PRVENSTVO

Goran Janus: Vzeli bomo, če se bo kaj ponudilo

Objavljeno 18. februar 2015 08.45 | Posodobljeno 18. februar 2015 08.45 | Piše: Marko Uršič

V Falunu na Švedskem se bo jutri začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Svetovna rekorderja Peter Prevc in Jože Šlibar. Foto: Marko Feist

Alpski smučarji in smučarke so pretekle dni teptali ameriški sneg, jutri pa se s tekaškima sprintoma začne še svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Tina Maze in druščina so drveli skozi bobrovo sotesko v Koloradu, nordijci pa bodo v švedskem Falunu morali paziti, da tekači ne prekrižajo poti zablodelemu losu, ali pa skakalci, da ne sklatijo snežnih gosi. Orli izpod Triglava bodo v švedski snežni divjini v kvintetu Peter Prevc, vodilni v svetovnem pokalu in (z 250 metri nekdanji) svetovni rekorder, Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Nejc Dežman in Matjaž Pungertar, leteča dekleta pa so že včeraj zjutraj odletela v Skandinavijo v tekmovalni peterici Špela Rogelj, Maja Vtič, Katja Požun, Eva Logar in Urša Bogataj.

Prevc in Damjan sta že v slovenski ekipi za sobotno tekmo na manjši, devetdesetmetrski skakalnici, na treningu v četrtek pa bodo drugi trije mušketirji med seboj določili dvojico za petkove kvalifikacije in sobotni boj za odličja. Glavni trener Goran Janus je povezal norveško pošast, letalnico v Vikersundu, in švedsko pručko. »Vikersund je za nami, o sobotni tekmi je bilo veliko povedanega, uživali smo. Morda sem bil le malce narobe razumljen; meni se niti ni toliko šlo za zmago, videl sem namreč razmere. Bila je dobra termika za svetovni rekord, to se je potem tudi uresničilo. Cilji za Falun pa so jasni. Za posamični tekmi na manjši in na večji napravi uvrstitev enega od fantov do šestega mesta, enega do petnajstega, enega do tridesetega. Pri mešanih ekipah je cilj uvrstitev do petega mesta, prav tako pri moških ekipno. Realno nas lahko uvrščate v boj za odličja, vendar ponavljam, konkurenca je zgoščena. Borili se pa bomo; če bo kaj ponujenega, bomo to tudi vzeli,« je Janus kot vedno pragmatičen, a ve, da ima v (skakalnem) rokavu asa, kot je Peter Prevc.

Vsi na medaljo

Jernej Damjan je, ker na SP zaradi slabe forme ne odhaja Robert Kranjec, zdaj najbolj izkušeni mož v Janusovi četi. »Vse popotnice za svetovno prvenstvo so v redu, tako ekipne kot posamične. Vendar se je treba zavedati, da gredo na medaljo vsi fantje. Ne le Slovenci, vsi. Na koncu jo bo dobila le peščica. Potrebujemo nekaj sreče, vsi si le želimo, da nam bo 90-metrska skakalnica tudi ustrezala. Ker smo vsi kakovostno tako skupaj, da se pozna tudi to, kdaj komu skakalnica ustreza, kdaj ne. Predvsem pa si želim lepega vremena in poštene tekme. V letošnji sezoni sem zelo stalen v formi. Z vikersundsko velikanko sem sicer imel nekaj težav, mojemu načinu skakanja popolnoma ne ustreza. Iskreno, takšnih tekem ne bi smelo več biti, tudi tako selektivnih skakalnic se ne sme več graditi. Letalnica je bila narejena le za rekord in nič drugega,« je sklenil Jernej Damjan.

Jurij Tepeš se je v letošnji zimi rezultatsko lovil, se pobral na poletih v Kulmu, zdaj bo tudi od blizu videl pokrajino Dalarna v južnem osrednjem delu Švedske. Še pred tem je opomnil tudi na dogodek na Vikersundbakknu, ko si je tik pred poletom na rampi zapel smuči. »To je bil sicer moj še najboljši skok, malce popestritve je bilo. Ni pa priporočljivo tega vedno storiti.« Polet na mundial je ponazoril z naslednjimi mislimi: »V Falunu je skakalnica povsem normalna, nič posebnega ni, ni nobenih značilnosti, ki mi posebej ne bi bile po godu ali ki bi mi bile. Upam, da bom prikazal svoje najboljše skoke, če bodo dobri, bo prišel tudi kakšen dober rezultat. V Falunu piha, a je tudi odvisno, od kod. Lahko tudi od zadaj ali s strani in potem tekme prestavljajo. Načeloma me to toliko ne moti, če pa jo odpovedo, pa tudi ni dobro. Na skakalnici si namreč ves dan; upam, da bo čim bolj mirno, da bodo poštene razmere za vse tekmovalce in da bomo Slovenci čim bližje vrhu.«

Slovenski orli so se v gnezdu pred odhodom v Falun zbrali ob priložnosti slovesnega prižiga razsvetljave, naposled, na skakalnici v Kranju. Prvi skok je opravil Primož Peterka, skupni zmagovalec svetovnega pokala iz let 1997 in 1998, danes pa pomočnik glavnega trenerja skakalk Staneta Baloha. Med plejado mladih Triglavovih skakalcev in skakalk je pod žarometi skočil denimo tudi najmlajši od bratov Prevc, Domen. »Želel sem si, da bi skočil dlje, vendar tega ni dopuščala smučina na zaletišču, ni bila utečena. Je šlo, kakor je pač šlo. Skakanje pod umetno svetlobo je vsekakor drugačno, kot sem bil navajen. Če sem čisto pošten, kakšen reflektor bodo morali še malce drugače preusmeriti, a menim, da bodo tekmovanja v večernih urah tu potekala povsem normalno,« je Primož Peterka ocenil prvi skok po vrnitvi iz športnega pokoja.

Žlahtno prebitje ledu v soboto

Prvi boj skakalcev za odličja na svetovnem nordijskem prvenstvu v Falunu bo v soboto, ko bodo skoki na manjši, 90-metrski napravi. V nedeljo bo preizkušnja mešanih ekip, naslednji četrtek boj na večji, 134-metrski skakalnici, v soboto 28. februarja, pa še moštvena tekma, prav tako na večji falunski skakalnici.

Deli s prijatelji