BIATLON

Jakova izdala nemirna roka

Objavljeno 15. februar 2013 08.35 | Posodobljeno 15. februar 2013 08.36 | Piše: Marko Uršič

Jakov Fak na svetovnem biatlonskem prvenstvu ni obranil naslova prvaka na 20 km.

Jakovu Faku zaradi treh zgrešenih strelov ni uspelo obraniti naslova svetovnega prvaka na 20 km (foto: Reuters).

NOVO MESTO – Novo mesto, ne na Dolenjskem, ampak po češko Nové Město na Moravskem, je včeraj na biatlonskem svetovnem prvenstvu žlahtno okronalo moške na 20 km. Jakov Fak je na lanskem SP v Ruhpoldingu na dvajsetici osvojil zlato, ima še bron za Hrvaško iz leta 2009, zatorej je tudi včeraj tekel in streljal z velikimi pričakovanji. »Prav na vsaki tekmi prvenstva si želim najboljše, a tokratna bo še toliko bolj posebna, ker branim zlato kolajno. Spomin na Ruhpolding je še živ. Ne skrivam, da si želim še kakšne kolajne, pravzaprav bi si želel stopiti na najvišjo stopničko, podobno pa najbrž razmišlja vsaj še deseterica najboljših. Treba bo biti boljši od njih in prav neizmerna želja bo eno mojih glavnih orožij. Ne bom se kar tako predal,« je Mrkopaljčan napovedal pred bojem. Delo mu je malce olajšal Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je na tem SP osvojil že tri zlata odličja, saj zaradi težav z dihanjem ni nastopil.

Zgrešene tarče

Fak je svoj delež tekme pod umetno svetlobo tekaško začel bolj umirjeno, na prvem streljanju v ležečem položaju pa s strelom ni pokril že prve tarče, kar je takoj pomenilo minuto pribitka pri času. To za branilca naslova prvaka že za uvod ni pomenilo dobrega znamenja. Razmere na strelišču in streljanje pa je narekoval tudi veter, zato so morali biti biatlonci tudi preračunljivi, ko so pritiskali na petelina. Hrvat s slovenskim potnim listom je na drugem streljanju stoje svoje delo opravil brez napake in se po razpredelnici vidno vzdignil, na deveto mesto. Tudi novo streljanje leže je minilo v popolnem izkupičku s petimi pokritimi tarčami in Jakov se je vključil v boj za odličja.

A zadnji postanek in streljanje v stoječem položaju sta pomenila konec vsakršnega upanja na odličje. Gorskokotarčan je zgrešil dve tarči in moral s končnim 20. mestom naslov svetovnega prvaka prepustiti Francozu Martinu Fourcadu. Peter Dokl je najdaljšo biatlonsko preizkušnjo končal brez zgrešenega strela in zasedel mesto za Fakom. »Presenetil me je prvi zgrešeni strel, saj so zastavice na strelišču kazale na brezvetrje. A sem nato moral popravljati na desno stran,« je Fak dejal po nastopu.

Gregorinova pod pričakovanji

Norvežanka Tora Berger je na biatlonskem svetovnem prvenstvu osvojila že svojo četrto medaljo, tretjo zlato. Na 15-kilometrski tekmi je ugnala vse tekmice, zanjo pa je bila to že 16. medalja na SP, sedma zlata. Slovenski tabor je tekmoval daleč od pričakovanj. Teja Gregorin je bila 25., kar je najboljša slovenska ženska uvrstitev na prvenstvu. Gregorinova ni več v januarski tekaški formi in trije zgrešeni streli so bili preveč za visoko uvrstitev. »Streljanje je bilo kar blizu optimuma, če ga primerjam s treningi. A to vsekakor ni to, kar bi rada,« je dejala.

Deli s prijatelji