DENAR

Ko bo denar, bodo podpisali zelo hitro

Objavljeno 20. november 2014 08.19 | Posodobljeno 20. november 2014 08.19 | Piše: Marko Uršič

Nova zima bo konec tedna orle spet pognala iz gnezd na skakalnice.

Jernej Damjan bo v Klingenthalu letel nepogodbeno. Foto: Matej Družnik

Klingenthal bo konec tedna prva postaja nove sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, v nov zimski juriš pa gredo tudi slovenski orli. Na Saškem bo Peter Prevc, lani drugi v skupnem seštevku, prvič na novo prekrižal smuči s konkurenco, glavni trener Goran Janus pa ima seveda na voljo tudi druge adute. V globalnem tekmovanju si je teoretično seveda že zadal cilje, za svetovno prvenstvo v Falunu pa je bil kratek: »Želja je medalja. Glede na to, da je bil v teh letih vedno adut Peter, upam, da bo zraven prišel še kdo. Če pa bom imel močno ekipo štirih, da bi tudi v svetovnem pokalu osvajali prva mesta, pa bi verjetno tudi tam napovedal odličje.«

Skozi sezono pa tudi ve, kako racionalno in postopno je treba delati korake. »Treba bo začeti z neke točke, da se vidi, kje smo. Potem bo lažje... ne da bo lažje, upam, da bo začetek uspešen, da bomo potem vsi mirni in da bo ta karavana šla naprej,« je nadaljeval prvi strokovni mož slovenskega orlovega gnezda.

Denar za program je

Pri predstavitvi naše skakalne smetane za novo zimo pa kar ni šlo brez pereče problematike v času finančne sanacije Smučarske zveze Slovenije. Skakalci so pred vrati sezone še brez podpisanih pogodb z matično zvezo, seveda je trn v (skakalni) peti višina zneskov, predvidenih za nagrade ob tekmovalnih uspehih. Fantje niso zadovoljni s ponujeno vsoto, Goran Janus pa mora ta vroči tok dogodkov in misli pri svojih varovancih s svojo besedo tudi kanalizirati. »Glede na to, da so lani pogodbe podpisali tik pred Klingenthalom, eni tudi po njem, bi vse težko komentiral. Za nas je glede financ najbolj pomembno, da stvari imamo, da se te pelje. Da za program denar je, za opremo tudi, to je najpomembnejše. Vem pa, da bodo tekmovalci, vsaj del njih, pogodbe podpisali zelo hitro oziroma ko bo denar,« je o delikatnem vprašanju razmišljal Goran Janus.

Ta je danes v Nemčijo odšel s tekmovalnimi orožji Petrom Prevcem, Jernejem Damjanom, Robertom Kranjcem, Jurijem Tepešem, Matjažem Pungertarjem, Anžetom Laniškom in Jako Hvalo. Jutri se bo skakalna zima odprla s kvalifikacijami za posamično tekmo, slednja bo v nedeljo, vmes pa bodo orli krila razširili še na ekipni tekmi.

 

Deli s prijatelji