NOVI PREDSEDNIK

Klančnik bo izganjal alpske zle duhove

Objavljeno 09. april 2015 13.28 | Posodobljeno 09. april 2015 13.30 | Piše: Marko Uršič

Novi predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje že zastavil stvari.

Iztok Klančnik kani odločno zagristi v kislo zimsko jabolko slovenskega smučanja. Foto: SZS

Mnogi filozofi so imeli skrbno načrtovano in zamišljeno teorijo, a svetovna praksa je seveda nekaj povsem drugega. Kaj bo praksa v primeru slovenskega alpskega smučanja, še posebno če bo belim strminam v slovo pomahala Tina Maze? Na to vprašanje ne zna odgovoriti noben filozof, zanj je treba biti že snežni vrač. Ali je to Iztok Klančnik, novi predsednik zbora in odbora alpskih disciplin pri Smučarski zvezi Slovenije? No, kot vrač bo moral pošteno pljuniti v roke, da bo izgnal zle duhove razprtij, finančnih težav in, s svetlimi izjemami, mizerne tekmovalne ravni slovenskega alpskega smučanja.

V ponedeljek so slovenski klubi, kjer smučajo, imeli volilni zbor, in, tipično, rešilo jih je pol ure. Ob napovedanem začetku niso bili sklepčni, po pol ure pa je na plan prišlo pravilo o dvajsetih odstotkih volilnih upravičencev. Za Klančnikovo izvolitev, bil je edini kandidat, ni bilo težav, tako ali tako sta bili to strateška želja in poteza predsednika SZS Enza Smrekarja. Kranjskogorski podjetnik, ki živi v Kamniku, je morda res teoretični Smrekarjev adut. »Nisem strokovnjak za alpsko smučanje, bolj obvladam menedžment in trženje. Želimo pridobiti tudi pokrovitelje iz tujine,« pravi Iztok Klančnik. »Zelo pomembni so dialog, odkrita komunikacija in transparentnost,« je za alpsko delovanje poudaril novi predsednik, ki je odbor vodil že na seji takoj po volitvah. Klančnik je sicer zadnje praznike preživel delovno in pisal program alpskega odbora. Danes je po svetu, v slovenščini in angleščini, zakrožil razpis za novega vodjo (direktorja) panoge za alpsko smučanje; torej slovenski alpski šport bi za vrhovnega operativnega šefa teoretično lahko dobil tudi tujca. Ime in priimek izbranca naj bi bila znana v dobrem tednu.

Interes je in bo

»Ne bom zanikal, da se že pogovarjam z možnimi kandidati za delovno mesto vodje panoge. Interes je in bo, so ljudje, ki alpskemu smučanju želijo dobro in tudi imajo vse potrebne kvalifikacije. Ta človek mora biti strokovnjak, smučarijo mora zelo dobro poznati, sposoben naj bi bil tudi pri poslovodskem delu, voditi bo moral finance in trženje,» Iztok Klančnik od izbranca pričakuje, da bo večplastno delaven in uspešen. Glasno se govori tudi o prihodu Andree Massija, vodje moštva aMaze, na Smučarsko zvezo Slovenije, celo v vlogi nadzornika. »Z Massijem sem se že pogovarjal, a nekaj časa je treba še počakati, kako se bo namreč o sodelovanju izrekel sam. Kaj preveč dolgo ne bi smeli čakati. Pripravljeni smo ga vzeti na naš smučarski voz, a odvisno v kakšni vlogi,« o Italijanu razmišlja novi zborovski in odborovski predsednik.

Čim prej se je treba pogovoriti tudi s trenerji in tekmovalci, tekmovalkami in vse sestave tudi potrditi. »Ne bomo čakali izbora vodje panoge, s tekmovalci in trenerji se bomo dobili takoj. V našem interesu je, da se vse potrdi čim hitreje, preden nam kdo iz strokovnega kadra dejansko pobegne drugam. Z vsemi se bomo že v nedeljo srečali ob koncu sezone na Krvavcu. Zame je pomembno tudi to, da se programi zaradi morebitnih finančnih težav pozneje, denimo januarja, ne bodo začeli spreminjati, krčiti. Tega ne smemo dopustiti. Zagotoviti moramo razmere za to, da se programi izpeljejo, in na podlagi teh bomo nato pričakovali rezultate. Delali bomo tako, da bomo sredstva, ki so na voljo, porabili kar najbolj smotrno,« je iztok Klančnik, novi predsednik alpskega zbora in odbora, zastavil teorijo slovenskega smučanja. Na to, kako bo v praksi, pa ima odgovor le čas.

Deli s prijatelji