SP V HOKEJU

FOTO: Nepremagljivi Kanadčani v finalu napolnili mrežo Rusije

Objavljeno 18. maj 2015 01.03 | Posodobljeno 18. maj 2015 09.13 | Piše: STA, A. K., S. U.

Za Kanado je to prvi naslov svetovnih prvakov po letu 2007.

Bronasti so Američani.

PRAGA – Hokejisti Kanade so svetovni prvaki za leto 2015. V finalu svetovnega prvenstva elitne skupine na Češkem so danes v Pragi premagali branilce naslova Ruse s 6 : 1 (1 : 0, 3 : 0, 2 : 1). Kanadčani so na SP desetkrat ostali neporaženi, dosegli pa so kar 66 golov. Za Kanado je to prvi naslov po letu 2007. Kanadčani so s predstavami na tem SP že napovedovali, da so najbolj vroči kandidati za zlato. Do izločilnega dela tekmovanja so se sprehodili, nato prestrašili tekmece v četrtfinalu po zmagi proti Belorusiji z 9 : 0, užalostili Čehe v polfinalu z 2 : 0 ... A verjetno nihče ni pričakoval, da bo za slovo od prvenstva v finalu onesposobili še Ruse, ki so se po slabšem začetku prav dobro ogreli in na krilih zvezdnikov Aleksandra Ovečkina in Jevgenija Malkina pričakovali novo zlato.

Končalo se je s pravim polomom za Rusijo, gostiteljico naslednjega prvenstva leta 2016, Kanada pa je za svoj 22. naslov prvakov pokazala še eno vrhunsko hokejsko predstavo tako rekoč brez napak.

Nekaj upanja, da bo finale bolj izenačen kot prejšnji dvoboji preostanka sveta s Kanado, je bilo le v prvi tretjini. Do takrat so se Rusi še upirali, tudi vratar Sergej Bobrovski je bil še približno na ravni, na kakršni so ga pričakovali soigralci. A ob koncu je enega od 15 strelov na svoj gol le spustil v mrežo, Kanada je povedla po nekoliko srečnem odbitku ploščka pred golom.

A če je bil prvi gol morda še srečen, je bilo vse drugo igra iz hokejskih učbenikov. V drugem delu so se Severnoameričani razleteli po igrišču in Rusi niso več dohajali njihovega ritma. Streli so padali z vseh strani, goli pa tudi. Zelo pomenljiv je podatek, da je Rusija v finalu SP v drugi tretjini imela zgolj en strel na vrata tekmecev. Kanada pa je po 22. minuti, ko je zadel Tyler Ennis po lepem prodoru in po tem, ko je obkrožil gol in Bobrovskega, napovedala potop Rusije.

Akcije, ki so sledile, so le še potrjevale premoč Kanade. Do polovice tekme je bilo na semaforju 4 : 0, Kanada pa bi zlahka vodila še s kakšnim zadetkom več. Čeprav Bobrovski pri nekaterih golih ni najbolje posredoval, ga v ruski ekipi niso zamenjali, saj so se zavedali, da ruska hokejska barka pušča na vseh koncih tudi po celotnem igrišču.

Finale je bil tako glede na predstavo obeh ekip odločen že po dveh tretjinah. A Kanadčani še niso imeli dovolj. Spomin na dve prvenstvi, ko so v letih 2008 in 2009 prav proti Rusom izgubili v finalu, je bil verjetno še živ, pa so se odločili do vrha napolniti rusko mrežo. Deset minut pred koncem je bilo tako že 6 : 0 in nebogljena Rusija se je nevarno bližala izidom nekaterih tekmecev Kanade iz predtekmovanja in četrtfinala (Avstrija 1 : 10, Nemčija 0 : 10, Belorusija 0 : 9), na koncu pa se je vse skupaj umirilo, Rusiji pa je celo uspelo doseči častni gol prek Malkina in tako vsaj malo ublažiti boleč polom.

Bron za ZDA

V tekmi za tretje mesto so hokejisti ZDA premagali Češko s 3 : 0 (2 : 0, 1 : 0, 0 : 0).

Na SP v Pragi in Ostravi je nastopala tudi Slovenija, ki pa je predtekmovanje v svoji skupini končala na zadnjem mestu in se bo leta 2016 preselila v nižji rang tekmovanja.

Jagru na domačem SP lovorika MVP

Po končanem svetovnem prvenstvu v hokeju so v Pragi podelili še nagrade za najboljše posameznike in izbrali zvezdniško zasedbo prvenstva. Prestižno nagrado za najkoristnejšega igralca prvenstva (MVP) je dobil domači zvezdnik Jaromir Jagr, ki je po tekmi za tretje mesto z ZDA napovedal dokončno slovo od češke reprezentance.

Za najboljšega vratarja prvenstva so v vodstvu tekmovanja izbrali Finca Pekko Rinneja, najboljši branilec je Kanadčan Brent Burns, najboljši napadalec pa njegov soigralec v zlati kanadski ekipi Jason Spezza.

V zvezdniški ekipi SP, ki so jo izbrali novinarji, pa so vratar ZDA Connor Hellebuyck, branilca Burns in Šved Oliver Ekman-Larsson ter napadalci Jagr, Spezza in še en Kanadčan Taylor Hall.

image

Jaromir Jagr je po tekmi za tretje mesto z ZDA napovedal dokončno slovo od češke reprezentance. Foto: Reuters

 

 

Deli s prijatelji