SMUČANJE

Ilka ima dovolj goriva, da se zapiše med legende

Objavljeno 15. marec 2017 10.15 | Posodobljeno 15. marec 2017 10.15 | Piše: Drago Perko

Ilka Štuhec lahko danes postane prva Slovenka s smukaškim malim globusom. Jutri bo kot vodilna v super G branila še 15 točk naskoka pred Tino Weirather.

Ilka Štuhec dobre volje in v odlični formi pričakuje finale sezone v Aspnu.

Še osem tekem loči alpske smučarke in smučarje do konca 51. sezone. Za slovenske smučarke in smučarje je to sezona presežkov, na finalu svetovnega pokala pa lahko vse skupaj še oplemenitijo in obogatijo. V prvi vrsti imamo v mislih 26-letno Mariborčanko Ilko Štuhec, ki je v tej sezoni milo rečeno eksplodirala. Enajstkrat je stopila na oder za zmagovalke, šestkrat je bila najhitrejša (trikrat v smuku, dvakrat v superveleslalomu, enkrat v kombinaciji). Za nameček je že osvojila mali kristalni globus v kombinaciji, v ZDA pa je prišla kot aktualna svetovna smukaška prvakinja in jasna pretendentka za vsaj dva kristalna globusa. Pred zadnjim smukom sezone si je s tretjim mestom v Južni Koreji nabrala skoraj neulovljivih 97 točk naskoka pred konkurenco. Le huda smola ji lahko odnese globus, ki ga preprosto mora osvojiti. Dobro ji kaže tudi v superveleslalomu, kjer ima pred finalom sezone 15 točk prednosti pred edino tekmico Tino Weirather iz Liechtensteina. Ker je do konca še kvartet preizkušenj, pa lahko Štajerka teoretično postane še zmagovalka in dobitnica velikega kristalnega globusa. Za Američanko Mikaelo Shiffrin zaostaja 378 točk. Takšen podvig pa zahteva mali čudež, saj bi Američanka morala na štirih tekmah ostati brez točk, Ilka pa bi morala biti trikrat prva, enkrat pa druga...

Verjetno se javnost bolj obremenjuje z globusi in točkami kot Ilka, za katero so naporni tedni. Predvsem zato, ker je v 13 dneh tekmovala na treh različnih celinah (Evropa, Azija, Severna Amerika) in zajeten del tega časa preživela na letalu ter menjala časovne pasove. To je naporno že, če si turist. Kaj šele, če si vrhunski smučar. »Uspelo nam je zadržati visoko raven smučanja in treninga,« nas je pomirila Ilka, ki se je včeraj oglasila iz Združenih držav Amerike. Mariborčanka se je hitro spoprijateljila s progo, ki bo danes odločala o tem, ali bo postala prva Slovenka z malim smukaškim globusom. Na smukaški progi je bila na uvodnem treningu druga, prehitela jo je le Nemka Viktoria Rebensburg. »Proga je super in odlična. Sneg je noro dober. Zelo se veselim današnje in jutrišnje tekme pa tudi naprej za vikend. Pristop ne bo nič drugačen, kot je bil med sezono: dati vse od sebe, smučati najboljše, kar se da. Potem pa bomo videli, kaj bo to prineslo,« je še dodala Ilka, ki je očitno dobro razpoložena. Po avtomobilsko povedano ima očitno še dovolj goriva za sklepni del sezone kariere. V Aspnu ima pravico nastopa še peterica naših junakov –Ana Drev (veleslalom), Ana Bucik (slalom), Martin Čater (superveleslalom), Žan Kranjec (slalom) in Boštjan Kline (smuk, superveleslalom), ki je na prvem treningu smuka pristal na 11. mestu. Najhitrejši je bil Avstrijec Vincent Kriechmayr, drugi čas je postavil Italijan Peter Fill, tretji je bil Kanadčan Manuel Osborne-Paradis.

 

Deli s prijatelji