ZAHTEVE ZA IZREDNO SKUPŠČINO

Klubski upor smučarski vladi, Žurej pa naj odstopi takoj

Objavljeno 20. avgust 2015 11.37 | Posodobljeno 20. avgust 2015 11.37 | Piše: Marko Uršič

Iz dneva v dan raste število klubov, ki zahtevajo sklic izredne skupščine Smučarske zveze Slovenije.

Primož Ulaga s palico udriha po žogici za golf, z besedami pa po Smučarski zvezi Slovenije. Foto: SZS

V vsaki državi sta oblast in ljudstvo. Tako je tudi v slovenski snežni državi oziroma v Smučarski zvezi Slovenije. Njen direktor Jurij Žurej je odstopil zaradi opozicijskih polen iz baze, a bo v prehodnem obdobju (do konca športne zime) še uradoval na sedežu zveze v Podutiku. Direktor, s podporo predsednika Enza Smrekarja in (večine) izvršilnega odbora, je, vsaj predstavljena statistika tako kaže, uredil finančno poslovanje skorajda že bankrotirane SZS, a v smučarskem ljudstvu se kopiči gnev in klubske mase pozivajo k sklicu izredne skupščine SZS in k zamenjavi oblasti oziroma predvsem direktorja.

Eden od podutiške oblasti imenovani vodja opozicije je nekdanji predsednik zveze in bivši skakalni as Primož Ulaga. Okoliščine njegovega odstopa oktobra 2013 so ena od burnih epizod delovanja slovenske snežne države, od takrat pa je o delu vodstva SZS vseskozi imel jasno mnenje. »Klubi so nezadovoljni z vodstvom smučarske zveze, ne dobijo niti najosnovnejše podpore za delo, čeprav so ustanovitelji SZS. Oni so nosilci in imajo vso pravico, če kdo ne izpolnjuje njihovih pogojev, da mu dajo nezaupnico. Amaterski delavci pričakujejo vsaj osnovno pomoč podjetja, ki so ga ustanovili. Vodstvo nenehno manipulira, plasira laži, ustrahuje, pošilja v kot. Več mora dati klubom, športu, več, več, več. Zdaj pa naj se sami zamislijo, kaj je to več,« Primož Ulaga udari z bistvom. Za izredni sklic skupščine SZS je sicer potrebna tretjina glasov vseh slovenskih zimskih klubov. »Klubi se bojujejo za preživetje, oni bodo ustvarjali nove Petre Prevce, Tine Maze in podobne. Če ni klubov, ni smučarije. Ne more biti SZS zgodba zase, klubov pa ni. Žurej je povsem izgubil kompas, niti ne ve, kdo so ustvarjalci slovenskega smučanja. Vodstvo se nenehno nekoga boji, zato ker ne ve in ne razume, kaj je vrhunski šport. Lahko je govoriti, da mora biti na SZS finančna disciplina, zakaj pa klubi ne dobijo plačanega tistega, kar zahtevajo? Tistega, kar so desetletja dobivali, zdaj pa kar naenkrat tega ni več. Kako lahko v svoji upravi v enem letu zaposlijo petnajst ljudi, Žurej pa je za odvetnike zagonil že 50.000 evrov. Ta strošek je ena čista manipulacija, Žurej bo zavozil smučarijo. Pri delu bi morali biti pogovor, džentelmenski dogovor, dobra volja, delo in akcija. Vodstvo pa samo stiska pas; to sploh ni več šport, gre le še za to, kdo bo koga prijavil in kdo bo koga zaprl,« je Primož Ulaga brez dlake na jeziku.

Zapisniki po sodni poti

Borut Hrobat je kranjski smučarski funkcionar, ki je zaradi afere Vanessa Mae dobil štiriletno prepoved opravljanja zadolžitev v slovenski smučariji. »Smučarski klubi, ki so ustanovitelji Smučarske zveze Slovenije, podpisujejo zahtevo za sklic izredne skupščine. Podpisnikov je vsak dan več. Klubska zamera gre predsedniku in ne SZS, saj zvezo vodi in usmerja predsednik. Enzo Smrekar je v kandidaturi oziroma programu dela ob izvolitvi 23. januarja lani postavil kar več izhodišč, od katerih v več kot letu in pol ni izpeljal nobene,« je Hrobatovo mnenje. »Smrekar po izvolitvi ni zmogel zagotoviti finančno urejenega stanja na Smučarski zvezi Slovenije. Posamezne panoge nimajo podatkov o poslovanju, to je popolnoma netransparentno, saj direktor SZS v letu in pol panogam še nikoli ni predstavil točnih prihodkov in odhodkov, kar je daleč od strokovnosti in transparentnosti. Zapisniki in delo IO SZS niso javni. Še več, kljub zahtevam posameznih članov so zapisniki tajni, nekateri morajo celo zahtevati vpogled v zapisnik po sodni poti,« opozarja Borut Hrobat. »Predsednik Smrekar je direktorju dovoljeval, da se je neposredno vmešaval v stroko, enostransko in samovoljno odpovedoval pogodbe strokovnemu kadru v deskanju na snegu in alpskem smučanju in to brez soglasja posamezne panoge. Še jasnejši primer je izbira reprezentance za svetovno prvenstvo v alpskem smučanju letos v Vailu, kjer jo je določal direktor SZS, ta pravica pa mu ne pripada po nobenem statutu in pravilniku SZS. Zaradi nepoznavanja stroke in delovanja Mednarodne smučarske zveze je na SP namenoma poslal premalo tekmovalcev in SZS na račun nezasedenih startnih mest in neprejetja startnin od FIS oškodoval za več kot 140.000 švicarskih frankov,« še omenja Borut Hrobat.

Iz Kranja je tudi nekdanji dolgoletni predsednik SK Triglav, torej skakalnega kluba, Jože Javornik. »Čakamo do 1. septembra, na SZS smo poslali dopis, kaj vsi skakalni klubi očitajo vodstvu smučarske zveze. Klubi so že pred enim letom sklenili, da zahtevajo razrešnico direktorja Žureja, ker niso zadovoljni z njegovim delom. Do danes niso dobili nobenega odgovora,« pravi Javornik, v sporu s SZS pa je seveda ena od ključnih točk realizacija del in lastništvo pri skakalnem centru Gorenja Sava. No, zaprašen list iz zgodovine, zbor za smučarske skoke je na seji z dne 24. junija 2014 s predsednikom Ljubom Jasničem na čelu sprejel sklep, da izvršilnemu odboru SZS predlaga glasovanje o direktorjevi nezaupnici.

Roman Domjan iz SK Branik je predsednik smučarskih klubov vzhodne slovenske regije. »Če so klubi nezadovoljni z direktorjem smučarske zveze, je prav, da je odstopil. Moral pa bi odstopiti s takojšnjim učinkom, namesto njega bi morali nastaviti drugega človeka, ki je to sposoben voditi. Storjenih je bilo veliko napak, direktorju se očitata predvsem samovolja in nesodelovanje s klubi. Ti ne želijo zamenjave predsednika Enza Smrekarja, v direktorju pa si želijo človeka, ki bo delal v dobro klubov. Ti se tako ali tako financirajo sami, smučarska zveza naj financira reprezentante, ki prihajajo iz klubov. Nižje kategorije financirajo klubi in starši, kar je normalno, saj zveza trenutno ni toliko finančno sposobna,« je Roman Domjan opisal dejstvo, ki seveda leti na razvpito samofinanciranje reprezentančnih smučarjev in smučark.

Deli s prijatelji