MEJNIK ZA MEJNIKOM

Ilki prvi globus, čakata jo še dva

Objavljeno 27. februar 2017 09.24 | Posodobljeno 27. februar 2017 09.24 | Piše: Drago Perko

Ilka Štuhec je najboljša smučarka v alpski kombinaciji, napada še smukaškega in superveleslalomskega.

Ilkina šesta zmaga v sezoni je padla na superveleslalomu v Crans Montani. Ob njej Elena Curtoni, levo, in Stephanie Venier. Foto: AP

CRANS MONTANA – Mariborčanka Ilka Štuhec niza mejnik za mejnikom v svoji najboljši sezoni. Pred 15 dnevi je postala svetovna prvakinja, decembra lani se je začela serijsko uvrščati na oder za zmagovalke, zdaj pa očitno sledi še serijska žetev (medalj in globusov). Včeraj je 26-letna Štajerka tudi uradno postala najboljša kombinatorka v sezoni. Kot šesta v slovenski zgodovini alpskega smučanja je osvojila mali kristalni globus; pred tem je to dvakrat uspelo Tini Maze, po enkrat pa Mateji Svet, Bojanu Križaju, Roku Petroviču in Špeli Pretnar.

Kljub vsej superiornosti pa Ilki včeraj ni bilo lahko. Na zahtevni progi, tudi vidljivost ni bila optimalna, je sploh prva prišla v cilj zadnje kombinacijske tekme sezone. Čeprav je startala s številko tri. Pred njo sta v snegu pristali Maruša Ferk in Michaela Kirchgasser, zato koristnih podatkov s proge ni imela. Tudi zato je imela nemalo težav, dvakrat pa se je komaj rešila, ko je že zapeljala z idealne linije, a bila vendarle druga po prvem polčasu kombinacije. Začeto je sklenila v slalomu. Zmago je slavila Američanka Mikaela Shiffrin, druga je bila Italijanka Federica Brignone (zaostala je 70 stotink), tretja pa Štuhčeva, ki si je nabrala 85 stotink zaostanka za zmagovalko. A tudi tretje mesto in novih 60 točk je bilo dovolj, da se je ob koncu veselila Ilka (240 točk), drugo mesto v posebnem točkovanju je pripadlo Federici Brignone, tretja je aktualna svetovna prvakinja Švicarka Wendy Holdener. Ko potegnemo črto, je Ilka Štuhec zasluženo dobitnica malega kristalnega globusa. Na treh tekmah sezone je bila vsakič na odru za zmagovalke. S tem uspehom pa je postala sploh prva Slovenka, ki je osvojila mali kristalni globus v tej panogi.

Tudi nekaj sreče

V soboto pa je Ilka zmagala na superveleslalomu. To je njena še šesta zmaga v svetovnem pokalu, druga superveleslalomska, vse je osvojila v tej, njeni najuspešnejši sezoni. Štuhčeva je prva Slovenka z dvema superveleslalomskima zmagama. Po eno imajo Tina Maze, Katja Koren, Alenka Dovžan in Mojca Suhadolc. »Za zmago je vedno potrebno tudi malo sreče. Predzadnji odsek ni bil najhitrejši, ker smo želeli imeti visoko linijo za zadnji del, ki je bil malo bolj na gosto postavljen, potem pa 'šuš' v cilj prek zadnjega skoka. Ne spreminjamo mentalitete, gremo tekmo po tekmo. Globusi so gotovo dosegljivi, je pa potrebno takšno smučanje kot danes. Za to si bomo prizadevali še naslednje tri vikende. Upam, da bomo pri tem tako uspešni kot do zdaj,« je po novih 100 točkah v švicarski Crans Montani razmišljala Ilka. Sezone še ni konec. Ekipa Ilke Štuhec se seli v Azijo, natančneje v Južno Korejo, kjer bo konec tedna generalka za olimpijske igre. Ilka bo v prvi vrsti preizkusila teren, kar bo naložba za sezono, ki sledi. Po drugi strani pa bi lahko v svoje roke dobila še dva globusa – v smuku in superveleslalomu.

Magična meja 1000

Štuhčeva pa je ta konec tedna postavila nov mejnik – prvič v karieri je presegla magično mejo 1000 točk, zdaj jih ima 1025. Šestindvajsetletna Štuhčeva se je zdaj že povzpela na drugo mesto skupnega seštevka pokala, Shiffrinova ima 1323 točk, Štuhčeva pa zaostaja za 298 točk. V smukaškem točkovanju ima 437 točk, sledita ji poškodovana Lara Gut (360) in Italijanka Sofia Goggia, ki ima s 300 točkami še teoretične možnosti, da Ilki vzame globus. V super-G točkovanju je na vrhu Tina Weirather (306), za petami pa sta ji že odpisana Lara Gut (300) in Ilka Štuhec (290). Alpske smučarke se bodo zdaj preselile v Južno Korejo, kjer bo v soboto v Jeongseonu na programu smuk, ki se bo začel ob treh zjutraj po srednjeevropskem času, dan pozneje pa bo še superveleslalom. Moški del karavane se seli v Kranjsko Goro, kjer se bodo v soboto in nedeljo merili na 56. pokalu Vitranc. Ekipa za hitre panoge bo sezono nadaljevala (in jo tudi sklenila) šele 15. marca, ko se bo v ameriškem Aspnu začel finale svetovnega pokala.

Kline trikrat med 10, Čater 6.

Italijanu Petru Fillu je pripadel superveleslalom Kvitfjellu. Drugi je bil Avstrijec Hannes Reichelt (+0,10), tretji pa svetovni prvak, Kanadčan Erik Guay (+0,23). Norvežan Kjetil Jansrud je bil sedmi (+0,48) in je že osvojil mali kristalni globus, uspešno pa so nastopili tudi Slovenci. Martin Čater se je z vožnjo kariere zavihtel na šesto mesto (+0,44), osmi pa je bil Boštjan Kline (+0,75). Do točk je prišel tudi Klemen Kosi na 28. mestu (+1,53), Rok Perko je odstopil. Norvežan Jansrud, domuje v vasici streljaj od Kvitfjella, je bil najhitrejši na sobotnem smuku. Drugo mesto je pripadlo Italijanu Petru Fillu, ki se je zadržal le osem stotink sekunde dlje na progi, novi svetovni smukaški prvak Švicar Beat Feuz je bil tretji (+0,14). Najboljši Slovenec je bil Boštjan Kline na sedmem mestu (+0,56). Točk se je veselil tudi Čater (23. mesto). Prav Jansrud in Fill bosta na zadnjem smuku v ZDA obračunala, komu bo pripadel mali smukaški kristalni globus. Jansrud ima 33 točk naskoka (407:374).
 

Deli s prijatelji