KOMBINACIJA

Ilka Štuhec ima mali kristalni globus!

Objavljeno 26. februar 2017 11.26 | Posodobljeno 26. februar 2017 16.13 | Piše: STA, Mo. S., S. U.

V skupnem seštevku svetovnega pokala pa se je povzpela na drugo mesto.

CRANS MONTANA – Mariborčanka Ilka Štuhec je osvojila svoj prvi mali kristalni globus v karieri. Na alpski kombinaciji je bila na tekmi za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani tretja in zmagala v skupnem seštevku discipline. Na tekmi je slavila vodilna v skupnem seštevku sezone Američanka Mikaela Shiffrin.

Druga je bila Italijanka Federica Brignone (+0,70), Štuhčeva pa je zaostala 0,85 sekunde in je devetič v sezoni stopila na zmagovalni oder. Druga slovenska predstavnica na tekmi Maruša Ferk je odstopila na superveleslalomu.

Šestindvajsetletna Štuhčeva se je povzpela na drugo mesto skupnega seštevka pokala, Shiffrinova ima 1323 točk, Štuhčeva pa zaostaja za 298. Mariborčanka je kot šesta v slovenski zgodovini alpskega smučanja osvojila mali kristalni globus; pred tem je to dvakrat uspelo Tini Maze, ki ima edina tudi v lasti veliki kristalni globus za skupno zmago v pokalu, po enkrat pa Mateji Svet, Bojanu Križaju, Roku Petroviču in Špeli Pretnar.

Federica na vse ali nič, a bilo je premalo

Po prvi vožnji je bila Ilka druga, pred njo se je uvrstila le Italijanka Sofia Goggia. Italijanka Federica Brignone, ki je Ilki predstavljala največjo oviro na poti do malega kristalnega globusa, je šla v drugi vožnji na vse ali nič, v cilj je prismučala z ogromno prednostjo (84 stotink sekunde) pred Wendy Holdener. A to ni bilo dovolj.

Prva vožnja

Na startu je bila tudi Maruša Ferk, ki je s številko ena na žalost odstopila kmalu po startu, medtem ko je Ilka do cilja prismučala s kar nekaj težavami. Njena največja tekmica za globus Federica Brignone je imela na progi prav tako ogromno težav (vmes je skoraj padla, a se je mojstrsko rešila), tako da je v cilj pripeljala z 1,29 sekunde zaostanka za Štuhčevo. Slovenko je potem sicer prehitela Italijanka Sofia Goggia, a ji ta v skupnem seštevku kombinacije ni bila tako nevarna.

Alpske smučarke se bodo zdaj preselile v Južno Korejo, kjer bo v soboto v Jeongseonu na programu smuk, ki se bo začel ob tretji uri zjutraj po srednjeevropskem času, dan pozneje pa bo še superveleslalom.

Deli s prijatelji