POGAJANJA

Hokejisti hočejo denar, boljšo ligo in turnir za SP

Objavljeno 08. maj 2014 10.50 | Posodobljeno 07. maj 2014 23.14 | Piše: Rok Tamše

Predsednik HZS Matjaž Rakovec pred pogajanji z OKS in junijskimi volitvami novega vodstva.

Kakšna bo slovenska klubska hokejska sezona 2014/2015? Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Ne, ne, hokejske sezone še ni konec, pa čeprav imamo v Sloveniji že dolgo novega starega prvaka v Telemach Olimpiji, reprezentanti pa tudi že počivajo oziroma iščejo nove klube po sanjski sezoni, v kateri so bili februarja sedmi na olimpijskih igrah v ruskem Sočiju, konec aprila pa so si v Južni Koreji priigrali še vrnitev v elitni razred svetovnega hokeja. Jasno, pogledujemo onstran luže, kjer prvi as slovenskega hokeja Anže Kopitar narekuje ritem igre moštva Los Angeles v končnici lige NHL, jutri se bo v Belorusiji začelo svetovno prvenstvo skupine A, z domačo hokejsko realnostjo pa se ukvarja predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS) Matjaž Rakovec s svojimi sodelavci.

Pogajanja za 160.000 evrov

Uspehi so, denarja pač ne, smo namignili na še odprto vprašanje glede financiranja olimpijskega programa za hokejske rise. Na teh straneh smo že pisali, da predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) menijo, da so hokejisti že dobili svoje, a v pisarni HZS menijo drugače. »Imam vabilo za sejo izvršilnega odbora OKS, ki bo v torek, 13. maja, kjer bo predstavljeno tudi poročilo z olimpijskih iger. Predstavnike OKS smo zaprosili, da bi se še prej dobili na sestanku, saj bi radi razčistili glede dodatnega denarja za hokej iz olimpijskega programa,« je Rakovec napovedal pogajanja. Spomnimo, da hokejisti po finančnem načrtu za ZOI na svojem računu pričakujejo še 160.000 evrov. Ni dvoma, da bodo pogovori vroči.

Sicer pa je vodstvo HZS že pozvalo klube, naj pošljejo predloge s kandidati za predsednika in člane predsedstva HZS, ki jih bodo volili na skupščini 24. junija. »Do 29. maja bomo zbirali predloge, nato sledi njihova potrditev na seji predsedstva, konec junija pa bo volilna skupščina,« je pojasnil Rakovec, ki namerava delati naprej. Mar pričakuje močne tekmece? »Za zdaj ne vem za nobenega. Ne vem, kako bo v prihodnje. Saj ne bi bilo slabo, da bi kandidiral še kdo. Mi smo storili precej in še delamo. Za nastop reprezentance na SP skupine A prihodnje leto na Češkem moramo kakovostno poskrbeti, tudi v marketinškem pogledu. Novembra bomo na Jesenicah organizirali challenge pokal. Zanimanje je precejšnje, tako da bomo lahko celo izbirali reprezentance. Pred odhodom na SP pa bi radi doma gostili enega izmed velikanov svetovnega hokeja,« je načrt novih zgodb za rise.

Želja: končnica spet na TV

Izbrana vrsta uživa v soju medijskih žarometov in pohvalah, na klubski sceni pa vlada negotovost. »Jasno je, da moramo urediti državno prvenstvo s šestimi ali sedmimi klubi. Medsebojne tekme šestih slovenskih klubov v INL bi še naprej štele za DP, Telemach Olimpija bi igrala z njimi takrat, ko bi ji to dopuščal urnik lige EBEL. Strokovni svet bo izdelal tudi spored končnice DP, ki bo imela več tekem kot letos. Računamo, da bi te tekme prenašala tudi nacionalna televizija, ki nas letos ravno ni upoštevala,« se je ob javni zavod obregnil Rakovec, ki se v teh dneh trudi, da bi Team Jesenice, ki je minulo sezono deloval kot sekcija HZS, prevzel novoustanovljeno Hokejsko-drsalno društvo Jesenice. Skupaj z generalnim sekretarjem Dejanom Kontrecem bo konec maja na kongresu IIHF v okviru SP v Belorusiji. »Kandidirali bomo za organizacijo svetovnega prvenstva divizije 2 za ženske ter za prvenstvi hokejistov do 18 in do 20 let,« je nalogo v Minsku predstavil prvi mož HZS.

Deli s prijatelji