SLAVJE

FOTO: Tina Maze navdušila tudi v Ljubljani

Objavljeno 19. marec 2013 20.11 | Posodobljeno 19. marec 2013 20.10 | Piše: STA, Ma. F.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so pripravili sprejem za Tino Maze, Roka Marguča, Petra Prevca in Jakova Faka.

LJUBLJANA – Smučarska zveza Slovenije (SZS) je na ljubljanskem Kongresnem trgu pripravila sprejem za Tino Maze, Roka Marguča, Petra Prevca in Jakova Faka, ki so na svetovnih prvenstvih v sezoni 2012/13 osvojili medalje. Za ogrevanje je najprej nastopila Neisha, športno-zabavno popoldne pa se je končalo z nastopom skupine Siddharta.

Izmed četverice slovenskih smučarskih junakov je manjkal le Marguč, ki je prek telefona pozval, naj zanj in za njegove reprezentančne kolege navijajo tudi v sredo, ko bo v španski Sierri Nevadi tekma svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu. Primož Ulaga, predsednik SZS in nekdanji izvrstni skakalec, ter nekdanji skakalni as Primož Peterka, ki je pred Tino Maze edini osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu (1996/97 in 1997/98), pa sta nabito polni Kongresni trg ter prek televizijskih zaslonov tudi Slovenijo povabila na zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih konec tedna v Planici.

Osrednja zvezdnica je bila Tina Maze, ki je porabila kar nekaj časa, da je ob pomoči varnostnikov od avtomobila prišla do odra, kjer so se ob dobitnikih odličij z letošnjih SP zbrali tudi njihovi reprezentančni kolegi. Ti so ji pomagali, ko je z videoposnetkom v ozadju zapela svojo glasbeno uspešnico My Way Is My Decision (Moja pot je moja odločitev), ki jo je posnela pred sezono, ko je med napornim vadbenim programom tlakovala svojo pot na športni olimp. Veliki kristalni globus v njenih rokah je izjemno navdušenje izzval tudi med ljubitelji športa med sprejemom v slovenski prestolnici.

Sezona rekordov

Tina Maze je v nedeljo, 17. marca, z zmago v veleslalomu na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju kronala izjemno sezono. Njej v čast so nato v ciljni areni med razglasitvami najboljših v pol ure trikrat zaigrali slovensko himno Zdravljico, najprej za zmago na veleslalomu na finalu svetovnega pokala, nato za mali veleslalomski globus, ob 13.30 pa, ko je visoko dvignila v zrak veliki kristalni globus, še za skupno zmago v pokalu. Zbrala je rekordnih, neverjetnih 2414 točk v svetovnem pokalu, kar je 414 točk več od prejšnjega rekorda Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000, letos drugouvrščeno Nemko Mario Höfl-Riesch pa je ugnala s 1313 točkami prednosti, kar je prav tako rekordno. Dosegla je 11 zmag in z rekordnimi 24 stopničkami v sezoni prav tako za dve uvrstitvi med prve tri prehitela Maierja.

Veliki kristalni globus, prvi v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, mala globusa za prvi mesti v veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku, primat v superkombinaciji ter drugi mesti v smukaškem in slalomskem seštevku, zlata in dve srebrni kolajni na svetovnem prvenstvu v Schladmingu ter kopica rekordov. S tem se je Tina Maze vpisala ne le v zgodovino slovenskega športa, ampak tudi v anale na svetovni revni.

Množica ljudi se je v ponedeljek zvečer kljub dežju in snegu zbrala v središču Črne na Koroškem in navdušeno sprejela najboljšo smučarko minule sezone ter njeno ekipo Team To aMaze, danes pa je Tino v Vili Podrožnik na kosilu gostil še predsednik slovenske vlade (v odhajanju) Janez Janša. S sprejemom na Kongresnem trgu v slovenski prestolnici se počasi končujejo sprejemi za našo šampionko, ki se bo po krajšem premoru začela pripravljati na naslednjo, olimpijsko sezono.

Marguč osvojil zlato kolajno

Skakalec Prevc je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Predazzu 28. februarja po bronu na srednji napravi osvojil svojo drugo kolajno na tem prvenstvu. Povzpel se je še stopničko višje in osvojil naslov svetovnega podprvaka. A po slovesnosti z rožami ga je čakal šok, saj je komisija pri kontroli dresov dolgo premlevala, ali naj ga diskvalificira. Prevc je namreč prehitro slekel dres, tako da je celotna slovenska delegacija dolgo trepetala, ali bo kolajna njegova ali ne. Po dolgem čakanju je tekmovalna komisija slovenskemu asu pogledala skozi prste, tako da jo je odnesel le z zelo resnim opozorilom.

Deskar Marguč je 27. januarja na svetovnem prvenstvu v kanadskem Stonehamu v paralelnem slalomu osvojil zlato kolajno, s tem pa je postal najboljši slovenski deskar vseh časov na velikih tekmovanjih. To je bila namreč že njegova tretja kolajna na SP. Marguč je branil bronasto kolajno s prejšnjega prvenstva v La Molini, kjer je osvojil tudi srebro v veleslalomu.

Biatlonec Jakov Fak je 9. februarja na SP v Novem mestu na Češkem osvojil bronasto medaljo. Za Faka je bila to že četrta medalja na svetovnih prvenstvih, ob olimpijskem bronu v Vancouvru, ki ga je prav tako osvojil v sprintu, a takrat še v dresu hrvaške reprezentance. Odločitev pred 22.000 gledalci je padla na zadnjem streljanju, po katerem sta od Faka hitreje v cilj prišla le 27-letni Norvežan Emil Hegle Svendsen in branilec naslova Francoz Martin Fourcade.

Deli s prijatelji