NAPADALEC

Jeglič živi za svoje sanje na Švedskem

Objavljeno 20. april 2013 11.15 | Posodobljeno 20. april 2013 11.15 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Žiga Jeglič

Član udarnega napada slovenske hokejske reprezentance se vse bolj uveljavlja v Skandinaviji.

Žiga Jeglič tudi v dresu Slovenije pomeni nočno moro za vratarje nasprotnikov (foto: Tadej Regent, Delo).

SÖDERTÄLJE – Ko bodo imeli slovenski hokejski reprezentanti med bližnjim svetovnim prvenstvom na Švedskem kakšno urico prosto, jih bo lahko Žiga Jeglič peljal do kakšnega svojega priljubljenega kotička. Odlični napadalec je namreč le 30 kilometrov jugozahodno od Stockholma, kjer bo tekmovala Slovenija, zaključil svojo drugo sezono v dresu drugoligaša Södertälje. »Drugo leto na Švedskem je bilo precej boljše kot prvo. Navadil sem se na hitrejši slog igre, pa tudi življenja v tej državi. Klubska sezona je bila zelo dobra, čeprav nam je na začetku šlo zelo slabo, saj smo od osmih tekem dobili le eno. Potem smo stopnjevali ritem, tudi sam sem začel igrati precej bolje. Osvojili smo drugo mesto, ki je vodilo v kvalifikacije za prvo ligo. Žal se potem nismo uvrstili v elitserien,« je pojasnil Žiga, ki mu je potekla pogodba z modrimi strelami. »Iz kluba je odšlo precej igralcev, predvsem branilcev in prvi vratar, ki je bil na posoji. Tudi sam še nimam pogodbe za naprej, tako da ne vem, ali ostanem. Želim se vrniti na Švedsko, a zdaj moram še malce počakati, da vidim, s kakšnimi ambicijami bodo startali v novo sezono, ali je še prisotna želja za uvrstitev v prvo ligo. To je tudi moj osebni cilj. Sicer pa klubi še ne zaključujejo svojih seznamov, tako da sem miren. Lahko da se bom odločil že pred svetovnim prvenstvom, morda pa tudi po turnirju. S tem nimam težav, saj nisem imel slabe sezone, tako da bom našel nov klub, če bo treba,« samozavestno razlaga 25-letni Gorenjec iz udarnega slovenskega napada z Rokom Tičarjem in Robertom Saboličem, ki se v Skandinaviji kljub razlikam počuti vse bolj domače: »Na Švedskem je življenje bolj mirno. V ljudeh ni toliko temperamenta kot pri nas. Zato mi je tako všeč ozračje v reprezentanci, kjer je drugače kot v klubu in je zato tudi prisotne več igrivosti. Ne morem pa zatrditi, da je vselej bolje eno ali drugo. V vsakem primeru pa mi Švedska za zdaj kar leži.«

Čakajo še Tikija

Klubska zgodba je v teh dneh na stranskem tiru, zdaj se vrti film napornih priprav na glavni turnir sezone v Mariboru. »Treniramo trdo, a tako ne bo več dolgo. Kmalu bomo imeli treninge samo še enkrat na dan in potem bomo imeli več svežine za tekme, lažje nam bo igrati. Utrjevali bomo še samo naš sistem igre, uigravali napade in power play. Tako bomo lahko celo tekmo napadali in imeli zadosti moči tako v obrambi kot v napadu. Ko imamo čez vikend prosto, se telo malce odpočije. Imamo kakovostne priprave, vse poteka po načrtu,« je zadovoljen prav nič utrujeni Jegla, ki se ta vikend z risi na dveh pripravljalnih tekmah meri z Avstrijci (danes je tekma ob 17.30).

Ker kolega iz napadalne trojke Tičar še igra v finalu končnice nemškega prvenstva, atomskega napada Slovenije v mariborski dvorani Tabor še ni mogoče videti. »Fajn bo, ko se nam bo pridružil še Tiki. Takrat bom imel tudi novo vlogo. Zdaj namreč igram na položaju centra, potem se vračam na krilo. Ampak tudi z Janom Urbasom je lepo igrati v napadu. Proti Avstrijcem se bomo ta konec tedna potrudili za čim boljše predstave. Ko se bo vrnil Tičar, bomo potrebovali malce časa, da se uglasimo, potem pa gremo na polno,« je motiviran Žiga, ki je bil na nedavni pripravljalni tekmi proti Kazahstanu razglašen za najboljšega igralca. Brez dvoma bo k podobnim predstavam stremel tudi na SP, ki se začne 3. maja, slovenske rise pa čaka cel niz vrhunskih moštev. »V drugih ekipah zdaj drugače gledajo na nas. Morda so nas v prejšnjih letih tudi podcenjevali, kar je bilo za nas bolje. Zdaj smo torej v težjem položaju, saj se bodo na nas še posebno dobro pripravili. Belorusi in Danci se nam bodo hoteli maščevati za poraza v olimpijskih kvalifikacijah. Zaradi tega bo vse skupaj zahtevnejše. Toda po drugi strani se bolje pripraviš, če je težja skupina. Naša na Švedskem je po mojem mnenju težja kot tista na Finskem. V preteklosti smo že dokazali, da se znamo kosati z najboljšimi moštvi in tudi tokrat bomo naredili vse za obstanek med elito,« napoveduje nepredvidljivi hokejist, ki ima izkušnje s turnirja najvišjega razreda leta 2011 v Bratislavi.
 

Deli s prijatelji