VRHUNSKA

Ilki uspel test olimpijske proge

Objavljeno 06. marec 2017 10.30 | Posodobljeno 06. marec 2017 10.30 | Piše: D. P.

Z dvema tretjima mestoma v Aziji je Ilka Štuhec ovenčala že tako izjemno sezono. Po tekmah v Južni Koreji se karavana seli v Severno Ameriko.

Ilka Štuhec menja celine in prizorišča, a njeni rezultati ostajajo vrhunski. Foto: AFP

JUŽNA KOREJA – Še dobrih 339 dni je ostalo do začetka olimpijskih iger v Južni Koreji, kjer so v minulih dneh preizkus proge opravile tudi alpske smučarke. Če se po jutru dan pozna, potem se bomo čez slabo leto vnovič veselili. Z dvema tretjima mestoma je Ilka Štuhec obogatila svojo točkovno bero ter potrdila, da se dobro znajde tudi na olimpijski pisti. V soboto in nedeljo je bil vrstni red na tekmah hitrih disciplin identičen. Smuk in superveleslalom sta pripadla Italijanki Sofii Goggia, drugo mesto je obakrat zasedla Američanka Lindsey Vonn, tretje pa Štuhčeva. Italijanka je tako v dveh dneh prišla do prve in druge zmage v svetovnem pokalu, prej je bila devetkrat med najboljšimi tremi.

Trenerjeva pohvala

»Ilka je malo premalo napadala v prvem delu. Potem se je zbudila in začela napadati na polno. To je verjetno tista razlika, ki je nastala do drugega vmesnega časa, in tam je iskati rezervo za še boljši rezultat. Vemo, da Ilka dobro smuča. Poskušamo ohranjati sproščenost in predvsem to, da je pred tekmami dovolj spočita, da lahko da svoj maksimum. Je pa veselje, da se je s progami, ki bodo drugo leto gostile olimpijado, tako spoprijateljila, se našla in pokazala dobre vožnje,« je Ilkino delo v Južni Koreji pohvalil trener Grega Koštomaj. »Zelo dobro je bilo, vsekakor. Če bi bilo idealno, bi pa verjetno zmagala. Začela sem malo bolj tipajoče, nisem že takoj od starta na polno napadala. Dalje dol pa sem. Generalno gledano sem zadovoljna s tem, kar sem pokazala,« pa je po enajstih stopničkah v sezoni razmišljala Ilka. Štuhčeva je šla včeraj na progo za super G kot peta in zanesljivo prevzela vodstvo. Tam je ostala do junakinje južnokorejskega vikenda Goggieve, ki je Ilko prehitela za 51 stotink, med obe pa se je vrinila še Vonnova (štiri stotinke za Italijanko). A si Ilka tega ni gnala k srcu. Ključno bitko je že dobila, saj je do zdaj vodilna v superveleslalomski razvrstitvi Tina Weirather osvojila skromno deveto mesto. Dovolj slabo, da v ZDA na finale svetovnega pokala odhaja Ilka kot vodilna v posebnem točkovanju za super G. Brez točk pa je ostala Maruša Ferk, ki je bila 38. »Proga je bila v precej dobrem stanju, spodaj je mogoče spet malenkost popustila. Do četrtega vmesnega časa sem po občutku smučala v redu, mogoče sem premalo napadala. Morda bi morala biti bolj odločna in iskati čim več hitrosti. Vem, da sem na pravi poti. Za drugo leto vem, kaj je treba delati,« pa optimistično gleda v prihodnost Ferkova.

V ZDA

Do konca sezone je na vrsti še šest posamičnih tekem. Najprej prihodnji petek in soboto slalom ter veleslalom v Squaw Valleyju, preostale preizkušnje pa bodo v Aspnu.

Težava časomerilcev

V soboto je Ilka za osvojitev malega kristalnega globusa v smuku potrebovala drugo mesto, vendar je z novo uvrstitvijo na stopničke malce podaljšala napetost do zadnje tekme v smuku, kjer pa za potrditev potrebuje le štiri točke. Sobotno tekmo so zaznamovale tudi težave organizatorjev, ki jim je nagajalo merjenje časa. Pri nastopu Švicarke Jasmine Flury s startno številko 21 se je pokvarila štoparica na cilju, ki ni delovala niti pri naslednjem nastopu Avstrijke Tamare Tippler. Tekmovanje so celo prekinili, potem pa le izpeljali. Do prvih letošnjih smukaških točk je prišla s 26. mestom tudi Ferkova.

Deli s prijatelji