FINALE

Ilka Štuhec ne popušča

Objavljeno 06. marec 2017 08.30 | Posodobljeno 06. marec 2017 08.30 | Piše: Drago Perko

Po svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je Mariborčanka nanizala pet uvrstitev med najboljše tri. En globus že ima, pot do dveh si je tlakovala v Južni Koreji.

Najboljše v smuku in superveleslalomu v Južni Koreji, z leve: Lindsey Vonn, Sofia Goggia in Ilka Štuhec. Foto: AFP

PJONGČANG – Sezona alpskih smučark in smučarjev je v ciljni ravnini, do konca so ostale le še preizkušnje v Severni Ameriki, kjer bo tudi finale svetovnega pokala. Sodeč po zadnjih rezultatih se Ilki Štuhec v Aspnu obeta bogata žetev. Prvi mali kristalni globus je v žep pospravila že v kombinaciji, kjer je mojstrsko na zadnji tekmi odbila napad Italijanke Federice Brignone. Po uspešnem vikendu na prizorišču prihodnjih olimpijskih iger v Pjongčangu pa se Štuhčevi nasmihata še dva mala kristalna globusa. Pred zadnjim smukom sezone si je s tretjim mestom v Južni Koreji nabrala skoraj neulovljivih 97 točk naskoka pred konkurenco. Le huda smola ji lahko izmakne globus. Tretje mesto v superveleslalomu pa je bilo dovolj, da je prevzela vodstvo tudi v superveleslalomski razvrstitvi, kjer ima 15 točk prednosti pred edino tekmico Tino Weirather.

Teoretično Štuhčeva ostaja v boju
tudi za veliki kristalni globus.

Ilka se ne da, iz petnih žil pa jemlje zadnje atome moči, da postavi tej sezoni pravo piko na i. Ni ji dovolj, da je začela zmagovati. Povsem je ni zadovoljila niti zlata kolajna na svetovnem prvenstvu. Hoče več, ker ve, da zmore, in ker ji to pripada. Po svetovnem prvenstvu je nanizala novo impresivno serijo: v petih tekmah je bila kot edina smučarka vsakič na odru za zmagovalke. To je uspelo tudi Italiji, a so stopničke zbirale tri tekmovalke. Teoretično pa Štuhčeva ostaja v boju tudi za veliki kristalni globus, ki še ni oddan Američanki Mikaeli Shiffrin, ki beži Štuhčevi za 178 točk. Do konca svetovnega pokala je še šest tekem. Dve od teh (smuk in super G) sta pisani na kožo Mariborčanki, preostale (po dva slaloma in veleslaloma) pa so bolj pogodu Američanki. Ilka ne meče v puške v koruzo – po zadnjih podatkih bo že v petek tudi na startu veleslaloma. Ko gre, pač gre. Ilka je to spoznala v tej sezoni. 

Deli s prijatelji