HOKEJ

Jagromanije še ni konec

Objavljeno 16. maj 2015 14.50 | Posodobljeno 15. maj 2015 22.08 | Piše: R. T.

Danes v polfinalu SP v hokeju Češka – Kanada in ZDA – Rusija.

Jaromir Jagr je še vedno živahna hokejska ikona in legenda.

Če že prej na Češkem ni vladala totalna jagromanija, potem je napočila v trenutku, ko se je domača reprezentanca uvrstila v današnji polfinale 79. svetovnega prvenstva. V hokejsko obnoreli državi so evforično proslavili četrtfinalno zmago proti Finski v razprodani O2 Areni, ki sprejme nekaj več kot 17.000 obiskovalcev. Češka je zmagala s 5:3 (1:1, 2:1, 2:1). Posebno napeto je bilo v drugi tretjini, ko so Finci povedli z 2:1. Toda varovanci selektorja Vladimirja Ružičke so imeli dvakrat igralca več na ledu, in to so obakrat izkoristili. Na 2:2 je izenačil 43-letni Jaromir Jagr, za njim pa še Jan Kovar, ki mu je podal kdo drug kot prav Jagr. Toda trdoživi finski levi se niso predajali, izenačili so tudi v tretji tretjini. Vse je kazalo na podaljšek, a so se Fincem zatresle roke, plošček so nerodno podarili prav staremu lisjaku Jagru, ta je spretno zabil četrti gol za Češko. Severnjake je v izdihljajih tekme s petim zadetkom na prazna vrata dotolkel Vladimir Sobotka.


Slovenija drugo leto v Krakovu

Na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) v Pragi so potrdili tudi prireditelja svetovnega prvenstva divizije 1 skupina A za prihodnje leto, ko se bo za vrnitev med elito potegovala tudi slovenska reprezentanca. Prizorišče tega SP bo v Krakovu na Poljskem. Na tem turnirju bodo nastopile Avstrija in Slovenija kot povratnici iz elitne skupine, Poljska, Japonska, Italija ter Južna Koreja, ki se je v to skupino uvrstila iz nižjega ranga tekmovanja. Prvenstvo bo potekalo med 23. in 29. aprilom 2016, kar je nekoliko poznejši termin kot običajno za ta tekmovanja in bo reprezentancam omogočil vključitev več hokejistov, ki bodo že končali ligaška tekmovanja. Najboljši ekipi s tega prvenstva se bosta uvrstili na SP elitne skupine leta 2017, ki ga bosta skupaj izvedli Nemčija in Francija. SP leta 2018 bo na Danskem, leta 2019 na Slovaškem, leta 2020 pa v Švici. Sicer pa Slovenijo prihodnje leto čakajo tudi olimpijske kvalifikacije. Te bodo med 1. in 4. septembrom prihodnje leto. Slovenija bo igrala v Belorusiji, tekmica bo tudi Danska, ki jo je Slovenija premagala v boju za zadnje OI v Sočiju. Zadnji nasprotnik še ni znan, saj se bo moral prebiti v kvalifikacije. 
 

Čehi se bodo danes ob 15.15 v polfinalu pomerili s Kanado, daleč najprepričljivejšo reprezentanco na tem turnirju, ki je v četrtfinalu odpravila Belorusijo kar z 9:0 (4:0, 2:0, 3:0). Med javorjevimi listi je bil najbolj razpoloženi strelec Tyler Seguin, ki je zabil tri gole. Kanadčani so sicer že v predtekmovanju napovedali zmagoviti marš s samimi zmagami, proti Nemčiji celo z 10:0, medtem ko so Avstrijce odpravili z 10:1. V drugem polfinalu se bosta ob 20.15 udarili izbrani vrsti ZDA in Rusije, ki brani lovoriko svetovnega prvaka z lanskega turnirja v Minsku. Američani so s 3:1 (0:1, 2:0, 1:0) premagali Švico, Rusi pa so bili boljši od Švedov s 5:3 (2:0, 1:1, 2:2). Zbornaji komandi se bo na današnji tekmi predvidoma pridružil tudi prvi zvezdnik Aleksander Ovečkin, ki je z moštvom Washington Capitals izpadel v končnici lige NHL proti New York Rangers. Z njim na ledu bi znal biti rdeči stroj zagotovo največja grožnja Kanadi v finalu tega čudovitega turnirja, ki si ga bomo, žal, zapomnili tudi po izpadu slovenske reprezentance iz elitne divizije. Toda uživajmo najprej v polfinalnih bitkah. 

Deli s prijatelji