NA VRHU

Hirscher kot angleški nogometaš

Objavljeno 20. marec 2014 19.15 | Posodobljeno 20. marec 2014 19.15 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Marcel Hirscher

Avstrijec Marcel Hirscher že tretje leto zapored sedi na svetovnem smučarskem prestolu.

Marcelu Hirscherju je v Švici čestital tudi Buddy, psiček Felixa Neureutherja. Foto: Drago Perko

V elitni smučarski karavani je bila Američanka Lindsey Vonn zadnja, ki ji je uspelo trikrat zapored osvojiti veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. V moški konkurenci je letos ta podvig uresničil 25-letni Avstrijec Marcel Hirscher, ki je v nedeljo v Lenzerheideju dvignil še svoj tretji veliki kristalni globus.

Kljub utrujenosti se na koncu ni nad ničimer pritoževal, skrivnost uspeha po njegovem mnenju tako in tako leži v glavi. »Bistveni so možgani. Če želiš kaj narediti ali uspeti, moraš v to verjeti. Brez tega ne gre. V takih situacijah je mentalna pripravljenost pomembnejša od fizične,« meni Hirscher, ki je na finalu svetovnega pokala obračunal z Akslom Lundom Svindalom, ta je v skupnem seštevku zasedel drugo mesto, tretje mesto je pa pripadlo Francozu Alexisu Pinturaultu. Hirscher je sezono sklenil v prepoznavnem slogu; z zmago, ki mu je odprla vrata do edinega malega globusa v sezoni. Na drugem teku slaloma je nastopil kot zadnji, pred njim se je na prvo mesto zavihtel njegov dobri prijatelj, a še toliko večji tekmec, Nemec Felix Neureuther. »Vedel sem, da je bil hiter in da je vodilni. Rekel sem si, fant, daj od sebe 120 odstotkov in naredi to, kar je treba.« Rečeno, storjeno. S progo je opravil izvrstno in štiri leta starejšemu Felixu izmaknil 3,5 kilograma kristala.

Šampion s statusom eksota

Marcel je veliko pričakoval tudi od olimpijskih iger, a se mu v Sočiju ni izšlo po načrtih. Domov se je vrnil z zanj skromno bero, zgolj slalomskim srebrom. A ko ga je novinarka vprašala, ali bi veliki globus zamenjal za zlato olimpijsko medaljo, se je le nasmehnil in odločno odvrnil: »To pa že ne!« Marcel ne skriva, kaj za Avstrijca pomeni smučanje: »Ko sem član avstrijske smučarske reprezentance, se počutim tako, kot bi igral nogomet v dresu angleške reprezentance.«

Sezone za avstrijskega šampiona še ni konec. Čeprav je pomlad že tu, snega ne manjka, Marcel pa bo še treniral in tekmoval. Danes bo tako nastopil na slovenskem in hrvaškem prvenstvu v smuku v Innerkremsu, kjer bo poskušal osvojiti 80 točk FIS za nastope v svetovnem pokalu. Te potrebuje, ker preprosto nima dovolj točk v hitrih disciplinah. Lani v Beaver Creeku tako sploh ni smel na start. »To je pravilo za eksote in moramo se vprašati, ali to velja tudi za trikratnega zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala, a tako pač je,« se je nad pravilom pridušal njegov trener Michael Pircher. »V nedeljo je bilo konec prejšnje sezone, zame pa se je začela že nova,« razkriva Marcel, ki se spogleduje z doslej za fante nedosegljivim dosežkom – do velikega kristalnega globusa bi še četrtič zapored. Ni nemogoče.

 

Deli s prijatelji