SVETOVNO PRVENSTVO

Japonski bunker ogrozil slovenske hokejske sanje

Objavljeno 22. april 2014 12.13 | Posodobljeno 22. april 2014 12.15 | Piše: R. T.

Po šokantnem porazu z Japonci so risi na svetovnem prvenstvu premagali Južno Korejo.

Jan Urbas je nakazal pot do prve zmage Slovenije. Foto: IIHF

Nedeljski večer v južnokorejskem Koyangu oziroma jutro v Sloveniji je bilo vse prej kot prijetno. V prvem krogu svetovnega prvenstva divizije 1 so si slovenski hokejisti privoščili spodrsljaj proti izbrani vrsti Japonske (1:2; za Slovenijo je zadel Žiga Pavlin), ki se je izkazala z izrazito obrambno igro in zvrhano mero sreče. Po spletu nesrečnih okoliščin z japonskim bunkerjem so morali risi že včeraj pošteno strniti vrste proti gostiteljem turnirja. Po prvi tretjini je bila na semaforju še vedno ničla, v drugi in tretji pa so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja zadeli po dvakrat (strelci Jan Urbas dvakrat ter Miha Verlič in Aleš Mušič) ter z zmago 4:0 ohranili upe za osvojitev vsaj drugega mesta, ki še omogoča napredovanje. Toda po današnjem prostem dnevu bodo morali po najslabšem možnem razpletu na drugih tekmah premagati še Madžarsko v sredo, Ukrajino v četrtek in Avstrijo v soboto. To ni misija nemogoče, če bodo risi dvignili igro na višjo raven, glede na dvomljive sodniške odločitve (proti Južni Koreji so bili denimo v prvi tretjini dvakrat na ledu z dvema igralcema manj) pa bodo morali popaziti tudi na disciplino v igri. Vsekakor je naloga Slovencev nadvse zahtevna, če upoštevamo dejstvo, da v Aziji ni kar osmih standardnih članov reprezentance, ki imajo obveznosti v svojih klubih.


Na vrhu Avstrija in Ukrajina

Izidi 1. kroga na svetovnem prvenstvu divizije 1 – Ukrajina : Avstrija 2:3 (1:2, 1:0, 0:0; 0:1), Japonska : Slovenija 2:1 (0:0, 0:1, 2:0), Južna Koreja : Madžarska 4:7 (0:2, 1:3, 3:2); 2. krog – Avstrija : Japonska 4:1 (0:1, 1:0, 3:0), Madžarska : Ukrajina 0:3 (0:1, 0:2, 0:0), Slovenija : Južna Koreja 4:0 (0:0, 2:0, 2:0). Vrstni red: Avstrija 5 točk, Ukrajina 4 točke, Slovenija, Madžarska in Japonska po 3, Južna Koreja 0.
 

Po živčni vojni na začetku tekme z Južno Korejo so le sledile učinkovitejše minute Slovencev, Luka Gračnar (na prvi tekmi je branil Andrej Hočevar) je ohranil mrežo nedotaknjeno, zato je lahko tudi selektorju vsaj malo odleglo: »To je bila posledica tekme z Japonsko, kjer preprosto nismo mogli doseči gola. Takšna tekma se ti pač ne zgodi vsak dan. Japonci so pospravili v mrežo dva odbita ploščka, nam pa se je ta odbijal povsod, samo v vrata ne. Zato smo se proti Južni Koreji tako mučili na začetku. Na srečo smo potem zadevali, pozitivno je tudi to, da nismo prejeli gola. Ne morem mimo tega, v kakšno smer je šla tekma. Izključitve so se kar vrstile. To, kar spremljamo tukaj, je na meji regularnega, čeprav nočem iskati nobenih izgovorov v sodniških odločitvah.« In zdaj? »Ni kaj, do konca moramo dobiti vse tekme,« je jasno Kopitarju.

»Nekatere sodniške odločitve v prvi tretjini so bile kar dvomljive. Lahko rečem, da so bili sodniki kar malce na strani Južne Koreje. Ampak vse to je del igre, s tem se ne smemo obremenjevati, ker ne bomo ničesar spremenili. Ob njihovi številčni premoči smo odigrali dobro, saj smo zdržali brez prejetega zadetka. Vseeno moramo po dnevu odmora že na naslednji tekmi proti Madžarom pokazati boljši pristop od začetka in večjo disciplino v igri,« je prepričan včerajšnji dvakratni strelec Jan Urbas. 

Deli s prijatelji