NA STOPNIČKAH

Garal je v dolgih rokavih, na Pokljuko vabi v kratkih

Objavljeno 16. december 2014 14.33 | Posodobljeno 16. december 2014 14.34 | Piše: M. U.

Jakov Fak si je z napadom v klanec pritekel tretje mesto na zasledovalni tekmi biatloncev v Hochfilznu. V skupnem seštevku svetovnega pokala je na tretjem mestu, kar je odlična napoved za pokljuški praznik.

Jakov Fak ima odlične tekaške gene po mami in očetu.

HOCHFILZN – Ta teden bodo najboljši globalni bitalonci in biatlonke za svetovni pokal tekli in streljali na Pokljuki, Jakov Fak pa je z včerajšnjo predstavo v avstrijskem Hochfilznu slovenske navijače pravšnje povabil na Rudno polje. Peti iz sprinterske preizkušnje je namreč bil v zasledovalni tekmi celo v boju za zmago, zgrešeni strel na zadnjem merjenju v tarčo stoje mu je odnesel nekaj dragocenih sekund, saj je moral v (včeraj edini) kazenski krog. A se je s tekom le prebil na končno tretje mesto. Odločil je njegov pospešek na zadnjem klancu pred ciljem, kjer je odbrzel kot raketa, in prehitel takrat tretjega, najboljšega v sprintu Norvežana Johannesa Thingnesa Bøja. Francoz Martin Fourcade in Nemec Simon Schempp sta bila namreč že preveč spredaj.

Mrkopaljčan se je s 196 točkami tudi prebil na tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Vodi Fourcade (216) pred še enim Norvežanom Emilom Heglejem Svendsenom, ki je do zdaj nabral 203 točke. »Po zgrešenem strelu nisem kaj veliko razmišljal, le nadaljeval sem, kot sem moral. Slab strel se je pač dogodil, iz tega moraš izvleči najboljše, kar se da. Na zadnje streljanje sem prišel že precej utrujen, tudi sneg je bil na nekaterih krajih hiter, na nekaterih pa počasen,« je Jakova Faka po preizkušnji podzavestno še vedno malce mučil strel mimo tarče. Napad na zadnjem vzponu, ki mu je prinesel stopničke, je ocenil na prav poseben način: »Pravzaprav sem bil tam že zelo utrujen, tako da se moram mami in očetu zahvaliti za tako dobre gene.« O uvodu sezone je bil kratek: »Začetek bi bil lahko še boljši, želim si biti čim bolj stalen.« O Pokljuki, ki sledi, pa slovenskim navijačem hudomušno svetuje: »Zima še ni pokazala zob, lahko pridete kar v kratkih rokavih.«

Stopničk, Jakovih drugih v letošnji sezoni po Östersundu, Fak je bil tam tretji v sprintu, se je veselil tudi glavni slovenski trener Uroš Velepec. »Seveda smo v takšni tekmi uživali. Lepo je, da imaš med prvimi ves čas svojega tekmovalca. Bilo je seveda tudi stresno, saj so najboljši vrhunski strelci in tekači, med takšnimi ne smeš delati napak. Upal sem, da bo Jakov med tistimi, ki bodo zadevali in se ne bodo ustrašili. Vse je naredil tako, kot je treba, izvlekel je maksimum, saj strelsko pred tem ni bil tako gotov. Na koncu je bilo infarktno; veseli smo, da mu v zadnjem krogu uspelo prehiteti Norvežana,« je bil zadovoljen Velepec.

Komaj je dihala

Na zasledovalni tekmi deklet je Teja Gregorin končala na 16. mestu. Bronasta biatlonka iz Sočija je zgrešila trikrat, kar je bilo preveč, da bi se s 14. mesta v sprintu prebila v deseterico. Po prvem in drugem strelskem postanku je bila sicer brezhibna in napredovala na sedmo mesto, nato sta najprej dva, potem pa še en strel mimo odnesla upe na vidno uvrstitev. Na cilj je kot prva pritekla Finka Kaisa Mäkärainen, druga je bila Rusinja Jekaterina Glazirina, tretja pa Anaïs Bescond iz Francije. Uroš Velepec je po tekmi pojasnil, kaj je Tejo oviralo pri tretjem streljanju: »Ko je po drugem streljanju puško vrgla na ramo, se ji je pas, ki se zapenja na roko, zataknil za startno številko. Nato ji je ves krog številko vleklo v vrat, da je komaj dihala, na strelišču je potem še ni mogla sneti. Puška se je zataknila za številko, druge punce pa so posledično začele streljati deset sekund prej. Potem ko je videla, da imajo nekatere že štiri pokrite tarče, ko je ona šele začela meriti, je izgubila zbranost in dvakrat zgrešila. Na zadnjem streljanju je potem zgrešila na rob. Škoda, ker je bila lepa priložnost; če bi tam pokrila tarče, bi lahko prišla med tri. Takšne stvari se dogodijo enkrat na sezono ali pa na dve.« 

Deli s prijatelji