ORLI

Iz megle v Oslu izskočil zmagoviti slovenski kvartet

Objavljeno 07. februar 2016 09.30 | Posodobljeno 07. februar 2016 09.30 | Piše: M. U.

Jurij Tepeš, Domen Prevc, Robert Kranjec in Peter Prevc so zmagali na ekipni tekmi za svetovni pokal na Holmenkollnu. S tem so Sloveniji priskočili deveto ekipno zmago v globalnem tekmovanju.

Peter Prevc je sodeloval pri vseh devetih slovenskih ekipnih slavjih v svetovnem pokalu. Foto: Reuters

V svetovnem pokalu smučarjev skakalcev se ekipne tekme vneto vrstijo. Skakalci so se, po 23. januarju v Zakopanah, v kvartetu včeraj merili v legendarnem norveškem Holmenkollnu, predmestju prestolnice Oslo, na koncu pa je bila prepričljivo najboljša slovenska četverica. Jurij Tepeš (122,5 in 126 m), Domen Prevc (126 in 130 m), Robert Kranjec (116 in 127 m) in Peter Prevc (126 in 130 m) so z 977,7 točke Sloveniji pribojevali deveto ekipno zmago v svetovnem pokalu. Drugo mesto na Holmenkollnu so zavzeli Norvežani (Daniel-André Tande, Anders Fannemel, Johann André Forfang, Kenneth Gangnes, 945,3 točke), za Slovenijo so torej zaostali za 32,4 točke, Japonska, za katero so nastopili Taku Takeuči, Kento Sakujama, Daiki Ito in Noriaki Kasai, pa si je na koncu priskakala tretjo stopničko na zmagovalnem odru; četverica iz dežele vzhajajočega sonca je zbrala 927,2 točke, 50,5 manj kot kvartet trenerja Gorana Janusa.

Razred zase

Slovenija je bila včeraj v kraljevini Norveški skakalno razred zase. Po skoku prvega Slovenca Tepeša v uvodni seriji je bila še na četrtem mestu, nato pa je po letenju Domna Prevca prevzela vodstvo in le norveška četverica je bila teoretična nevarnost, da se brata Prevc, Tepeš in Kranjec na koncu ne bi okitili z zmago. Nazadnje je Slovenija ekipno preizkušnjo dobila 21. marca lani v Planici.

Odločilni trenutek, ki je zakoličil slovensko slavje, je bil nastop drugih skakalcev v finalni seriji. Šestnajstletni Domen Prevc, včeraj si je (ekipno) priskakal prvo zmago v svetovnem pokalu, je pristal pri 130 metrih, svetovni rekorder v poletih Anders Fannemel pa je bil sedem metrov krajši. Skratka, vsa slovenska četverica je včeraj zares odlično opravila delo, veselje trenerskega vodstva in tekmovalcev je bilo prešerno iskreno. Kajti od drugega mesta na uvodni tekmi sezone v Klingenthalu, Slovenija nato v Willingenu in Zakopanah ni skakala tako, da bi splezala na katero od treh mest na zmagovalnih stopničkah.

Čas je že bil

Slovenci so torej dosegli 59. zmago v svetovnem pokalu, od tega je 50 posamičnih in devet ekipnih slavij. Pri vseh ekipnih zmagah sta sodelovala Peter Prevc in Jurij Tepeš, ki je vedno nastopil kot prvi, le enkrat je manjkal Kranjec. Včerajšnje tekmovanje je potekalo, v dokaj enakovrednih vetrovnih razmerah za vse, v gosti megli, kar je pod skakalnico še najbolj motilo gledalce, ki pa se jih sicer ni zbralo toliko, kot bi jih na Norveškem pričakovali. Pričakovana pa je bila zbranost Petra Prevca pred drugim skokom, da bi se povsem osredotočil na skakalno nalogo, se je celo rahlo klofutal po obrazu. »Čas je že bil, da stopimo skupaj in zmagamo. Vidljivost zaradi goste megle ni bila dobra, a to je pač svetovni pokal,« je po triumfu povedal Jurij Tepeš.

Deli s prijatelji