NA ROGLI

Količek in Italijan usodna za Slovenca

Objavljeno 02. februar 2015 17.36 | Posodobljeno 02. februar 2015 17.36 | Piše: D. P.
Ključne besede: Žan Košir

Rogla je gostila tekmo svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu, zmaga je pripadla Rusu Vicu Wildu. Domača reprezentanca je imela dva finalista, Žana Koširja je pri pohodu na 1. mesto ustavila nesreča.

Žan Košir še vedno ni opustil želje po zmagi na Rogli. Foto: Tadej Regent

Slovenski deskarji nadaljujejo uvrstitve na zmagovalni oder v tej sezoni, prednjači pa Žan Košir. Vodilni deskar svetovnega pokala je poskrbel, da Slovenci niso ostali praznih rok na domači (že tretji po vrsti) tekmi na Rogli. Tržičan je v paralelnem veleslalomu končal na 3. mestu. Zmagal je Rus Vic Wild pred Italijanom Mirkom Felicettijem. Rok Marguč je izpadel v osmini finala. Košir in Marguč sta bila edina slovenska finalista na lično urejeni progi na Rogli, ki se je v soboto kopala v soncu, tekmovalke in tekmovalci pa so imeli primerne in enakovredne razmere na progi. Pohvalil jih je tudi aktualni olimpijski prvak Wild, ki je dneve pred tekmo vadil v Sloveniji, pri organizaciji vadbe pa mu je pomagal prav Žan Košir.

Razmesaril koleno

Kljub ostri konkurenci z ruskim Američanom Wildom na čelu je Košir na domačem terenu pred najboljšimi navijači na svetu napovedal naskok na sam vrh, a se mu vnovič ni izšlo. »Zmagal bom, ko si bom to zmago na Rogli zaslužil. Še vedno je moja želja večja od psihične stabilnosti,« je Košir po koncu tekme analiziral vzroke, da je pristal na tretjem mestu. Svoje je k temu dodala poškodba, ki jo je staknil na progi. Ni iskal alibija, a je le pojasnil, kaj se mu je pripetilo: »V enem od zavojev sem zapel ob navoj količka, ki ni bil dovolj globoko v snegu. Po tej vožnji nisem bil več povsem zbran, pošle so mi moči, iz sebe pa sem poskušal iztisniti maksimum.« Za prvo silo so ga oskrbeli kar na Rogli.

Nočna mora Felicetti

Košir je navdušil v kvalifikacijah, kjer je bil najhitrejši, Marguč pa je postavil četrti čas. Že pred osmino finala je bilo jasno, da se lahko naša asa, tudi nosilca kolajn z nedavnega svetovnega prvenstva, med seboj pomerita šele v polfinalu. A je bil to račun brez krčmarja, Marguču ni uspelo napredovati. Italijan Mirko Felicetti mu je hitro pobegnil, Slovenec mu je želel slediti, a je v tej želji tudi grešil. Povozil je vratca, zato je sledila diskvalifikacija. Košir teh težav ni imel; naprej je izločil Kanadčana Jaseyja Jaya Andersona, potem pa še Švicarja Nevina Galmarinija. V polfinalu se je ustavilo, krvnik pa je bil identičen kot pri Marguču. Italijan Felicetti je bil hitrejši. »Nisem najbolj zadovoljen, kajti videl sem, da so navijači po porazu v polfinalu utihnili. Očitno sem vozil napačno linijo, zato so se napake kar vrstile. Priložnost sem zamudil, malo mi je težko, zagotovo pa jo bom še imel. Pa tudi tretje mesto in nova uvrstitev na stopničke sta lep dosežek,« se je Košir tolažil s tretjimi stopničkami v tej sezoni, skupaj pa je na oder za zmagovalce po zmagi v malem finalu stopil že 12. v karieri. »Na vrh sem hotel zaradi mojih navijačev, ki si zaslužijo popolno veselje,« je dal Košir jasno vedeti, koliko mu pomeni podpora s tribune.

Napačna izbira

»Žal so imele sicer dobre kvalifikacije tudi negativen učinek. V njih sem se bolje počutil na rdeči progi, zato sem jo izbral tudi za osmino finala, očitno sem se zmotil. Večinoma so zmagovali tisti na modri. Jasno je, da sem malce razočaran, a lahko rečem, da sem vseeno užival,« pa je soboto opisal Marguč. Prepočasni za izločilne boje so bili Jernej Demšar na 17. mestu, Tim Mastnak (19.), Rok Flander (26.), Jure Hafner (37.), Črt Ikovič (43.) in Jure Retuznik (44.). V ženski konkurenci je Gloria Kotnik v kvalifikacijah zasedla 32. mesto in se ni prebila v izločilne boje. Zmagala je Avstrijka Marion Kreiner pred rojakinjo Ino Meschik in Nemko Selino Jörg

Deli s prijatelji