SLOVENSKI USPEH

Ilka z zmago in 3. mestom napovedala kolajno na SP

Objavljeno 30. januar 2017 08.00 | Posodobljeno 30. januar 2017 08.00 | Piše: Drago Perko

Mariborčanka Ilka Štuhec je prišla do pete zmage v svetovnem pokalu. Po smuku in alpski kombinaciji je bila najboljša še v superveleslalomu za svetovni pokal v Cortini d‘Ampezzo, kjer je bila še tretja v smuku.

Ilka Štuhec je vodilna smukačica sezone. Foto: AP

CORTINA D'AMPEZZO – Dober teden pred začetkom svetovnega prvenstva v St. Moritzu je najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec konkurenci še enkrat nagnala strah v koristi, sebi pa je dokazala, da je sposobna velikih in odmevnih dosežkov. Iz Cortine d ´Ampezzo se vrača z zmago v superveleslalomu ter tretjim mestom v smuku. Zdaj je jasno, da je poškodba gležnja preteklost. Štuhčeva je na četrtem superveleslalomu sezone prišla do sploh prve zmage v tej panogi v svoji karieri. Zdaj se lahko pohvali s prvim mestom v treh disciplinah (smuk, super G, alpska kombinacija), letos pa se je še šestič zavihtela na oder za zmagovalke. Mariborčanka je včerajšnji superveleslalom začela s številko ena, s progo je opravila suvereno. Občutno prednost si je nabrala v spodnjem delu, ko so do izraza prišle njene smukaške veščine. Vnovič je dobro izkoristila startno številko. Štuhčevi se je na progi za super G najbolj približala Italijanka Sofia Goggia, ki je s številko 20 zaostala za 31 stotink, čeprav je imela na zadnjem merjenju vmesnega časa še 16 stotink zaostanka. Do cilja je odpeljala slabše in si nabrala skoraj pol sekunde zaostanka. Na tretjem mestu je bila Avstrijka Ana Veith, ki se je na stopničke zavihtela prvič 22. marcu 2015, ko je zmagala na veleslalomu v Meribelu. Verjetno bi bil vrstni red pri samem vrhu drugačen, če bi do cilja prišla Švicarka Lara Gut, ki je zmagala na uvodnih treh superveleslalomih sezone. Tudi tokrat je bila izvrstno na progi s številko sedem. Prednost pred Ilko je rasla iz metra v meter, pred zadnjo strmino je imela 78 stotink naskoka. Na Ilkino srečo je Švicarka zajela eno od vratc in odstopila, v cilj pa prišla z bolečinami. Kako resna je njena poškodba, še ni jasno.

Kline šesti, Kranjec zamudil

Moški del smučarske karavane je tekmoval v Garmisch-Partenkirchnu. Avstrijci so se veselili zmag v smuku in veleslalomu, ki ga je včeraj dobil zadnja leta najboljši smučar sveta, Avstrijec Marcel Hirscher. Drugi je bil Šved Matts Olsson (+1,50), tretji pa domačin, Nemec Stefan Luitz (+1,95). Žan Kranjec je bil 23. Zagotovo bi bil višje, če bi startal med prvo petnajsterico, a je šel na progo šele 45. Mednarodna smučarska zveza (FIS) ga je kaznovala s 30 mest slabšo startno številko, ker je zamudil na sobotni žreb startnih številk. Že v soboto pa je za avstrijsko veselje na smuku poskrbel Hannes Reichelt. Italijan Peter Fill (+0,16) je bil drugi, Švicarju Beatu Feuzu (+0,52) je pripadlo tretje mesto. Boštjan Kline je zasedel šesto mesto (+0,92). V smukaški razvrstitvi vodi Peter Fill (279 točk). Hirscher je vodilni med veleslalomisti (533) in v skupnem seštevku svetovnega pokala (1260). 

Zaradi napak ob zmago

Precej več razlogov za zadovoljstvo je imela Lara Gut v soboto, ko je bila najhitrejša na smuku, druga je bila Italijanka Sofia Goggia, tretja pa naša Ilka. Mariborčanka bi bila morda še mesto ali dve višje, če se ji ne bi primerila napaka v enem od zahtevnih levih zavojev. Za nameček pa ji je nekaj težav pri predolgem skoku povzročila tudi izvrstna hitrost njenih smuči. »V moji vožnji je bilo nekaj manjših napak, ki so mi na koncu odnesle zmago. Sem zelo zadovoljna z rezultatom in vzdušjem v Cortini,« je svoj smukaški nastop komentirala Ilka. »Škoda tiste napake v prehodu v malo bolj tehnični del. Malo je bila zadaj in se ni čisto izšla takšna pozicija, kot smo želeli. Preostalo je opravila brez napak, napadalno, kar je super. To je bila Ilka, kot smo je navajeni, v najboljši izdaji,« je svojo varovanko pohvalil trener Grega Koštomaj. »Smuča dobro, predvsem pa sproščeno in z obilico samozavesti. Verjame v to, kar delamo. Odlično je opravila svoje delo. Bila je izvrstna. Treba je priznati, da je bila odlično na poti tudi Gutova,« je Koštomaj analiziral še včerajšnji nastop in potrdil, da bo Ilka imela nekaj kratkega oddiha, potem se ekipa seli na trening. Kam, ni izdal. Je pa zatrdil, da so našli primerne terene, kjer bodo lahko simulirali razmere in terene, ki Ilko čakajo na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu od 6. do 19. februarja.

Ilka ostaja vodilna smukačica sezone. Po šestih smukih sezone ima 437 točk, sledita pa ji Švicarka Lara Gut (360) in Italijanka Sofia Goggia (300). Štuhčeva se je z včerajšnjo zmago zavihtela na tretje mesto v točkovanju za superveleslalom. Ilka ima 190 točk, pred njo sta Tina Weirather (256) in Lara Gut (300). V skupnem seštevku za veliki kristalni globus na vrhu ostaja Američanka Mikaela Shiffrin (1103), ki ima še 80 točk prednosti pred Gutovo (1023). Tretja je S. Goggia (789), četrta pa Ilka (785). Pred SP se bo beli cirkus ustavil v Stockholmu, kjer bosta jutri na sporedu paralelna slaloma v ženski in moški konkurenci; štela bosta za točke svetovnega pokala.

Deli s prijatelji