BIATLON

Jakov Fak brez službe, zanj navija tudi župan

Objavljeno 13. december 2012 08.40 | Posodobljeno 13. december 2012 08.40 | Piše: Drago Perko

Po uspehih v Hochfilznu biatlonski as eden od favoritov tudi na Pokljuki.

Jakov Fak.

Pokljuka bo od danes do nedelje središče svetovnega pokala biatlona, v smučini in pred tarčami na Rudnem polju pa se bo znašla svetovna elita. Organizatorji se veselijo tudi gledalcev, ki sta jim Jakov Fak in Teja Gregorin z izjemnimi dosežki izpisala vabilo in pol. Fak je v formi, da od energije kar poka, Gregorinova ne zaostaja. Fantje bodo danes ob 14.20 nastopili v sprintu na 10 kilometrov, dekleta pa jutri ob 14.20 v sprintu na 7,5 kilometra. »Priprave so za nami,« pove Fak, ki smo ga ujeli pred počitkom. Prizna, da se na Pokljuki dogaja: »Precej živahno in dinamično je te dni tule gor, obveznosti ne manjka, naša naloga pa je, da jih izpeljemo dobro.« Petindvajsetletni slovenski as se je na zadnjem trodnevju v Hochfilznu oborožil s samozavestjo, ko je segel po tretjem in prvem mestu. »Pozabimo to, to je že mimo, gledamo naprej!« Fak nas in slovensko javnost hitro postavi na realna tla in da vedeti, da ne misli počivati na lovorikah. Treme nima, tega termina ne pozna: »Nikoli je nisem imel, ne vem, kako je to videti. Sem povsem sproščen,« potrdi še enkrat, da je uspeh v Avstriji še dodatno blagodejno vplival nanj in še dodatno pogladil šampionsko dušo. »Nimam razloga, da bi bil napet. Del svojih letošnjih načrtov sem izpolnil.« Prizna pa, da mu rezultata godita, »hkrati pa sta dober temelj za naprej in osnova za visoka pričakovanja«. V isti sapi opozarja, da je »vsaka tekma zgodba zase«.

Avtobus navijačev s Hrvaškega

Do uspeha je prišel po slabšem uvodu v Skandinaviji, na kar se ne ozira več. »Kar je bilo, je bilo, gledamo naprej,« je še ena potrditev, da je z mislimi le in samo na Pokljuki, ki sicer velja za eno izmed zahtevnejših tekmovališč. Povrhu mu ne gre na roke niti mraz, vremenoslovci napovedujejo krepak minus, približno –9 stopinj Celzija, do popoldneva pa naj bi se ogrelo za tri ali štiri stopinje. Fak upa, da bo njegova rama zdržala. Z njo ima že nekaj časa težave, na začetku sezone ga je mučil prehlad. »Če težav ne bi bilo, potem o njih ne bi govorili, a verjamem, da bo med tekmo bolje.«

Zgodba zase so navijači, za Faka bodo navijali Slovenci in Hrvati. »Pravijo, da jih bo veliko,« je vesel Jakov, ki pa točne številke ni poznal niti se ne ukvarja s tem. Poklicali smo v Mrkopalj, od koder je danes slovenski reprezentant šel v svet. V tajništvu župana Ivice Padavića so nam prijazno povedali, da župan skoraj zagotovo pride na Pokljuko, iz Mrkopalja pa bo danes proti Sloveniji odpeljal en avtobus navijačev. Na Pokljuki se obeta slovensko-hrvaška veselica, glavni režiser pa bo Jakov Fak!

Pokljuka 2012

četrtek, 13. december:
14.20 10 km sprint, moški

petek, 14. december:
14.20 7,5 km sprint, ženske

sobota, 15. december:
12.45 12,5 km zasledovalno, moški
15.00 10 km zasledovalno, ženske

nedelja, 16. december:
13.00 15 km skupinski start, moški
15.00 12,5 km skupinski start, ženske

Ostaja brez podpore

Jakov Fak je fenomen tudi zavoljo nezaposljivosti v Slovenski vojski. Ker ima dvojno državljanstvo – hrvaško in slovensko – ne more, zakonska ovira pač, prejemati sredstev, ki jih Slovenska vojska namenja športnikom. Rešitev zanj bi bilo univerzalno evropsko državljanstvo, ki je bilo formalno utemeljeno z Maastrichtsko pogodbo leta 1992. A njene popolne uveljavitve ni bilo. Fak ostaja brez zaposlitve, a s hrvaškim državljanstvom.

Deli s prijatelji