DP

FOTO: Jeseničani v Ljubljani povedli v hokejskem finalu

Objavljeno 09. april 2015 23.59 | Posodobljeno 09. april 2015 23.59 | Piše: STA, Mo. S.

Finale, igrajo na tri zmage, se bo nadaljeval v soboto s tekmo na Jesenicah.

LJUBLJANA – V prvi finalni tekmi slovenskega hokejskega prvenstva je ekipa Sij Acroni Jesenice v gosteh premagala Telemach Olimpijo s 3 : 1 (1 : 0, 1 : 0, 1 : 1) in povedla z 1 : 0 v zmagah.

Po pričakovanjih sta se v finale uvrstili najboljši slovenski ekipi, vsaka s svojo popotnico težav, ljubljanski klub pa še z dodatno slabo popotnico finančnih zapletov in priprav na finale skorajda brez treningov. Glede na skromno raven hokeja v tej sezoni in siceršnji obisk se je v Tivoliju tokrat zbralo nadpovprečno število gledalcev, obe navijaški skupini pa sta poskušali obuditi nekdanje rivalstvo še na tribunah. Na koncu pa so na ledu gostje presenetili zmaje, a povsem zasluženo povedli v finalu.

Jeseničani povedli

Prva tretjina je pripadla gostom z Jesenic; najprej so s prvim pravim strelom v 52. sekundi po zaslugi Marjana Manfrede presenetili domačega vratarja Miiko Wiikmana, potem pa so železarji brez večjih težav zadrževali minimalno prednost. Olimpijina igra z igralcem več je delovala podobno neučinkovito kot v ligi EBEL, Jeseničani pa so imeli še nekaj lepih priložnosti za povišanje vodstva, najlepšo je zapravil Anže Terlikar v 15. minuti, ko je zgrešil prazen gol. Domači so sprožili le nekaj nevarnejših strelov od daleč (Matic Podlipnik, Tadej Snoj, Boštjan Groznik), s katerimi pa Aleksis Ahlqvist v vratih gostov ni imel težav.

Zato pa so Jeseničani hitro povišali vodstvo v drugi tretjini. Njihova igra z igralcem več je bila bistveno boljša kot ljubljanska, sadove pa je obrodila v 22. minuti, ko je po uigrani akciji pred vrati sam ostal Sašo Rajsar in potisnil plošček v gol. Nadaljevanje je potekalo po scenariju iz prve tretjine. Ljubljanski hokejisti so poskušali na silo priti do kakšnega zadetka, a so bili gostje v obrambi dovolj zbrani, v protinapadih pa nevarni, saj je po enem od teh Andrej Židan zadel tudi prečko. Z enako mero so že v naslednji minuti vrnili tudi zmaji, v vratnico je plošček poslal Anže Ropret, še kakšnega gola pa ne na eni ne na drugi strani v drugih 20 minutah ni bilo, čeprav so imeli rdeči ob koncu 45 sekund dva igralca več na ledu, Peter Bizalj pa izjemno priložnost za povišanje vodstva.

Jeseniška obramba ostala trdna

V zadnjem delu so zeleno-beli le nekoliko bolj stisnili tekmece, toda premoč je bila jalova, čeprav se je igra preselila pred jeseniška vrata. A gostje so prežali na napake domačih in protinapade, po enem takih pa se je Miha Brus v 42. minuti sam znašel pred Wiikmanom, a je Finec strel ubranil. Ko se je že zdelo, da napadi zmajev – najbolj obetaven je bil prodor Ropreta, ustavljen s prekrškom – ne bodo obrodili sadov, pa je za upanje na preobrat v 57. minuti poskrbel Tom Zanoški. Domači so vse moči usmerili v napad, že minuto in pol pred koncem tudi potegnili vratarja na klop, a je jeseniška obramba ostala trdna, gostje pa so prav v zadnji sekundi plošček še spravili v gol in potrdili slavje v Tivoliju.

Finale, igrajo na tri zmage, se bo nadaljeval v soboto s tekmo na Jesenicah.

Deli s prijatelji