SVETOVNO PRVENSTVO

Finci za polfinale premagali svetovne podprvake Slovake

Objavljeno 16. maj 2013 22.23 | Posodobljeno 17. maj 2013 01.09 | Piše: STA, Ma. F.

Po zmagi Finske je že po prvih treh tekmah četrtfinala jasno, da bodo medalje razdeljene popolnoma na novo.

HELSINKI – Finska hokejska reprezentanca se je uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva elitne skupine. V Helsinkih so domači hokejisti v četrtfinalu s 4 : 3 (3 : 0, 0 : 2, 1 : 1) premagali svetovne podprvake Slovake. V polfinalu sta že ekipi ZDA in Švice, zadnji četrtfinalni par je Švedska – Kanada.

Finci so v zadnjem krogu predtekmovanja lahko izbirali, s kom se bodo pomerili v četrtfinalu, s Slovaško ali ZDA. Potem ko so, sicer ne brez težav, premagali Latvijo, so si za tekmece določili Slovake, ki so bili zadnji z vozovnico za odločilni del SP. Po današnji predstavi Američanov proti Rusiji so si mnogi domači navijači verjetno oddahnili, a tudi Slovaška je bila za gostitelje prvenstva – z današnjo tekmo se je tekmovanje v Helsinkih sicer končalo, vse odločilne tekme bodo v Stockholmu – precej trd oreh. A po zmagi Finske je že po prvih treh tekmah četrtfinala jasno, da bodo medalje razdeljene popolnoma na novo: ne zlati Rusi, ne srebrni Slovaki in ne bronasti Čehi namreč niso prišli v polfinale.

Dvoboj Kanada Švedska odločal o zadnjem potniku v polfinale

Hokejisti Švedske so v zadnji četrtfinali tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine v domačem Stockholmu po kazenskih strelih premagali Kanado s 4:3 (0:0, 0:1, 2:1; 1:0). V polfinale so se danes že uvrstile ZDA, Švica in Finska.

Dvoboj Kanada – Švedska je odločal o zadnjem potniku v polfinale. V predtekmovanju so Kanadčani domačim zadali boleč poraz s 3:0, a so bili prireditelji prvenstva tokrat močnejši predvsem za brata Sedin, zadnji okrepitvi iz lige NHL. Po trdem boju so se Švedi na najboljši možen način oddolžili tekmecem z druge strani Atlantika za 0:3 v predtekmovanju, a so si boj za medalje priborili šele po kazenskih strelih.

V polfinalu v soboto se bodo Švedi v Stockholmu pomerili s skandinavskimi tekmeci Finci, v drugem paru pa sta presenečenje prvenstva, še neporažena Švica, in ZDA.

Deli s prijatelji