evro. Tim Kevin Ravnjak pa je na svetovnem prvenstvu v deskanju na snegu v snežnem kanalu osvojil bron, kar pomeni, da bo iz državnega proračuna prejel 3816 evrov.

To pa gotovo niso zadnje medalje s svetovnih prvenstev v letošnji zimi, saj se bo Tina Maze potegovala še za eno, gotovo pa bodo uspešni tudi nordijci, ki jih svetovno prvenstvo še čaka.

Z ministrstva so še odgovorili, da za preostale uvrstitve med deseterico nagrade iz državnega proračuna niso predvidene.

Kaj pa SZS?

Z vprašanji, koliko znašajo nagrade za uvrstitve na svetovnem prvenstvu, smo se obrnili tudi na Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), kjer pojasnjujejo, da je odvisno od posamezne panoge. Pred leti so se namreč odločili, da zaradi krize nagrad alpskim smučarjem ne bodo izplačevali. Pri skakalcih je odvisno od sponzorskih sredstev, pri nordijskih smučarjih pa na koncu sezone določijo, kdo dobi koliko.

Deli s prijatelji