NE TIČ NE MIŠ

Gostilna in Rožica nista prinesli sreče Slovencem

Objavljeno 06. marec 2017 09.30 | Posodobljeno 06. marec 2017 09.30 | Piše: Miha Šimnovec

Izbranci Gorana Janusa moštveno tekmo na svetovnem prvenstvu v Lahtiju končali na petem mestu. Peter Prevc & Co. za bronastimi Avstrijci zaostali kar za 127,3 točke, od zlatih Poljakov jih je ločilo že 162,6 točke.

Slovenski smučarski skakalci (na fotografiji Jurij Tepeš po padcu na moštveni tekmi) na 51. nordijskem SP v Lahtiju niso imeli prav veliko razlogov za veselje. Foto: AP

LAHTI – Poljski smučarski skakalci (Maciej Kot, Dawid Kubacki, Kamil Stoch in Piotr Zyla) so se po bronastih kolajnah v Predazzu 2013 in Falunu 2015 veselili še zgodovinskega prvega naslova moštvenih svetovnih prvakov, potem ko so pometli s konkurenco na sobotni ekipni preizkušnji v Lahtiju. Na koncu so imeli 25,7 točke naskoka pred srebrnimi Norvežani, pri katerih je Johann Andre Forfang v finalu s 138 metri za poltretji meter izboljšal rekord velike naprave Salpausselkä, ki ga je imel enajst let v lasti Avstrijec Andreas Widhölzl. Slovenci, ki so jim – mimogrede – prireditelji v Lahtiju vrteli pesmi Modrijanov (Ti moja rožica) Boštjana Konečnika (Gostilna je moj dom), so pristali na petem mestu, pri čemer so za bronastimi Avstrijci, pri katerih je znova blestel najboljši posameznik tekme Stefan Kraft (134 in 126 m), zaostali kar za 127,3 točke! Iz boja za višjo uvrstitev so izpadli že po prvem skoku Jurija Tepeša (123,5 in 106,5 m), ki je bil še eden od njegovih najboljših zadnje dni v Lahtiju. Zaradi težav po doskoku je prejel zelo nizke ocene za slog, pri čemer sta mu poljski in japonski sodnik namenila zgolj 10,5 in 11 točk, čeprav se je na tleh znašel šele po črti, do katere se je treba obdržati na nogah.

Razmišljali
 so o pritožbi

V slovenskem taboru so želeli vložiti pritožbo, vendar pa so – potem ko so natančno prebrali pravilnik – spoznali, da na sodniške ocene pritožbe niso mogoče. »Zelo sem razočaran nad sodniškimi ocenami v uvodni seriji. Verjamem, da sodniki niso dobro videli, vendar kljub temu... To ni bilo pošteno niti športno!« je zmajeval z glavo Tepeš. Morda je tudi zaradi jeze nad sodniki v finalu naredil manjšo napako, ki se je zavoljo slabega vetra v zraku še potencirala.

Čeprav Anže Lanišek na posamični tekmi še zdaleč ni pokazal tistega, česar je sposoben, se je za ekipno preizkušnjo zbral in korektno oddelal svojo nalogo. S 121 in 112 metri je bil drugi mož naše zasedbe za Petrom Prevcem (127,5 in 117,5 m). »Potreboval sem enajst skokov, da sem se vendarle našel. Prvi nastop na ekipni tekmi je bil spet pravi, tudi drugi ni bil slab, oba pa mi dajeta zagon za naprej,« je vidno odleglo 20-letnemu Domžalčanu, ki je z mislimi že pri naslednjih preizkušnjah. »Norveška turneja bo kar naporna, zato se bo treba dobro pripraviti zanjo,« je poudaril Lanišek.

Komaj čakal,
 da vidi družino

Jernej Damjan (120 in 113 m) je kot najizkušenejši slovenski reprezentant ocenil, da je bilo peto mesto – glede na skakalnico in njihovo skakanje v minulih dneh – največ, kar so lahko izvlekli. »Na žalost je tako, sem pa vesel, da je konec. Skakalnic v Lahtiju nikoli nisem maral, medtem ko so ljudje in samo mesto zelo v redu,« je omenil 33-letni Ljubljančan, ki ima zaradi nekdanjih skakalcev Velija Mattija Lindströma in Kimma Yliriesta veliko prijateljev na Finskem. Kljub temu se je nadvse razveselil vrnitve domov k ženi Tayi in hčerki Niki. »Komaj čakam prihodnje tri dni, ki jih bomo preživeli skupaj, kolikor se bo le dalo. To mi bo spet dalo energijo,« je še dejal pred včerajšnjim odhodom domov.

Kot že več mesecev: ne tič ne miš

Prevc je bil s prvim skokom na ekipni preizkušnji še zelo zadovoljen. »Finalni mi je bil sprva všeč, toda nato sem imel občutek, kot da bi padel nadstropje nižje. Moštveno smo končali tam, kamor nekje spadamo. Vodilne štiri ekipe so ta čas dober razred pred nami, zato je bilo že težko stopiti v korak z njimi, kaj šele ga obdržati. Na žalost se nam je spet pripetilo to, da nam je forma na svetovnem prvenstvu malo padla, tako da ne moremo vriskati od veselja. Bilo je kot že nekaj mesecev, ne tič ne miš,« je presodil 24-letni Gorenjec. Poljaki ga z zgodovinskim zmagoslavjem (ekipne preizkušnje na nordijskih SP prirejajo od leta 1982) niso presenetili. »Že na posamični tekmi so bili štirje med osmerico, torej vsi pred mano. Tokrat so odskakali, kot da bi bili na vojaški misiji. Pokazali so, kaj naredita vrhunska forma in skupna moč,« je še dejal Prevc, ki je bil po zelo dolgem času v slovenskem moštvu edini član kranjskega Triglava.

Janus meri
na 4000 točk

Pod drugo zaporedno nordijsko SP, na katerem so Slovenci ostali brez kolajne, je potegnil črto tudi »glavni in odgovorni« v skakalni vrsti Goran Janus. Če je od posamičnih tekem pričakoval več, je bilo peto mesto na ekipni preizkušnji njihov maksimum. »Glede na to, da smo imeli na tem prvenstvu padec in da so Poljaki, Norvežani, Avstrijci in Nemci v tem trenutku boljši od nas, je uvrstitev realna,« je ocenil 46-letni Ljubljančan in pribil, češ da je vesel, da je prvenstva konec. V preostanku sezone si želi, da bi osvojili čim več točk in v pokalu narodov presegli število 4000. Zdaj so kot četrti pri 2740 točkah.

Deli s prijatelji