VETERAN

Kasai bo skakal, dokler ne dobi zlata in žene

Objavljeno 26. marec 2014 19.41 | Posodobljeno 26. marec 2014 19.42 | Piše: Marko Uršič

Japonski skakalec je bil v Planici osebnost, pred katero so se klanjali novinarji in tudi drugi.

Noriaki Kasai je to zimo postal najstarejši zmagovalec tekme v svetovnem pokalu, na OI pa je osvojil srebro in bron. Foto: Marko Feist/Novice

To bi morali videti! Trojica japonskih novinarjev je v nedeljski deževni Planici petnajst minut temeljito izpraševala Noriakija Kasaija, mi pa smo popolnoma premočeni ob strani vneto čakali, da ogovorimo skakalno legendo. Sedma sila Nippona je opravila svoje, na koncu pa so se oboji v duhu šintoističnega budizma drug drugim globoko poklonili! To res priča o razsvetljeni stopnji japonskega duha! A nato je bil kamikaze naš. Tudi mi se lahko globoko poklonimo asu, ki je denimo letos na poletih v Kulmu postal pri 41 letih in 219 dnevih najstarejši zmagovalec tekme svetovnega pokala. Napad dežele vzhajajočega sonca na olimpijskih igrah v Sočiju se je končal s srebrom Kasaija na veliki skakalnici in bronom ekipno, Nori pa ima že moštveno srebro z OI v Lillehammerju leta 1994. Bil je svetovni prvak v poletih leta 1992 v Harrachovu, z nordijskih SP pa ima dve srebrni in štiri bronaste kolajne. V svetovnem pokalu si je priskočil šestnajst posamičnih in tri ekipne zmage. A besedo ima Noriaki Kasai! Neverjetna sezona, kajne? »Da, da, zelo sem zadovoljen z njo, res je bila čudovita sezona, ostala mi bo v spominu,« je v angleščini najprej navrgel simpatični in za šalo vedno razpoloženi 41-letnik.

Kje pa najdete moč, motivacijo, da skačete tako dolgo? Kasai je namreč v svetovnem pokalu debitiral 17. decembra 1988 v Saporu. »To ni kakšna posebna skrivnost. Zaupam vase, tako telesno kot psihično, nabralo se je tudi veliko izkušenj. A nimam zlatega olimpijskega odličja in zlata s svetovnih prvenstev. To je moja motivacija, tisto, kar me žene naprej. Seveda bom skakal še v naslednjih letih. Poskusim bom osvojiti to, kar mi še manjka.« Torej res kanite nastopiti na naslednjih olimpijskih igrah leta 2018 v Pjongčangu? »Da,« je odločno zatrdil orel, rojen v Šimokavi na severnem japonskem otoku Hokaido, ki bi v Južni Koreji tekmoval na svoji osmi olimpijadi.

Prednjačijo bejzbol, nogomet in sumo

Na Japonskem sta najbolj priljubljena športa bejzbol in sumo. Kam se vi s svojo priljubljenostjo in tudi smučarski skoki umeščate? »Smučarski skoki niso velik šport na Japonskem. To so bejzbol, nogomet, sumo. Le na Hokaidu in v Naganu je naš šport bolj prepoznaven. Toda upam, da bodo smučarski skoki pri nas postali bolj priljubljena športna panoga,« je zaključil možakar – zahvalili smo se mu kar v japonščini z besedo arigato –, ki v prostem času rad odigra partijo golfa, rad kam zavije z avtomobilom, tudi na ribarjenje, rad gleda filme, ob tem pa si v užitek privošči tudi kakšen kozarček vina. No, strasten ribič je tudi glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus. Trnek meče za krapi. Zanimivo, Kasaijev osebni rekord je iz Planice leta 2010, takrat je poletel 224 metrov daleč. Šaljivi Noriaki doslej v domovini še ni našel pravšnje življenjske sopotnice, gotovo pa se bo v deželi vzhajajočega sonca našla takšna, ki bo legendo smučarskih skokov cenila tudi kot osebnost. Noriaki Kasai pa ženo kani peljati kar na olimpijske igre v Južno Korejo!

Deli s prijatelji