SLOVO OD BELIH STRMIN

FOTO: Tina Maze: Ne bi rada le pomahala, rada bi nastopila vrhunsko

Objavljeno 21. oktober 2016 17.05 | Posodobljeno 21. oktober 2016 17.05 | Piše: Drago Perko, poročevalec iz Söldna

Ena najboljših alpskih smučark na svetu je v Söldnu objavila konec kariere.

Slovenska snežna kraljica je spet požela ogromno medijskega zanimanja. Foto: Marko Feist

SÖLDEN – Kocka je padla, Tina Maze bo svojo športno pot končala v Mariboru 7. januarja 2017, ko bo na sporedu veleslalom za zlato lisico. To bo njen 401. nastop v svetovnem pokalu. Za celo sezono 33-letna Tina, dvakratna olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja, nima moči in volje. Tako se je odločila po tehtnem premisleku. »Moja zadnja tekma v finalu svetovnega pokala leta 2015 v Meribelu se je sprevrgla v hudo bitko za veliki globus. Ni mi uspelo, a sem ponosna na ta boj. Ker pa v meni ni bilo dovolj časa, prostora in energije, da bi si lahko predstavljala, da je bila to moja zadnja tekma, sem se odločila, da še enkrat z vrhunsko predstavo nastopim pred domačo publiko. To želim dati svojim pokroviteljem, prijateljem, ekipi in novinarjem ter se jim zahvaliti za vse, kar so storili zame,« je dejala Črnjanka na sinočnji novinarski konferenci v avstrijskem Söldnu. »Ne bi rada le pomahala publiki, rada bi nastopila vrhunsko,« je še dodala Mazejeva, ki pa bo po pravilih Mednarodne smučarske zveze (FIS) zavoljo premora imela visoko številko, višjo od 30. Ali bo FIS naredil kako izjemo, ni pričakovati. Razen če FIS ob Tinini utemeljitvi ne naredi izjeme.

»V moji karieri so bili vzponi in padci. Za največji uspeh pa šteje mojo ekipo Team to aMaze. To je bilo moštvo, ki se je vsak dan trudilo, da sem bila boljša. Srečna sem, ker je nekaj od teh ljudi tokrat z mano,« je nadaljevala Tina, potem pa segla v roke Andreju Perovšku, Liviu Magoniju in Andrei Vianellu in Valeriu Ghirardiju, ki mu je še čestitala, ker je pred časom postal dedek. Pozabila ni fizioterapevtk Nežke Poljanšek in Martine Lenček, pravnega zastopnika Damijana Terpina in menedžerja Ralpha Kriegerja.

Mazejeva se je spomnila svojih začetkov v matičnem klubu SK Črna, kjer je nad njo bdel tudi Blaž Jelen, posebno mesto v Tinini karieri pa ima družina – mati Sonja, oče Ferdo in sestra Maja. Družina je bila tisto varno zavetje, kamor se je vselej vračala. Pri petnajstih je prišla v reprezentanco, kjer se je takoj začela učiti od pravih mojstric, ena od teh je bila zagotovo Špela Pretnar, na kar je Tina v Söldnu tudi opozorila.

»Bil je strog šef, a tudi prijatelj. Bil pa je tista oseba, ki me je gnala prek mojih meja zmožnosti. Bil je vse v eni osebi: trener, fizioterapevt, maser, menedžer, tiskovni predstavnik. Pa še kaj sem pozabila,« je Tina z izbranimi besedami spregovorila o Andrei Massiju, s katerim sta sodelovala 14 let. Sprva v ženski reprezentanci, Massi je bil kondicijski trener, potem sta šla svojo pot z ekipo Team to aMaze. »Ni mi lahko v tem trenutku... Po 14 letih,« Massi ni skrival čustev ob tem dogodku, nato pa spomnil na vse zahtevne treninge v nemogočih razmerah in uspehe, ki so bili plod trdega dela, ne pa instant metod. »Tina je živ dokaz, da se do uspeha pride s trdim delom in brez dopinga. Z zrezki, testeninami, zelenjavo in golažem,« je še pripomnil Massi.

S Smučarsko zvezo Slovenije Mazejeva ni bila vedno na isti valovni dolžini. Sinoči je rekla hvala tudi matični zvezi, ki ji je pomagala po svojih močeh. »Polde Flisar je bil edini z zveze, ki me je spremljal ves čas. Hvala mu,« se je Korošica zahvalila Flisarju, v imenu zveze pa je Tini zahvalo izrekel predsednik Enzo Smrekar. Tino sta prišla v Sölden podpret tudi zakonca Jarc. Omenjena mariborska družina je na začetku skupne poti Tine Maze in Andree Massija prisluhnila Massiju in njegovi viziji ter dala avto in denar za prvih 50 kolov. Zakonca Jarc sta bila vesela in ponosna, da bo Korošica še enkrat nastopila na Pohorju. »Ena zgodba je končana, začenjajo pa se nove. Precej novih zgodb se odpira,« je za konec dodala Korošica. V pripravi je njena biografija, pripravlja se dokumentarni film. Vsaj do leta 2018 bo kot strokovna komentatorka sodelovala s športnim televizijskim programom Eurosport. Verjamemo, da bo na januarski Zlati lisici premalo prostora za vse, ki se bodo želeli posloviti od slovenske snežne kraljice in ji zaželeti srečo na novi življenjski poti. 

Deli s prijatelji