OVIRE SO LE V GLAVI

Invalidov ne ustavi niti draga oprema

Objavljeno 15. februar 2016 20.27 | Posodobljeno 15. februar 2016 20.27 | Piše: Drago Perko

Rogla je v soboto gostila državno prvenstvo smučarjev invalidov, merili so se v veleslalomu.

Jernej Slivnik je mladi slovenski smučarski up. Foto: Aleš Fevžer/ZŠIS-POK

ROGLA – Ovire so v glavi, je pogosto slišati med invalidi, ki imajo kljub svojemu hendikepu šport radi. Prepreka ni niti letni čas, navdušujejo se nad smučanjem. Tudi zato Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite vsako leto pripravi državno prvenstvo, letos je potekalo minulo soboto na Rogli. Sodelovalo je 70 smučark in smučarjev, ki so se merili v kategorijah stoječi, sedeči, gluhi ter slepi in slabovidni. »Preizkusili so se v veleslalomu, ki je tehnično manj zahteven. Več ljudi se lahko meri, za nameček je ekipa Unitura pod vodstvom Saša Šušteršiča pripravila bolj zaprto progo, da se ne bi razvila prevelika hitrost. »Nismo hoteli tvegati kakšne poškodbe,« pojasni Primož Jeralič, strokovni sodelavec pri ZŠIS-POK, kjer bdi nad državnimi prvenstvi. »Odziv je bil dober. Res pa je, da je smučanje kar drag šport. Ker so invalidi socialno bolj ranljiva skupina, je tudi udeležencev manj,« nadaljuje Jeralič, ki je vesel, da raste zanimanje med mladimi. Če so imeli pred letom enega tekmovalca, je bilo letos prijavljenih pet. »Želeli smo, da bi se tekmovanja udeležili tisti, ki radi smučajo, ne pa da se pridejo sončit,« še pove Jeralič.

Anja drugo leto po novo medaljo

Ob tem velja omeniti, da je Anja Drev zavoljo medalje (bron v smuku) na 18. olimpijskih igrah gluhih v ruskem Hanti-Mansijsku lani postala športnica leta med invalidi. Letos uradnih tekmovanj ni, prihodnje leto pa jo čaka svetovno prvenstvo, kjer bi rada še ozaljšala svojo bero odličij.

Da bi še povečali zanimanje za šport, ki krepi telo in duha, je Zveza paraplegikov Slovenije v sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite pripravila poseben smučarski tabor, potekal je med 26. in 28. januarjem na Rogli. Sodelovali so paraplegiki in tetraplegiki, že osmič pa so dobili možnost, da se spoznajo s smučanjem. Ker oprema ni poceni, monoski stane okoli štiri tisočake, so imeli na tem taboru možnost brezplačne uporabe in testa tega športnega rekvizita. Pri izvedbi kampa so pomagale študentke zdravstvene fakultete (oddelek delovna terapija) in njihova mentorica Alenka Plemelj. Tabor je imel tudi mednarodno noto – vnovič se ga je udeležil hrvaški tetraplegik Zdravko Lakić. Druženje na snegu se je sklenilo s pokalom Zveze paraplegikov Slovenije. Zmagal je Gal Jakič, drugi je bil Toni Zakrajšek, tretji Jani Učakar.

Svetovni pokal v Sloveniji

Med slovenskimi smučarji invalidi prednjači 14-letni Jernej Slivnik s Hrušice. V tej sezoni se je prvič preizkusil na tekmi svetovnega pokala, ki ga je gostila Kranjska Gora. Mednarodni paraolimpijski komite mu je zavoljo starosti dovolil, da je predtekmovalec, Slivnik pa je priložnost z veseljem izrabil za nabiranje izkušenj. Pretekli mesec se je Hrušičan kalil v Srbiji, kjer je na Stari Planini potekal mednarodni tabor, sklenil se je s štirimi tekmami. Slivnik, tudi dijak prvega letnika jeseniške gimnazije, je navdušil – v mladinski konkurenci je zmagal med slalomisti in bil drugi med veleslalomisti. V veleslalomu je zasedel drugo mesto tudi med člani. Pričakovati je, da bo imel tudi prihodnje leto možnost, da se pokaže domačim ljubiteljem smučanja. Kot je napovedal Damjan Pintar, direktor dirke svetovnega pokala v Kranjski Gori, je Slovenija zelo blizu temu, da Kranjska Gora (alpinci) in Rogla (deskarji) prideta v redni letni koledar Mednarodnega paraolimpijskega komiteja.

Deli s prijatelji