USPEŠNA

Ilka Štuhec po poti Tine Maze?

Objavljeno 10. februar 2017 10.00 | Posodobljeno 10. februar 2017 10.00 | Piše: Drago Perko

V St. Moritzu bodo danes podelil tretji sveženj kolajn – v ženski kombinaciji.

Ilka Štuhec je včeraj proti cilju drvela s hitrostjo 121,9 km/h. Foto: Reuters

Pred dvema letoma smo slavili Tino Maze, ki je na svetovnem prvenstvu v Vailu postala prvakinja v kombinaciji. Ko je jemala slovo od svoje bogate z uspehi zaznamovane kariere, je številne skrbelo, kdo bo iz istega testa in se približal njenim uspehom. Danes, dve leti po Tinini zlati kolajni, je na 44. svetovnem prvenstvu na sporedu kombinacija. Glavna kandidatka za zlato pa je naša rojakinja Ilka Štuhec. Da bi lahko uspešno združila hitre in tehnične panoge, je nakazovala že v mladinski konkurenci. Leta 2007 je postala mladinska svetovna prvakinja v slalomu, leto pozneje je bila najboljša na svetu še v smuku. V tej sezoni počasi prihaja na svoj račun in žanje prve plodove svoje s poškodbami zaznamovane kariere.

Super G pozabljen

Na koledarju svetovnega pokala je bila v tej zimi le ena kombinacijska izkušnja. Najhitrejša je bila prav Štuhčeva, ki je za sabo v Val d´Iseru pustila Švicarko Michelle Gisin in Italijanko Sofio Goggia. Sredi decembra lani v francoskem mondenem smučarskem centru je bila Štuhčeva po smuku tretja, v slalomu pa je dokazala, da je tudi med gosto posejanimi koli sposobna narediti veliko. Gisinova je za Štajerko zaostala za 12 stotink sekunde, Italijanka Goggieva pa za 16. Švicarka Lara Gut je odstopila na slalomski progi. Prav ta trojka bo tudi danes dihala za ovratnik naši Ilki, ki je z zadnjimi treningi in izjavami v St. Moritzu potrdila, da ji »le« 11. mesto na superveleslalomu tako rekoč ni prišlo do živega. »Smučam dobro. Tako je bilo do napake in po njej,« je trezno razmišljala in se zavedala, da ni pravega zorenja šampionke brez bolečih izkušenj. Torkov pripetljaj spada v to rubriko. Šampioni se iz napak nekaj naučijo in jih ne ponavljajo. Pričakovati je, da bo Ilka (vnovič) dokazala, da spada v prvo žlahtno kategorijo.

Visoka pričakovanja

»Uvrstitve do 15. mesta nas ne zanimajo,« je že pred svetovnim prvenstvom odkrito priznal trener Grega Koštomaj, ki mu gre velik del zaslug, da je Ilka danes vodilna smukačica sezone, za nameček pa je v tej sezoni slavila v treh disciplinah v svetovnem pokalu. V torek se je opekla, pričakovala je kolajno. A jo je trenutek nezbranosti stal odličje. Tudi to je šola in dragocena izkušnja, ki bo Ilki prišla prav v naslednjih bitkah. Prva takšna bo že danes. Za dodaten odmerek samozavesti je v taboru Ilke Štuhec poskrbel drugi trening smuka, ko je bila 26-letna Mariborčanka vnovič najhitrejša med vsemi. Tudi tokrat se ji je najbolj približala Švicarka Fabienne Suter, njen zaostanek je bil sicer za desetinko sekunde večji (+0,53). Medtem ko je bila v sredo na prvem treningu tretja Lara Gut, je tokrat tretji dosežek pripadel Avstrijki Christine Scheyer (+0,80). Ilka je bila najhitrejša na vseh merjenjih vmesnega časa, v spodnjem delu je med tretjim in četrtim izgubila 21 stotink naskoka, proti cilju pa je drvela s sedmo najvišjo izmerjeno hitrostjo (121,9 km/h). »To je dobra popotnica,« je skromno pripomnila. V sredo je trening zaznamoval grd padec Avstrijke Mirjam Puchner, v katerem se je huje poškodovala, tokrat pa so tekmovalke dirkale v idealnih razmerah, sončnem in jasnem vremenu, trening pa je potekal brez posebnosti. Vse so hvalile progo in razmere. Prireditelji bodo storili vse, da bo tudi danes tako, a bo vse v dobršni meri odvisno od vremena. Napoved ni obetavna – napovedano je celo sneženje.

Deli s prijatelji