SKOKI

Iz zraka pogledujejo za odličjem v Italiji

Objavljeno 16. februar 2013 13.22 | Posodobljeno 16. februar 2013 13.24 | Piše: Marko Uršič

Slovenski skakalci konec tedna v Oberstdorfu, nato pa se bodo usmerili v svetovno prvenstvo.

Jaka Hvala.

Slovenski skakalci daleč letijo. Dvakratni mladinski svetovni prvak Jaka Hvala je na mini nemški turneji v Klingenthalu prvič doskočil do prvega mesta v svetovnem pokalu, na moštveni tekmi v Willingenu so Robert Kranjec, Hvala, Peter Prevc in Jurij Tepeš dobili moštveno tekmo. Konec tega tedna bo svetovna karavana Nemčijo zapustila po poletih v Oberstfdorfu, tudi tam Slovenci kot odlični letalci visoko merijo, od 20. tega meseca do 3. marca pa bo v Italiji svetovno nordijsko prvenstvo. Glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus je seveda zaradi vseh uspehov v letošnji zimi, tako na srednjih skakalnicah kot tudi letalnicah, izjemno zadovoljen, kar je odseval včeraj v Oberstdorfu pred kvalifikacijami za današnjo tekmo.

»V Klingenthalu je bila ena težjih tekem v letošnji sezoni, predvsem zaradi vremenskih razmer. Predstavljali smo si, da bodo naši dobro nastopili. Vesel sem skupnega uspeha, Jaki smo čestitali za zmago in to je to,« je dejal za uvod o Primorčevem uspehu, ki se je v letošnji sezoni že dolgo nakazoval. Janus je že poudaril, da je bil Hvala vso sezono med najboljšo deseterico in da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo sestavil dva odlična skoka in skočil na stopničke. Seveda je s formo in uspehi tudi samozavest, pred svetovnim prvenstvom, na tisti ravni za vrhunske izide. »Veseli smo, da stvari laufajo. Tako naj tudi ostane. Cilji za svetovno prvenstvo ostajajo, kakršni so že zapisani. Orientir je medalja, na razpolago pa imamo štiri tekme,« je bil jasen vodja stroke pri slovenskih orlih. Letalnica v Oberstdorfu lahko prinese nov vrhunec za Slovence, Jaka Hvala tam denimo še ni nastopil, a v smučarskih poletih tako in tako zelo uživa. Nato pa bo Predazzo okronal žlahtne nordijce, tudi skakalce, na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Obilno kosilo pred tekmo

Ljubno bo konec tedna že drugič zapored gostilo tekmi svetovnega pokala za smučarke skakalke. V Zgornjo Savinjsko dolino je prišlo 42 tekmovalk iz 14 držav, pa, zanimivo, tudi enajst japonskih novinarjev. Skakalnica ima letos novost, ledeno smučino. Katja Požun je najboljša Slovenka to zimo, skupno osma v svetovnem pokalu, pred domačo tekmo pa pravi: »Skakalnica je težka z ostrim radiusom, pozorna bom morala biti na počep, saj se postavljam preveč nazaj.« Devetnajstletnica, rojena v Trbovljah, nastopa pa za SK Zagorje, je letos na mladinskem svetovnem prvenstvu v Liberecu osvojila ekipno zlato in posamični bron, od prej ima še dva brona, osebni rekord 138 metrov pa ima iz Oberstdorfa. Prvič je skočila s šestimi leti in tako tudi pionirsko začrtala smernice v športu, za katerega so mnogi rekli, da ni za ženske. Požunova meni, da gre pri uveljavljanju ženskih smučarskih skokov pri nas na bolje. Skakalci se vedno borijo s kilogrami, Katji pa pri tem ni treba paziti, saj jih ima še premalo. Pred tekmo se mora dobro najesti, ker bi jo zaradi dolžine smuči glede na višino in težo lahko diskvalificirali. Pred Ljubnim se je celo zredila za en kilogram in zdaj potrebuje dva centimetra daljše smuči. Najraje pa je njoke s piščancem v smetanovi omaki.

Deli s prijatelji