PREOBRAT?

Hokejisti Olimpije upajo na zasuk v finišu sezone

Objavljeno 27. januar 2015 10.50 | Posodobljeno 27. januar 2015 10.51 | Piše: Rok Tamše

Zadnjeuvrščeno moštvo hokejske lige EBEL bo v petek gostilo vodilni Salzburg pred parlamentom.

Trener Fabian Dahlem potrpežljivo gara z olimpijinimi mladci. Foto: Mavric Pivk

Hokejisti Telemach Olimpije bodo v rednem delu tekmovanja razširjenega avstrijskega prvenstva, lige EBEL, odigrali le še dve tekmi. Po nedeljski zmagi proti Linzu pred 500 gledalci v Hali Tivoli – bilo je 5:3 (1:1, 1:2, 3:0) – so zmaji sicer še vedno prikovani na dno lestvice, vendar bolj optimistično pričakujejo dvoboje v končnici spodnjega dela razpredelnice, kjer se bo šest moštev udarilo za dve preostali mesti v play-offu najboljše osmerice. Varovanci trenerja Fabiana Dahlema so nabrušeni za novo presenečenje in urbani spektakel, saj bodo v petek ob 19.15 na drsališču pred slovenskim parlamentom gostili vodilno moštvo Red Bull Salzburg. Poleg tekmovalne privlačnosti vabi neutrudna ekipa Lucky Luka, ki v središču prestolnice že od začetka decembra skrbi za tekme vseh starostnih kategorij, rekreacijo in zabavo drsalcev. S privolitvijo Mestne občine Ljubljana bo ledena ploskev Ljubljančanom in vsem drugim na voljo vse tja do marca, hokejisti izpod Rožnika pa bodo v petek odigrali še zadnji dvoboj lige EBEL na prostem, potem ko so se na tem prizorišču v okviru Pivovarna Union Ice Festa že udarili z Dornbirnom in Bolzanom v EBEL ter SIJ Acroni Jesenicami za točke državnega prvenstva.

Bo tokrat zimska idila?

»Za konec tedna napovedujejo sneženje, tako da nas zna pričakati prava zimska idila. Salzburg že ima zagotovljeno prvo mesto po rednem delu, Olimpija pa je zadnja, tako da lahko pričakujemo sproščeno, pravo ekshibicijsko tekmo. Hkrati bomo predstavili našega novega vratarja. Doslej smo na tem drsališču premagali Jeseničane, tekmecev iz EBEL pa ne. Zdaj je spet priložnost za to, da se potrudimo in poskušamo premagati Salzburg v zadnji domači tekmi rednega dela tekmovanja. Ne dvomim o dobrem ozračju,« pravi direktor zeleno-belih Matjaž Sekelj. Z obiskom in finančnim izkupičkom s prvih treh tekem se v obubožanem tivolskem klubu, ki pa bo vsaj izpeljal sezono do konca, ne morejo pohvaliti. Zato pa so po nenadnem odhodu prvega vratarja, Kanadčana Andyja Chioda, ki je prejšnji teden odšel na Finsko, vsaj hitro našli zamenjavo zanj. Potem ko se je na dveh tekmah v ligi EBEL (poraz proti Znojmu in zmaga proti Linzu) v zelo dobri luči predstavil 19-letni Tomaž Trelc, bo zdaj mesto med vratnicama zasedel 30-letni Miika Wiikman, na Švedskem rojeni Finec. V Ljubljano je prišel iz slovaškega extraligaša Banske Bistrice, v igri za prihod v zmajevo gnezdo pa je bil že poleti lani.

Za Chioda bržkone nič

»Veseli me, da je Slovenija izvir talentov. Seveda nisem bil vesel, ko je odšel Chiodo, toda prav zato je Trelc dobil priložnost pokazati svoj talent. Ob zmagi proti Linzu ga je zagotovo potrdil. Zagotovo bo z nami tudi v prihodnji sezoni, je prihodnost slovenskega hokeja na vratarskem položaju. Verjetno je kar prvi za Luko Gračnarjem. Fantastično je v članski ekipi debitiral tudi Sebastjan Hadžič, na prvih dveh tekmah v EBEL je dosegel gol in dve podaji. To kaže, da prihajajo novi fantje, tisti, ki bodo nosilci igre v reprezentanci čez dve, tri sezone,« je prepričan Sekelj, ki pa ni izrazil veliko upanja, ko smo ga povprašali o možnem denarnem nadomestilu po predčasnem odhodu Chioda: »Nekaj se dogovarjamo. Toda Chiodo je imel v pogodbi opcije glede odhoda iz kluba. V to smo pač morali privoliti glede na njegovo kakovost in sloves.« Po petkovi tekmi s Salzburgom bo Telemach Olimpija v nedeljo odigrala še tekmo zadnjega, 44. kroga v rednem delu lige EBEL, v Dornbirnu, potem pa bo sledila reprezentančna prekinitev do 10. februarja. Do začetka kvalifikacij za že omenjeno končnico bo tudi dovolj časa, da ozdravijo in poškodbe odpravijo Aleš Mušič, Matej Hočevar, Hunter Bishop, Kyle Medvec in Gal Koren, ki so manjkali tudi v nedeljo.

Hokej in harmonika z roko v roki

Nekdanji umetnostni drsalec in slovenski olimpijec Luka Klasinc se s svojo ekipo iz podjetja Lucky Luka ne trudi samo z drsališčem, ampak tudi s pestrim spremljevalnim programom. Na ledeni ploskvi je vsak dan 1500 drsalcev, dopoldne so na njej predvsem šolarji in dijaki v okviru športnih dnevov, zvečer dodajo tematske zabavne vsebine. Ker želijo v petek poskrbeti za pravo ledeno EBEL-veselico, so združili moči še s televizijo Golica. Tako bo na Trgu republike poleg hokejske poslastice poskrbljeno za glasbo z ansambli Veseli svatje, Biseri, harmonikarskim šampionom Boštjanom Konečnikom, gostja iz Avstrije bo skupina Ilztal Granaten. Dogajati se bo začelo že ob 15. uri, imetniki vstopnic za tekmo Olimpija – Salzburg bodo lahko do 18. ure in po tekmi (od 22. do 24. ure) tudi brezplačno drsali. Cena vstopnice je 14 evrov v spletni trgovini Eventima oziroma 16 evrov na Eventimovih prodajalnih mestih in v izposojevalnici drsališča Lucky Ljubljana na Trgu republike. 

Deli s prijatelji