ZAKLJUČEK SEZONE

Gregorinova mora izpiliti streljanje

Objavljeno 20. marec 2017 09.47 | Posodobljeno 20. marec 2017 09.48 | Piše: Marko Uršič

Zaključek sezone svetovnega pokala v biatlonu v Oslu je le prinesel več dobre volje v slovensk tabor.

Teja Gregorin si v prihodnji zimi želi čim manj težav s streljanjem. Foto Matej Družnik

Biatlon je zaradi povprečnih in podpovprečnih izidov v tej sezoni, bilo je nekaj redkih sončnih izjem, padel v meglo zanimanja slovenske javnosti. Že prej se je vedelo, da so temelji s številom tekmovalcev in tekmovalk ozki, ko pa ima domači adut in eden od najboljših svetovnih biatloncev Jakov Fak še zdravstvene težave, že drugo sezono zapored, in je letos komajda tekmoval, potem se rezultatska stolpnica sesuje kot hiša iz kart. A za konec biatlonske sezone je med svetovno konkurenco le prišel preboj na plan. Teja Gregorin je namreč v Oslu v zasledovalni tekmi na 10 km za točke svetovnega pokala prišla do četrtega mesta in do najboljše uvrstitve v zimi. Za zmagovalko, Finko Mari Laukkanen, je zaostala za minuto in 8,2 sekunde; Gregorinova je imela en zgrešen strel. Anja Eržen, druga Slovenka, je bila 46. (+5:02,2/5). Laukkanenova je dan po slavju na Hollmenkolnu nad Oslom v sprintu z enim zgrešenim strelom še drugič zmagala v svetovnem pokalu. Druga je bila Čehinja Gabriela Koukalova (+26,5 sekunde), ki ni zgrešila tarče, tretja pa Francozinja Justine Braisaz (+1:01,4/4). Mari Laukkanen je sicer preteklo sezono končala predčasno in že razmišljala o slovesu od biatlona, na zasledovalni tekmi Osla pa je na rokavu nosila črn trak v spomin na svojega strelskega trenerja Aska Nuutinena, ki je v petek umrl zaradi srčnega zastoja.

No, Gregorinova je po končanem nastopu naposled besedno zvenela bolj optimistično. »Še enkrat mi je uspelo biti čim bolj zbrana na strelišču. Morebiti je bilo streljanje malce počasnejše od drugih tekmovalk, a to je trenuten recept za zadete strele. Če bi streljala hitreje, bi šli streli verjetno mimo, tako pa sem se malce bolj bojevala s seboj. V zadnji krog sem šla na polno, ker sem vedela, da edino to še lahko prinese tretje mesto. A tekmovalke, ki so bile pred menoj, so bile preprosto tako dobro pripravljene, da ni šlo. Šlo je do četrtega mesta, kar me zelo veseli,« je razmišljala Teja Gregorin.

Novo sestavljanje

Najboljša slovenska bitalonka je na zadnji tekmi svetovnega pokala, tisti s skupinskim startom na 12,5 km v Oslu, zasedla 18. mesto. Za zmagovalko, Norvežanko Tiril Eckhoff, je zaostala za minuto in 36,2 sekunde, imela pa štiri zgrešene strele. Druga je bila Čehinja Gabriela Koukalova (+22,6/1), tretja pa Finka Kaisa Mäkäräinen (+34,5/2). »Kar zadeva tek, tu ni kaj komentirati. Spet pa je bilo malce preveč strelov mimo tarče. Za naslednjo sezono bo treba vse sestaviti na novo. Malenkost več bo treba razmišljati o streljanju, kot sem letos, ker sem očitno med pripravo storila nekaj napak. Morda je treba malce več delati za psihično pripravljenost, morda se malce več ukvarjati s puško. Upam, da sem se iz tega marsikaj naučila in da bo drugo sezono bolje. Gotovo bodo glavni cilj olimpijske igre, v tej zimi sem dokazala, da lahko skozi vso sezono zelo dobro tečem oziroma da sem lahko zelo dobro telesno pripravljena,« je Gregorinova že nakazala smernice za prihodnost. V tej sezoni je zbrala tri uvrstitve med najboljšo deseterico. Sem štejejo petkovo osmo sprintersko mesto v Oslu, dan pozneje četrto, in še 5. mesto na svetovnem prvenstvu v Hochfilznu v skupinskem startu. Ihanka je sezono v skupnem seštevku končala na 30. mestu, zbrala je 313 točk. 

Deli s prijatelji