BIATLON

Ko je Jakov zdrav, je kolajna na pladnju

Objavljeno 05. marec 2015 08.48 | Posodobljeno 05. marec 2015 08.48 | Piše: Marko Uršič

Svetovno biatlonsko prvenstvo v Kontiolahtiju se začenja z bojem mešanih štafet.

Jakov Fak.

Mešana štafeta je danes, začetek ob 17.15 uri, prva jed na poldrugi teden dolgem meniju svetovnega prvenstva v biatlonu na Finskem. V Kontiolahtiju je tudi osemčlanska slovenska reprezentanca: Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Lenart Oblak, Rok Tršan, Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje. Za SP je bilo določenih devet tekmovalcev in tekmovalk, a bronasta olimpijka Teja Gregorin je po preležani gripi komaj začela telesno dejavnost. V medvedji zaliv (Kontiolahti v prevodu) naj bi morebiti prišla konec tedna in pozneje nastopila na 15-kilometrski tekmi (prihodnja sreda) in v ženski štafeti v petek. Današnja tekma mešanih štafet brez Gregorinove pa tudi pomeni, da Slovenija nima možnosti, da, po SP v Ruhpoldingu pred tremi leti, spet osvoji odličje, takrat je srebrno. Zato glavni trener Uroš Velepec razmišlja, da prvega aduta Jakova Faka ne bi obremenjeval z današnjim biatloniranjem ekip iz po dveh moških in deklet. Mrkopaljčan bi denimo tako prvič startal v sobotnem sprintu na 10 km, v disciplini, v kateri je na zadnjem biatlonskem mundialu v češkem Novem Mestu osvojil bron.

Finsko že okusil

»Seveda si želim medalje. Vesel sem, da skoraj vso letošnjo zimo nisem izgubil niti enega dneva treninga. Tudi ko sem bil bolan, sem še vedno šel na smučke, vadil sem sicer z nekaj manjšo jakostjo. Verjamem, da ko sem zdrav, imam tudi možnost priti do kolajne. Vedno je treba stremeti tudi k temu, da se izboljšaš. V Gorskem kotarju sem za svetovno prvenstvo vadil tudi v vetru in dežju, vse vremenske prvine, ki jih lahko srečam v Kontiolahtiju, sem doživel že na treningih. Rad bi popravil streljanje. Upam, da bo na svetovnem prvenstvu, takrat ko bo to najbolj pomembno, vse, kakor si želim,« je Jakov Fak izdelal teoretični del SP, praktičnega pa bo na svoji koži okusil in se temu kakovostno prilagajal v Kontiolahtiju.


Napadi Jakova Faka na odličja

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak bo na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju imel v posamičnih disciplinah štiri priložnosti, da si prisvoji odličje. Spored je naslednji – sobota: 13.00 sprint na 10 km; nedelja; 13.15 zasledovalna tekma na 12,5 km; četrtek, 12. 3.: 17.15 posamično, 20 km; nedelja, 15. 3.: 16.15 skupinski start na 15 km.
 

»Imamo tekmovalca, ki je sposoben osvojiti odličje, to je v letošnji zimi dokazal že nekajkrat. Bilo bi nesmiselno zatiskati si oči in reči, da gremo na Finskem po šesto ali dvanajsto mesto. Povsem razvidno je, da so njegovi cilji bistveno višji kot pri drugih v ekipi. Če bo želel odličje osvojiti, pa bo moral vse narediti po najboljših močeh in kakor je prav. Vemo tudi, da se je nekaj tekmecev pred svetovnim prvenstvom umaknilo in se zdaj vračajo, nekateri so med sezono imeli težave, kot denimo Avstrijec Dominik Landertinger. Jakov je bil še na vsaki tekmi v tej zimi zmožen uvrstitve na stopničke, tudi na Finskem bo tako,« je Uroš Velepec prepričan o kakovosti prvih smuči in puške Slovenije.

Deli s prijatelji